Kynutý meruňkový táč
Kynuté těsto je jedno z nejoblíbenějších na přípravu buchet a koláčů. Hodí se na něj snad jakékoli ovoce. Drobenkový koláč s meruňkami je jeden z nejoblíbenějších, zvlášť když je posypaný křupavou a sladkou drobenkou.
Suroviny pro 2 plechy
2plechy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 20 634 kJ / 4 932 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 94,61 g |
Tuky | 216,65 g |
Vláknina | 29,74 g |
Cholesterol | 661 mg |
Sodík | 316 mg |
Sůl | 0,67 g |
Sacharidy | 635,97 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mléko ohřejeme, aby bylo teplé (ne horké), nasypeme do něj cukr a rozdrobíme kvasnice.
Do mísy dáme mouku, osolíme, přidáme olej a vejce. Krok 2: Když kvásek vzejde, přilijeme ho k ostatním surovinám a vypracujeme vláčné těsto. Nemělo by být příliš tuhé, radši řidší. S moukou opatrně, každá saje tekutinu jinak. Krok 3: Dva plechy vyložíme papírem na pečení. Krok 4: Těsto rozdělíme na dvě poloviny.
Rukama těsto rozprostřeme po celém plechu (když si ruce pořádně potřeme olejem, těsto se na ně vůbec nelepí). Krok 5: Na těsto naskládáme půlky meruněk řeznou stranou nahoru, posypeme drobenkou a upečeme dorůžova ve vyhřáté troubě. Na 200 °C zhruba 15-20 minut.
Do mísy dáme mouku, osolíme, přidáme olej a vejce. Krok 2: Když kvásek vzejde, přilijeme ho k ostatním surovinám a vypracujeme vláčné těsto. Nemělo by být příliš tuhé, radši řidší. S moukou opatrně, každá saje tekutinu jinak. Krok 3: Dva plechy vyložíme papírem na pečení. Krok 4: Těsto rozdělíme na dvě poloviny.
Rukama těsto rozprostřeme po celém plechu (když si ruce pořádně potřeme olejem, těsto se na ně vůbec nelepí). Krok 5: Na těsto naskládáme půlky meruněk řeznou stranou nahoru, posypeme drobenkou a upečeme dorůžova ve vyhřáté troubě. Na 200 °C zhruba 15-20 minut.
Zveřejněno 11. 11. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kynutý meruňkový táč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5yrX
Moje poznámka
Kynutý meruňkový táč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5yrX
Nejnovější recepty
Lečo v omeletě
Přidáno před 19 hodinami
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno 2. 7. 2025 19:13
Květák bez smažení
Přidáno 2. 7. 2025 16:46
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno 2. 7. 2025 13:51
Cuketová směs na cokoli
Přidáno 2. 7. 2025 08:29
Broskvový páj s tvarohem
Přidáno 2. 7. 2025 07:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
crazy.woman.cz před 57 minutami
Chléb z ovesných vloček
vikinka09 před 10 hodinami
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Klar98 před 10 hodinami
Palačinky se šunkou plněné sýrem
Elen0766 před 12 hodinami
Pikantní medová žebra
jirkastu před 12 hodinami
Křehký jablkový koláč
Theodora před 12 hodinami
Maková náplň
mismi před 13 hodinami
Znojemská omáčka s rýží
Wenaneta před 14 hodinami
Kuřecí polévka s nudlemi
Kajkajak před 15 hodinami
Tématické fráze:
meruňkový táč,
kynutý táč,
kynutý meruňkový koláč,
merunkovy kynuty tac,
táč,
kynutý meruňkový táč,
kynutý táč s ovocem,
kynutý táč s meruňkami,
táč s meruňkami,
švestkový táč,
kynuty merunkovy kolac s drobenkou,
merunkový táč s drobenkou,
táč recept,
kynuté těsto na táč,
kynutý táč se švestkami,
merunkovy kynuty kolac,
recept na kynutý táč,
meruňkový koláč kynutý,
ovocný táč,
táč s ovocem
Suroviny:
mouka polohrubá,
mléko,
kvasnice,
cukr krystal,
vejce,
olej,
sůl,
meruňky,
máslo,
cukr krystal,
mouka polohrubá
Komentáře (42)
Pekla jsem s borůvkama, děti mají již půl plechu snězeného
Děkuji moc a recept ukládám a přidávám bodíka.
Špagetko,lejanec jsem pekla včera, tento recept jsem pekla už několikrát a vždy byly koláče výborné.Recept jsem už tenkrát chválila a chválím dál.
Jen jsem nikdy nedávala čerstvé kvasnice do pekárny.
Díky tobě, jsem to včera poprvé zkusila a bylo to, jak jsi mi napsala. Vykynulo to úžasně.
Díky moc,moc za radu a těším se, jak budu tímto způsobem péct zase, protože mám hodně receptů kde jsou čerstvé kvasnice a díky tobě se už nemusím bát a hlavně budu vědět jak na to. Díky moc. Scarlet.
Mám sice blbej dotaz, ale co nadělám, když nevím.
Prosím , kolik dát kvasnic sušených, pokud bych těsto připravila v pekárně.
Přiznám se , že do pekárny dávám jen sušené a neznám tento poměr normálních a sušených.
Eventuelně, jak se dávají čerstvé kvasnice do pekárny. Udělá se první kvásek klasicky a naleje se tam, nebo se rozdrobí na mouku tak jako ty sušené.
Pokud některá z vás poradí, budu moc ráda.
ani 2x starší si na kynuté netroufnou
bravo