Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketová polévka zase malinko jiná

Letní zeleninové polévky nás nejen zasytí, ale i osvěží. Cuketovou krémovou polévku zjemňuje přidaná smetana a zajímavě dochutí citronová šťáva s lístky koriandru. Na talíři polévku dozdobíme slaninovými škvarečky a oblíbenými čerstvými bylinkami.

Hodnocení receptu je 4,9 (62×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

rebeka rebeka

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 25 min

45 min (20 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 620 kJ /
1 821 kcal
Bílkoviny16,30 g
Tuky164,03 g
Vláknina22,79 g
Cholesterol 220 mg
Sodík 1,69 g
Sůl4,15 g
Sacharidy62,81 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cuketu omyjeme, osušíme a nakrájíme na cca 3 mm plátky. Cibuli nakrájíme nadrobno. V pánvi rozpálíme olej a plátky cukety postupně z obou stran osmažíme. Trvá to zhruba 3 až 5 minut. Krok 2: Vyjmeme cuketu a pár koleček odložíme na závěr. Ve výpeku po cuketách krátce osmažíme cibuli. Krok 3: Brambory oškrábeme, nakrájíme na kostičky, propláchneme vodou a vložíme do hrnce, ve kterém pak budeme polévku vařit. K bramborám přidáme orestovanou cibuli, zalijeme zeleninovým vývarem a přivedeme k varu. Přidáme orestovanou cuketu a vaříme doměkka asi 15 minut. Krok 4: Poté polévku rozmixujeme dohladka. Přidáme smetanu, prolisovaný česnek, sůl, pepř, koriandr a podle chuti dochutíme citronovou šťávou (stačí z půlky citronu). Necháme krátce projít varem a můžeme podávat. Krok 5: Na pánvi, ve které jsme restovali cibuli, osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu hezky dokřupava. Na talířích zdobíme odloženou cuketou, slaninovými škvarečky a oblíbenými bylinkami. Můžeme dochutit strouhanou citronovou kůrou.

TIP: TOP 7 nejlepších krémových polévek!

Zveřejněno 24. 8. 2012

Poznámka autorky rebeka

Zdroj: Vaříme krok za krokem (upraveno)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vROM

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vROM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (48)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

jednoduchá, ale velice dobrá

Ani jsem netušila,že z cukety se dá dělat polévka a takhle výborná. Díky za recept

Výborná polévka, zdravá, přidala jsem zelenou petrželku. Děkuji.

Výborná polévka. A ta slanina to skvělé dochutí. Určitě budeme dělat často. Především v létě kdy je cuket víc než dost. :yes:

Výborná, už jinou nedělám. :-):yes:

Je opravdu výborná, všem nám chutnala. Posílám také bodík :yes::yes:

sovulka: jsem ráda, že chutnala;-):-)

Nemám koriandr, takže bez koriandru, ale i tak výýýborná, mnam mnam :)

Jooo, to jsem zase jednou objevila tuze pěknou polévečku - aj fotky, Rebi :-K:yes::yes::yes: Akorát že poslední cuketu jsem právě snědla :-S:-D

Eva: moc děkuju, že jsi zkusila a jsem ráda, že jste si pochutnali;-):-):-K

bože, ta je výborná!!!! jen jsem neměla koriandr, tak jsem dala trochu kari...

Cuketa má u nás zelenou, takže plus ode mě:yes:

Hm, tak tu udělám hned zítra. Dík.

rebeka:Cuketu nemusím, ale to foto máš krásné :yes::yes::yes:

rebeka: Já cuketu také miluju, ale jen ve formě kraťoučkých, tenkých a křehkých plodů. To je nepřekonatelná nejen na gril, ale i na saláty a rychlé naložení.
Ovšem dnes mi máma přinesla ze záhonu přerostlou mrchu, dlouhou přes 30 cm a 10-15 cm v průměru. Semena to mělo hnusně velká, až do zelena zbarvená (polévku z vydlabaných středů jsem dělala i dnes, tentokráte s kurkumou a byla opět výborná, ale musela jsem ji přecedit). Kůru jsem neloupala, ale rovnou odkrajovala sekáčkem na maso. V hlavním jídle (viz Africký hrnec...nic moČ). Už mě to docela štve, včetně patizonů, kterých je také plný záhon... Těším se na dýně a polévku z nich, ale jinak mě tyto plody nebaví.

Eliza: velice děkuji za krásné foto:-K:-) i bodík;-)
no, právě tím restováním, koriandrem a citronovou šťávou získá polévka jiný rozměr, jinou chuť;-)
ale ty jsi vlastně vařila ze středu cuket, takže to restovat dost dobře nešlo;-)
a píšeš, že je cuketa podivná:-O:-?:-? já ji miluju.. vždyť je multifunkční:-D:-D naslano, nasladko, zapečená, zavařená v různých směsích a vždycky výborná.. já na ni nedám dopustit;-):yes:

Rebí, dělala jsem v týdnu velmi podobnou polévku, vyfotila, ale nestihla vložit recept. Protože jsi mě předběhla, za což jsem Ti vděčná, aspoň se s tím nemusím vypisovat - přiložím jen foto. Vařila jsem v podstatě stejně, jen jsem nedávala koriandr, ale špetku květu. Cuketu jsem nerestovala, naopak slaninu joo. Polévka byla z vydlabaných středů cuket a byla vynikající. Podle mě nejlepší zpracování této podivné zeleniny. Posílám bod a slíbené obrázky.

:-p:yes: mňam:-K

:yes::yes::-p a pak že jsou polévky nefotogenické;-)-tvoje slova!!:-D. V tomto případě nádhera;-)

chocolate::-O fakt:-O:-?:-? to mě nesmírně těší;-):yes::yes: a děkám.. a čekám na foto:-D:-D;-)
čoko, dávej majzla při tom dochucování citronovou šťávou.. aspoň mě z půlky citronu stačilo.. a v origošu fakt psali šťávu ze DVOU!! citronů.. to teda nevím:-// jsem moc zvědavá, jestli bude chutnat:-8 ať tak, či onak, určitě dej vědět.. ráda přijmu i kritiku.. a b c, vlastně atd:-8:-D:-D:-D:-D:-D

rebeka:A já to jdu zrealizovat, ptž se mi to líbí.Zítra ti dodám foto i se slaninkou.

chocolate: však jsi mi to "nařídila":-8:-D:-D joo, to by sis dala.. já a fotograf.. to by ses aspoň pak měla čemu smát.. já bych fotila jenom jídlo:-8:-8:-D:-D:-D

Colombo65::-8:-8 děkuji:-K a co se týče chuti.. překvapila i mě.. a to tak, že příjemně:-):yes:

všem moc a ještě jednou děkuji, je to od vás milé:-K

Nadi, koukám, že jsi přehodila foto:yes:
Pokud se budu vdávat, tak tě chci za fotografa, když umíš nafotit vábně a sexy cuketu, tak to dáš i se mnou:-D:-))...

Skvostné foto a zajímavá kombinace chutí;-);-);-)

Taky pěkná cukeťačka:-p:yes:

Tématické fráze:
cuketová polévka, výborná cuketová polévka, cuketový salát podle květy fialové, polévka z cukety, cuketová pol, cuketová polévka recept, cuketová pol., buchta sex na talíři, cuketa polévka, co s přerostlou cuketou, polévka cuketová, výborná polévka z cukety, cuketa v polévce, zavařená cuketa na polévku, bílá polévka s cukety, nejlepsi cuketova polevka, polévka z zavařené cukety, cuketová pol se slaninou, recepty polévka z cukety, výborné recepty z cukety polévka

Suroviny:
cuketa, cibule, brambory, olej, vývar zeleninový, citron, česnek, smetana ke šlehání, slanina, koriandr sušený, sůl, pepř mletý, bylinky

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu