Chléb z kvásku

Slané pečivo Doba přípravy: Kynutí 6 názorů

Slané pečivo Doba přípravy: Kynutí 6 názorů

Suroviny

Kvas na chléb:
1 - 2 lžíce žitného kvásku
200 g žitné mouky
200 ml vody
Chléb:
zbytek kvasu
500 g mouky
375 - 400 ml vody
15 g soli
8 g kmínu

Postup přípravy receptu

Nejprve smícháme připravený kvásek s vodou a moukou a těsto necháme pracovat 12 - 16 hodin zakryté utěrkou nebo potravinářskou fólií při pokojové teplotě. Po této době odebereme si 2 - 3 lžíce na další chléb, zbytek zpracujeme na chléb. Kvásek uchováváme v lednici ve sklenici s perforovaným uzávěrem nebo překrytý látkou. V lednici vydrží cca 7 - 10 dní.

Na chléb smícháme kvas s moukou, já používám 300 g žitné a 200 g pšeničné mouky a výsledný chléb je hutný, pokud chcete nadýchanější, použijte jen pšeničnou mouku (ale experimentům se meze nekladou). Dále přidáme vodu, sůl a kmín. Vypracujeme tužší těsto, které přesuneme na pomoučenou desku (vál) a ještě zpracujeme na hladké těsto. Připravený bochánek dáme do hodně pomoučené ošatky (těsto celkem lepí) a necháme kynout cca 3 - 5 hodin, záleží, jak máte doma teplo :).

Nakynutý chléb opatrně vyklopíme na pečící plech a dáme do trouby předem vyhřáté na 250°C a ještě než troubu s chlebem zavřeme, nalijeme do nádoby na dně trouby (nebo rovnou na dno trouby) cca 0,5 dl vody. Pečeme 15 minut při teplotě 250°C a poté teplotu snížíme na 200°C do kaštanové barvy. Hotový chléb dáme vychladnout na mřížku, a abychom si byli jisti, že je chléb opravdu hotový, můžeme poklepat na spodní stranu, správný zvuk je dutý.

Poznámka od kuchařky

Pro další recepty koukněte na blog: http://petrasnamaste.blogspot.cz/

http://petrasnamaste.blogspot.cz/2015/09/kvaskovy-...

Komentáře k receptu Chléb z kvásku

  • Buchyna Buchyna

    Divně napsaný recept. Začínající, nebo ještě ne moc zkušené kuchařinky se v tomto nevyznají.:no:;-(

    Odpovědět

  • Petras namaste Petras namaste(autor receptu)

    Chybu napravím :)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    magdalenka: přiznávám, že jsem celé nečetla - i když peču hodně, koukám na tyhle recepty očima začínajícího a u použité mouky jsem se "zasekla" - bylo pro mě zbytečné číst dál, když nemám info, z čeho upeču:-8

    Odpovědět

  • Hedwika Hedwika

    magdalenka: V postupu je rozepsáno množství použitých mouk, ale není uveden typ: pšeničná - hrubá, hladká, atd....žitná - celozrnná, chlebová, atd. Nejsem zrovna zdatná kuchařka, proto oceňuji co nejpřesnější recepty, neboť na experimentování v kuchyni nemám buňky.
    Autorce: Fotka je moc povedená a lákavá, postup je pěkně rozepsaný /až na ty mouky/.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    cathleen:v postupe autorka uvádza "300 g žitné a 200 g pšeničné mouky".

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    500 g mouky - jaké:-?

    Odpovědět

Tématické fráze: kvásek na chleba domácí chléb z kvásku z trouby žitný chléb kváskový chleba recept recept na kvásek na chleba kvas na chleba chleba recept kvásek na kváskový chléb recept kváskový chléb recept chleb z kvasku chleba z kvasu recepty recept chleba chleba z kvasu recept na chleba kvas na chleba recept kváskový chleba do trouby chléb z kvasu kvaskovy chleb z trouby recepty na kvaskovy chleb recept kváskový chleba recepty z žitneho kvasku