Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahelník dietní

Hodnocení receptu je 4,8 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

blade2peter

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Suroviny pro 6

6

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 765 kJ /
2 334 kcal
Bílkoviny88,07 g
Tuky78,04 g
Vláknina32,23 g
Cholesterol 952 mg
Sodík 678 mg
Sůl1,51 g
Sacharidy303,68 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Spařené jáhly vsypeme za stálého míchání do 250 ml vroucí vody a zvolna vaříme. Když se voda začíná odpařovat, přidáme mléko, do mléka přidáme badyán a zbylý prázdný vanilkový lusk, v žádném případě nevyhazovat po oddělání jadérek, které patří do žloutkové směsi, prázdný lusk pustí krásné aroma do mléka a za občasného míchání dovaříme jáhle. Po dovaření nezapomeňte lusk i badyán vyhodit. Krok 2: Ušleháme si žloutkovou směs: Žloutky ušleháme s cukrem, vanilkou a medem, vmícháme do kaše a zlehka vmícháme sníh z bílků. Krok 3: Na vysoký vymazaný plech nebo pekáč (já použil oválný s oddělitelným dnem , není důležité jaký plech použijeme , ale musí být vysoký) vlijeme menší půlku jáhlové směsi, poklademe strouhanými jablky, posypeme skořicí a strouhanými ořechy. Krok 4: Navrch dáme druhou vrstvu jáhlové směsi a pečeme cca 30 minut na 150°C. Po 30 minutách můžeme zvednout teplotu na 180°C, krásně se nám udělá hnědá, křupavá čepička. Dejte pozor, ať jahelník nespálíte. Po dopečení necháme trochu vychladnout a můžeme servírovat. Dozdobíme jakýkoliv ovocem (měl jsem doma už jen pomeranč :-) ), kdo chce může si jahelník pomoučkovat cukrem.

Zveřejněno 16. 8. 2012

Poznámka autora blade2peter

Je dietní, protože je použito jen 20 g cukru a 50 g medu

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jahelník dietní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NXlm

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jahelník dietní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NXlm

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

blade2peter: Křupavá čepička byla na jedničku. Prostě super. :yes:

to mě těší , že vám chutnal a podařilo se vám udělat křupavou čepičku ?
;-)

Je dnes k obědu, ale nevydržela jsem a musela jsem ochutnat už teď. Místo ořechů jsem dala sekané mandle. Opravdu výborný :yes: a u mě od teď velký konkurent rýžového nákypu. Posílám bodík. Škoda, že nemohu dát dva, protože myslím, že po takovém obědě bude malé mlíčko ode mě chutnat obvzlášť dobře. :-D:-D

Hezký receptík:-p+5:yes:

Super tip, díky moc. Vypadá to bezvadně. Je to jako rýžový nákyp,co? určitě to vyzkouším, jáhly mám ráda, jen je bohužel nedělám tak často. :yes:

Vypadá to skvěle:-p,je škoda,že se tyhle zdravý suroviny u nás používají tak málo.Dávám 3.bodík;-):yes:

Nádherný a zdravý recept!:yes::yes::yes:

Tématické fráze:
jahelník, jahelník s tvarohem, jahelník se švestkami a jablky, jahelník se švestkami, jáhelník s jablky, tvarohový jahelník zdravé, tvarohový jáhelník, jahelník s tvarohem recept, švestkový jahelník, zdravý jáhelník, makový jahelník, jahelník se švestkami tvarohový, sýrový jahelník, jáhelník s jablky a tvarohem, jáhelník s tvarohem a jablky, tvarohový jáhelník se švestkami, dia jahelník, mrkvovy jahelnik, jahelnik zdrave, jáhelník se švestkama

Suroviny:
jáhly, mléko, vejce, cukr moučkový, lusk vanilkový, badyán, med, jablko, skořice, ořechy vlašské

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu