Skořicový pletenec (Estonský kringel)
Kynuté těsto, máslo a skořice, to je nádherný estonský kringel. Příprava může vypadat docela obtížně, ale opak je pravdou. Pokud milujete švýcarky, trdelník nebo skořicové šneky, pak je pro vás tento pletenec jako stvořený. Má jen jednu nevýhodu - velmi rychle mizí.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 214 kJ / 4 114 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 92,69 g |
Tuky | 153,42 g |
Vláknina | 24,56 g |
Cholesterol | 823 mg |
Sodík | 3,37 g |
Sůl | 8,32 g |
Sacharidy | 578,42 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do trochy vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, osladíme, zasypeme lžící mouky a necháme asi 5-10 minut vzejít kvásek.
Krok 2: Vlijeme ho do mouky promíchané se solí, přidáme vše ostatní a vypracujeme tužší těsto.
Krok 3: Když zdvojnásobí svůj objem, což trvá asi 45 minut, rozdělíme ho na poloviny a každý díl rozválíme co nejtenčeji, asi na 40x30 cm.
Krok 4: Těsto potřeme změklým máslem (ne však rozehřátým, protože by moc teklo) a podle chuti posypeme cukrem se skořicí.
Krok 5: Zabalíme ho jako roládu a středem po celé délce rozřízneme.
Krok 6: Jednotlivé pruhy spleteme do sebe a vytvoříme věnec. Stejně postupujeme i s druhým kusem těsta.
Krok 7: Přemístíme na plech a necháme asi 20 minut znovu kynout.
Krok 8: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 15 minut na 180 °C (horkovzduch), poté zmírníme na 150 °C a dopečeme ještě asi půl hodiny dorůžova.
Zveřejněno 22. 8. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Skořicový pletenec (Estonský kringel)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PgP2
Moje poznámka
Skořicový pletenec (Estonský kringel)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PgP2
Nejnovější recepty
Nepečené tartaletky s ostružinovou marmeládou
Přidáno před 5 hodinami
Karamelové řezy s pudinkem a krémem z tvarohu
Přidáno před 6 hodinami
Plněné cuketové květy
Přidáno před 6 hodinami
Pizza košíčky
Přidáno před 12 hodinami
Švestková povidla s kořením
Přidáno 22. 8. 2025 21:02:48
Krémové rizoto s houbami a slaninou
Přidáno 22. 8. 2025 20:45:32
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ořechové kostky s karamelovým krémem
Danna před 1 hodinou
Salám v sýrovém těstíčku
Mummy46 před 2 hodinami
Tvarohové řezy - hrnečkové
Vytvarnik před 4 hodinami
Jablečné koláče
Merylas před 5 hodinami
Aljašská treska s koprovou omáčkou
ZboSy před 5 hodinami
Vaječný salát s řapíkatým celerem
ZboSy před 5 hodinami
Rychlovka z krabích tyčinek
Klar98 před 5 hodinami
Pomazánka z hokkaido dýně, s pažitkou a křenem
ZboSy před 5 hodinami
Pečená švestková povidla
Houska68 před 5 hodinami
Rajčatový salát s hermelínem a šunkou
Matlasak před 6 hodinami
Tématické fráze:
skořicový kringel,
škořicovy věnec recept,
skořicový věnec,
kringel recept,
estonský kringel,
maminčiny recepty estonský kringel,
kringel,
estoňský tringel,
kynuty skoricovy venec,
kringl,
estonsky venec,
estonský kringel recept,
skořicový pletenec video,
pletenec,
tringel,
kringel brydova,
kynutý skořicový pletenec,
kringel z domácí pekárny,
skořicový tringel,
estonsky kringl
Suroviny:
mléko,
žloutek,
máslo,
cukr,
sůl,
mouka hladká,
droždí čerstvé,
cukr krupice,
skořice,
máslo
Komentáře (87)
Neodolala jsem a hned zadělala těsto v pekárně,jen jsem dala do těsta trochu víc tuku - 80g máslové Hery.Pletenec dopadl na jedničku a hlavně výborně chutná
Autorce receptu jen samá chvála
Takže za mne
Jednoduché, voňavé, veľmi chutné. Doporučujem!
lentilka- chudák si ty ,protože nevíš o čem je tu řeč.Nechápavá co?