Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Černé jeřabiny - aronie - na způsob brusinek

Plody aronie jsou jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínů a zdraví prospěšných látek, které posilují naší imunitu, Jeho svíravě trpké plody můžeme cukrem a kořením ochutit a používat jako brusinkovou zavařeninu.

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

pipre pipre

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 70 min Doba tepelné úpravy: 50 min

120 min (70 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 061 kJ /
3 600 kcal
Bílkoviny15,08 g
Tuky10,25 g
Vláknina65,63 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 19 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy706,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Jeřabiny očistíme, otrháme ze stopiček, propláchneme a necháme okapat. Krok 2: Vsypeme je do kastrolu, podlijeme trochou vody a vaříme asi 20 minut. Krok 3: Pak přidáme cukr, vanilkový cukr, koření (hřebíček utlučeme) a vaříme doměkka. Krok 4: Ke konci varu jeřabiny z části rozmačkáme (třeba dnem zavařovací sklenice). Přidáme Pektogel, povaříme minutu, přidáme kyselinu citronovou, opět povaříme. Když se rozpustí, stáhneme z ohně, přilijeme rum, promícháme. Krok 5: Horkou směs lijeme do malých čistých skleniček, po naplnění otřeme hrdla, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

TIP: Jak na to, aby se džem nekazil

Zveřejněno 25. 8. 2009

Poznámka autorky pipre

Používáme ke svíčkové, ke zvěřině nebo do ovocných pohárů. Dělala jsem pouze ze 400 g jeřabin a měla jsem z množství 2 marmeládové skleničky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Černé jeřabiny - aronie - na způsob brusinek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zKg7

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Černé jeřabiny - aronie - na způsob brusinek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zKg7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (36)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

veronika_straka: nám letos aronii sklidili hladoví ptáci :-(

Takhle na brusinky zpracováváme červený rybíz :-8 babička z aronie, jelikož jí nemáme hodně, vždy dělá léčivý likér ... :-D

Vyborne. A ke grilovanemu hermelín top🙂😉

Já než přidám cukr, tak je ještě pasíruji. Vadí mi tam ta zrníčka. Pasíruju i maliny. Z aronie je dobrá i zavařenina .

Výborný recept,moc chutná. Děkuji.

Sodovka:
Aronii koupíš v Krakonošovo zahradnictví Kruh u Jilemnice.
Jsou i na webu, takže lze objednat...

Esh: Já jsem už nesterilovala a vydržely mně. Ještě za rok jsem našla jednu zatoulanou skleničku :-)

Je třeba ještě sterilovat? Jak dlouho vydrží "brusinky" ve sklenicích aniž by se kazily?

Také máme na zahradě Aronii. Plody jsou trochu trpké, ale DOBRÉÉÉ!
Koupili jsme před několika lety v Krakonošově zahradnictví Kruh u Jilemnice.
Teprve letos začala plodit.

Jani, dnes jsem udělala a je to:yes::-D

Letos jsem jí dělala poprvé a je chuťově báječná. Loni mě všechnu aronii odnesli ptáci, letos jsem se pojistila a celý stromek jsem zabalila do starých záclon, je ještě malý.

Jo, Cathleen, ona to také koupila, takže opravdu nevím. A také říkala, že loni byli ptáci rychlejší :-D

Aronie se musí koupit, ta planě neroste. Přidala jsem fotečku té naší...ale zatím nesklízíme nic, ptáci jsou vždy rychlejší:-)

pipre, moc Ti a Tvé sousedce :-) děkuji, myslím, že to jsou:-))

Jo Bibi, máš pravdu, sousedka si udělala i zdravotní marmeládu s vínem (lahvovým :-)) ) a já jen lituji, že jsem dřív něco podobného nedělávala. Navíc manželovi ten zbytek, který mi zůstal a nebyl už na sklínku, moc chutnal :-)

Jo Pipre, to se mi teda líbí a moc, že bych to vyrobila:-?asi jo, všechny dary přírody se mají využít, takže je jasno....Dávám ti bodíka:yes:

Maris, teď jsem zavolala na pomoc sousedku, aby se koukla. Podle ní to jsou ty jeřabiny. Jmenují se aronie. Krásně se zralé trhají, většinou zůstanou stopičky na stromě a uvnitř mají tužší semínka. Já je dostala od ní, ona je sama zasazovala na chatě. Možná by bylo dobré se zajít poradit k zelináři nebo do obchodu se zeleninou :-)

Prosím, můžete mi někdo říc, jestli to jsou černé jeřabiny ? Roste to na stromkách a měly by to být. Jestli nejsou, fotky odstraním, aby nemátly.:-)

Možná by bylo dobré dodat, že jsou dvoje jeřabiny. Jedny jedlé (vyšlechtěné) a vhodné na konzumaci a druhé jsou velmi trpké ( dá se říci plané-divoké)a moc nevhodné k jídlu. Velmi jednoduše se rozeznají podle listu. Ty PLANÉ mají oba okraje od řapíku až do čpičky po okraji zubaté. ŠLECHTĚNÉ a vhodné na vaření a konzumaci mají od řapíku z obou stran asi do půlky listu okraje hladké a až cca od půlky z obou stran zubaté. POZOR !!! Ale ani jeden není jedovatý. Jedná se pouze o chuťovou vlastnost plodů. / Nechtěl jsem se do konce soutěže k ničemu vyjadřovat, ale byla by to ode mne zlomyslnost, kdybych přátele neupozoznil a přidělal jim práci a možná i částečně znehodnotil PERFEKTNÍ receptík, který si zaslouží + bodík. Možná poze na okraj.My místo trochy vody, používáme červené víno/ Václav // POZOR JEDNÁ SE O ČERVENÉ JEŘABINY. JAK JE TO U ČERNÝCH SI NEJSEM JISTÝ.Třeba zjistit.//

Marti, hezká výmluva :-D:-D:-D:-D No nic, budu škemrat jinde :-D

Pipre, jen tam zůstaň, nejsem lakomá, ale mám malý stromek:-D:-D :-D

Marti, škoda, že jsi tak daleko..ráda bych si s tím obíráním pomohla:-D:-D:-D

Hlavní fotku máš dobrou, a recept taky super. Samozřejmě mám stejný problém. Ty jeřabiny.:-(:yes:

Pipre, takový dlouhý komentář jsem před chvílí napsala a zrovna při odesílání se Topky ztratily:-(. No nic, bezvadný recept:yes:, díky moc za něj:-), vůbec jsem netušila, že to z jeřabin také jde, tak až se nabažíme jeřabinového koláče, tak bych mohla zkusit tvůj receptík:-p. To mi připomnělo, že musím zítra jeřabinku obrat, aby zase nebyli ptáci rychlejší, vloni to zvládli do poslední kuličky:-S

Sodovko, a ostatní - díky:-) A máš pravdu v tom, že černé jeřabiny jsou moc zdravé. Ráda bych si udělala ještě zdravotní marmeládu z černých jeřabin, mám na ni recept, jen zkusím zítra ještě něco vysomrovat od sousedky, pokud všechno nezpracovala :-) Měla toho hodně ...

Tématické fráze:
aronie jako brusinky, aronie ala brusinky, aronie zavařování, jeřabiny jako brusinky, marmelada z cernych jerabin, jerabiny ala brusinky, aronie jako brusinky recept, kompot z aronie, zavařování aronie, víno z černých jeřabin, víno z aronie recept, červené jeřabiny - recepty, červené jeřabiny, džem z aronie recepty, brusinky z aronie, cervena jerabina jedla, aronie recepty za studena, recepty z černých jeřabin, víno z aronie, cervena jerabina

Suroviny:
jeřabiny, cukr, cukr vanilkový, skořice mletá, koření hřebíček, rum, pektogel, kyselina citronová

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu