Jemná mandlová vánočka
Tahle královna Vánoc na vaší slavnostní tabuli nemůže v žádném případě chybět. Je krásně vláčná, voní po másle a mandlích. Její příprava nezabere příliš mnoho času, jen se možná trochu zapotíte u jejího zaplétání. Ale podle přiloženého návodu to jistě zvládnete.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 887 kJ / 4 753 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 114,30 g |
Tuky | 176,10 g |
Vláknina | 35,20 g |
Cholesterol | 793 mg |
Sodík | 1,83 g |
Sůl | 4,49 g |
Sacharidy | 660,16 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, uděláme důlek, do něj rozdrolíme droždí, posypeme troškou cukru, zalijeme vlažným mlékem (pozor, ne horkým) a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Až kvásek vzejde, přidáme do mísy roztavené a vychladlé máslo, hrst rozinek předem namočených v rumu, oloupané a umleté mandle a ostatní ingredience, promícháme vařečkou až se všechno spojí a dále vypracujeme rukama ve vláčné těsto.
Krok 3: Necháme kynout hodinu na teplém místě.
Krok 4: Po vykynutí krátce těsto prohněteme, uválíme válec a rozdělíme na 7 kusů. Ze čtyř kusů upleteme spodní pletenec (návod viz. odkaz v poznámce). A ze tří kusů upleteme klasický copánek.
Krok 5: Spodní pletenec přendáme na vymazaný plech, hranou dlaně uprostřed po celé délce uděláme žlábek a položíme na něj horní copánek.
Krok 6: Zapneme troubu na 180 °C. Necháme na plechu ještě chvíli kynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem.
Krok 7: Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut.
Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta).
Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta).
Zveřejněno 8. 12. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jemná mandlová vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VnBW
Moje poznámka
Jemná mandlová vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VnBW
Nejnovější recepty
Kedlubnová polévka
Přidáno před 35 minutami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 11 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno před 15 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 19 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Půlnoční flamendr
Slavista62 před 45 minutami
Vepřový flamendr z kýty podle starého receptu
Slavista62 před 46 minutami
Kuřecí restovaná játra
Loiza před 10 hodinami
Jogurtová bábovka
Zsuzsu1 před 10 hodinami
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
nemecjarda42 před 13 hodinami
Pampeliškový med
Mrspassinger před 14 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Katyyy před 15 hodinami
Vrstvený salát
Maruna365 před 16 hodinami
Jemná pažitková pomazánka
Adamek2011wo před 16 hodinami
Zelňačka
Veronika_1 před 16 hodinami
Tématické fráze:
úžasná vánočka ze tří copů,
luxusní vánočka,
kynutá vánočka,
vánočka recept,
vánočka kynutá přes noc,
co s nedopečenou vánočkou,
kynutí vánočky přes noc,
nedopečená vánočka,
kynutí vánočky,
mandlová mouka kde koupit,
nejlepší vánočka,
měkká vánočka,
vanocka bez vazeni,
nej vanocka,
recept na vánočku,
vanocka recept ze sesti copanku,
recepty kynutá vanočka,
recept na mandlovou vanocku,
domácí mandlová vánočka,
recept na jemnou vánočku
Suroviny:
mouka hladká,
cukr,
mléko,
droždí,
vejce,
žloutek,
máslo,
rozinky,
rum,
sůl,
ořech muškátový,
kůra citronová,
mandle,
vejce,
tuk
Komentáře (92)
Přidala jsem dva žloutky navíc a asi o 20 g více cukru, jinak poměr surovin zachován. Vánočka je po několika hodinách pěkně uleželá a je "vatová", jak ji máme rádi
Nevím, jak se v těstě projeví ty mleté mandle, ale podle mých zkušeností minimálně (fungují skoro jako mouka)... Mně tam kromě malého množství žloutků (já dávám 2žl. + 1vejce) překvapuje použití hladké mouké
Asi jsem to pojal příliš subjektivně...
No, mám ale rád vánočky spíše tužší a vyjma plněné vánočky je peču z polohrubé mouky
Děkuji
Při pečení sice v jednom místě trošku povolila, ale na chuti to opravdu poznat nebylo