Gözleme (turecké placky)
Tradičním tureckým pokrmem je gözleme, placka, kterou můžete naplnit jak nasladko, tak i naslano. Náš recept nabízí rovnou tři varianty náplní. Příprava není nijak zdlouhavá, ani složitá, a tak se bude brzo vaší kuchyní linout příjemná vůně.
Postup přípravy
Krok 1: Vodu do mouky se solí přiléváme postupně, po promíchání vzniklé těsto několik minut hněteme a před plněním necháme asi 15-30 minut odpočinout.
Krok 2: Rozdělíme na menší dílky, z každého v omoučněných rukách uděláme pevnou kuličku a na moukou posypaném stole vyválíme do opravdu tenké placky.
Krok 3: Na půlku placky rozprostřeme náplň, volnou půlku pak přehneme přes náplň do tvaru půlměsíce a okraje dobře přitiskneme k sobě (prsty, vidličkou).
Krok 4: Smažíme na nahřáté teflonové pánvi, až se na spodní straně objeví tmavší hnědé skvrny, oka, která dala těmto plackám jméno (göz - oko). Obrátíme, potřeme olejem a opečeme z druhé strany, kterou pak také potřeme olejem. Na talíř podáváme gözleme krájené na kusy.
Zveřejněno 27. 9. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Gözleme (turecké placky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9jZ3
Moje poznámka
Gözleme (turecké placky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9jZ3
Nejnovější recepty
Pizza Valencia
Přidáno před 2 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 6 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno před 22 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:28
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
nemecjarda42 před 48 minutami
Pampeliškový med
Mrspassinger před 1 hodinou
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Katyyy před 2 hodinami
Vrstvený salát
Maruna365 před 2 hodinami
Jemná pažitková pomazánka
Adamek2011wo před 3 hodinami
Zelňačka
Veronika_1 před 3 hodinami
Buchta se zakysanou smetanou
Panova před 4 hodinami
Drůbková polévka
Kajkajak před 5 hodinami
Vepřové na smetaně s mrkví a hráškem
RenataMaresova před 6 hodinami
Vepřová plec pečená pomalu společně s bramborami a mrkví
Lastovia před 6 hodinami
Tématické fráze:
turecké recepty,
placky gozleme,
gezleme,
slané placky,
turecké gozleme,
turecké pečivo,
turecké jídlo recepty,
turecke jidla,
gotzleme,
turecké jídlo,
guzleme,
turecke plnene placky,
gosleme,
turecký sýr,
turecká jídla,
gozleme placky,
goezleme,
turecké sýry,
turecke masove placky,
tureckýé placky
Suroviny:
mouka hladká,
voda,
sůl,
mouka,
ořechy mleté,
cukr,
skořice,
sýr strouhaný,
petržel,
kopr,
sýr strouhaný,
rajče loupané,
nať petrželová,
maso mleté,
sýr strouhaný,
Komentáře (23)
Já to taky kdysi jedla v Turecku, starý pán to tam pekl snad přímo na plotýnce vařiče, ale možná měl něco podobného, jako je na fotce. Měl je na sladko i na slano, dávali jsme si je na slano a "hajs", náplň sypanou drcenou feferonkou. Bylo to jako prevence proti případným žaludečním nebo střevním potížím. Tak tohle určitě zkusím, teď v létě spolu se zeleninovým salátem.
Dík za recept.
DOPORUČUJEM!!!
Jinak poznámka: podobně dělala placky babička na tálu na kamnech, děda je mazal povidly, ale byly nepřehnuté, jak je svět malý
Na koláži, jak paní placku smaží - to černé, je ten "činel". Vypadá to jako obrácená plytší wok pánev a tady pod tím topili plynem - normální hořák.
K receptu - ja som si myslela, že tie bubliny v ceste sú od droždia...
Díky za zájem o recept a pokud vyzkoušíte, placky vám určitě na talíři "věkem" neoschnou! Nebudou stačit