Jehněčí na jalovci

spagetka Kuchařka: spagetka

Doba přípravy: bez marinování asi 70 min. Jiné maso 11 názorů

Suroviny

1 kg jehněčího plecka
200 g uzeného špeku
Na okořenění masa:
sůl
pepř
1 KL rozmarýnu
hrst jalovce (kuličky rozdrtíme)
Na nálev na 2 litry vody:
10 kuliček jalovce
1 PL rozmarýnu
1 PL tymiánu
1 větší cibule
300 g mrkve
30 g kořene petrželi
300 g celeru
4 stroužky česneku
2 PL octa
Na restování:
100 g másla
5 kuliček jalovce
Na dokončení:
500 ml kysané smetany
hladká mouka (nebo suchá jíška na zahuštění)
brusinky na talíř
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si svaříme velmi mírným varem nálev z uvedených surovin (cca 10 minut, zeleninu ne úplně do měkka, tak na skus) a necháme vychladnout, ne úplně, stačí, aby byl nálev vlahý.

  2. Očistíme maso, odblaníme, zbavíme tuku. Prošpikujeme slaninou a okořeníme pepřem, solí (s tou opatrně, špek je slaný), rozmarýnem a drceným jalovcem. Vyndáme zeleninu z nálevu a uložíme do ledničky, koření ponecháme.

  3. Maso ponoříme do nálevu, musí být úplně ponořené a marinujeme 8-12 hodin, ideálně přes noc. V pekáčku nebo nádobě, ve které budeme péci maso, orestujeme na másle marinovanou cibuli, mrkev, celer, petržel nakrájené na větší kousky a celé kuličky jalovce. Maso z nálevu vyndáme a osušíme, nálev ponecháme.

  4. Přidáme maso a zprudka opečeme na obou stranách. Zalijeme nálevem jen do výše masa. Pečeme v zakrytém pekáčku v troubě na 210°C asi 65 minut, po 30 minutách obrátíme. Občas poléváme výpekem.

  5. Měkké maso vyndáme, šťávu zredukujeme. Nyní buď zeleninu vyndáme a zahustíme jen čirou šťávu nebo zeleninu rozmixujeme. Ve smetaně promícháme jíšku nebo hladkou mouku a vlijeme do šťávy.

  6. Provaříme do patřičné hustoty, případně dosolíme, opepříme. Podáváme s houskovým knedlíkem a s brusinkami.

Poznámka

Musela jsem uvolnit místo v mražáku, kde to plecko bylo už moc dlouho.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Jehněčí na jalovci

  • suslajda suslajda

    to musí být žraso moc bych si pochutnala, jen je problém sehnat jehněčí:-p:-p:yes::yes:+8

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Jahňacie sa minulo, musíme počkať na nové :-// Ale recept ukladám, aby bol po ruke:yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Ladi, pamatuji si, že moje babička měla vždy kuličky jalovce naložené v alpě a to si pak kapala na cukr. Na co je užívala, to nevím, ale bylo to moc dobré, také mi dala ochutnat. Za mého mládí nás hoši jalovcem švihali o Velikonocích, to štípalo jako čert, ale v kuchyni ho mám ráda a posílám za jehněčí a kuličky 6. bodíka :-p:-K:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    danielle72: boly to guličky, tož si vyber :-D:-D:-D;-);-):-p:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(moderátorka)

    No pěkně jsi ten jalovec rovnejma nohama a se ctí přeskočila:yes:, jako jehně :-)) Moc hezké Ladi, jen prosím o upřesnění k receptu: jak asi vysoký ten jalovec byl? ;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Bahula:Evi, bylo, fáákt :-p:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • Bahula Bahula

    To mohlo být dobré :yes::-K

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Jinak děkuju, je to pochoutka ;-):-p:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Ivana Ch: Ivi, asi jde o konkrétní problémy s ledvinami, jalovec se používá na léčbu močových cest, ale je fakt, že to závisí od problému, takže radši poslechni dpoktora ;-);-):yes::yes:
    - "Jalovcové bobule byly dlouho používány jako lék v mnoha kulturách. Jalovcové bobule působí jako silná dezinfekce močových cest, jsou-li konzumovány. Byly používány indiány jako bylinný lék na infekce močových cest. Západní kmeny mísily bobule Juniperus communis s kořenem dřišťálu (Berberis) v bylinném čaje k léčbě cukrovky" - je to kopie, a radši poslechhni dr., to určitě

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Hm, to musí být bájo, jehněčí maso máme mooc rádi,ale tohoto receptu bych se bála kvůli našim problémům s ledvinama. Kdysi mě doktorka řekla abych jalovec radši moc nepoužívala, a když, tak jenom opatrně.Ale to je náš problém, jinak:-p:-p:-p:yes::yes::-K

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    Jehněčí masíčko to je pochoutka. Já bych si hned nandala. Posílám bodík :yes::yes::-K:-p

    Odpovědět

Tématické fráze: jalovec nalev na jehneci maso jehněčí nálev na jehněčí recept - jehněčí maso úprava jehneci droby nálev na jehně kuličky jalovce jalovec v kuchyni jídla z jehněčího masa nalev najehnněči maso úprava jehněčího masa jehněčí nálev jehněčí plec jalovec jehněčí s jalovcem maso na jalovci jehněčí droby recept jehněčí droby recepty sk jalovec nalev jehneci

Zapomněl/a jsem heslo