Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 860 kJ / 1 879 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 57,20 g |
Tuky | 9,51 g |
Vláknina | 22,42 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 12 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 379,82 g |
Postup přípravy
Do pekárny vložíme v pořadí: kvas, vodu, mouku, nastrouhaný brambor na jemno, sůl, kmín, semínka, koření. Zapneme program Těsto a necháme vykynout. Krok 2: Těsto nesmí být moc tuhé, je povolenější (když bude potřeba, přidejte trošičku vody). Krok 3: Vykynuté těsto přendáme na mírně pomoučněnou pracovní plochu (použijeme žitnou mouku) a několikrát ho lehce překlopíme. Zacházíme s ním opatrně, abychom z těsta nevymačkali bubliny. Krok 4: Vytvarujeme bochníček a potom ho překulíme do pomoučněné ošatky nebo cedníku, který jsme vystlali utěrkou a hodně ji pomoučili. Přikryjeme fólií a cca 30-60 minut necháme kynout v teple. Záleží na síle kvásku. Těsto by mělo minimálně zvětšit objem o 1/3. Krok 5: Troubu si zapneme na plný výkon. Vložíme do ní prázdný plech a necháme pořádně rozpálit. Krok 6: Po vykynutí těsto opatrně překlopíme na pečící papír nebo siikonovu podložku a rychle s ním do trouby na rozpálený plech. Plech dáváme doprostřed.
Pečeme na plný výkon 10 minut a potom snížíme teplotu na 180-190°C a pečeme dalších 30 minut. Během pečení chléb postříkáme 3x vodou. Já používám rozprašovač. Krok 7: Upečený chleba vyndáme na mřížku a ještě jednou postříkáme. Krájíme až vychladlý, jinak by se střídka srazila.
Chleba je nadýchaný, střídka je hebká a vydrží díky bramboře velmi dlouho vláčný. Brambora není v chlebu chuťově poznat.
Zveřejněno 5. 5. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bramborovo-pšenično-žitný chleba (kváskový)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vxx0
Moje poznámka
Bramborovo-pšenično-žitný chleba (kváskový)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vxx0
Nejnovější recepty
Americké cookies s borůvkami
Přidáno před 2 hodinami
Quiche inspirovaný Herbářem
Přidáno před 3 hodinami
Lehký bramborový salát s čerstvou zeleninou
Přidáno před 22 hodinami
Nejlahodnější sušené švestky
Přidáno 20. 8. 2025 08:31:46
Buřtíkové plátečky s bramborem
Přidáno 20. 8. 2025 04:40:10
Kuřecí minutka se sázenými vejci
Přidáno 19. 8. 2025 22:56:11
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuře po indicku
humlovatereza před 36 minutami
Rajčatová omáčka na těstoviny
Bohunka37 před 1 hodinou
Gnocchi s cuketou, rajčaty a bazalkou
sazovitz před 2 hodinami
Jogurtový koláč se zakysanou smetanou
Hanis před 2 hodinami
Cuketový perník
LilianaKofronova před 2 hodinami
Kuřecí nudličky v omáčce s hráškem
Patricia97 před 3 hodinami
Rychlé a křehoučké taštičky
Miary před 4 hodinami
Rychlý tvarohový koláč z drobenky s ovocem
dexulka před 4 hodinami
Cottage s banánem a jablkem
vojfrancezska před 7 hodinami
Vepřová pečeně na tymiánu
E. J. K. před 15 hodinami
Tématické fráze:
bramborovo žitný chleba,
kváskový chléb recept,
recept na žitný kvas,
aby byl kváskový chleba vláčný,
bramborovo psenicno zitny chleba,
bramborovo pšenično žitný chléb,
recept na chleba,
pšeničnožitný kváskový chleba,
jak poznat vykynutý kváskový chléb,
kváskový chleba recept,
jak poznat vykynuté těsto,
žitny chleb recept,
pšenično žitný kváskový chléb,
vykynute testo jak poznat,
recept na kváskový chleba,
kvaskovy chleb s bramborem,
žitný kváskový chléb,
kváskový chléb s brambory,
bramborový chleba recept,
kvaskovy chleb
Suroviny:
kvas žitný,
jogurt bílý,
mouka žitná chlebová,
mouka hladká,
brambory,
sůl,
kmín drcený,
kmín celý,
semínka lněná,
koření chlebové,
droždí
Komentáře (33)
Jen si nedovedu představit čím vším (nebo koho) kolem sebe mlátí cholerik,když se nedaří