Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Podkrkonošské kyselo

Pro život v horách je nutné mít hodně síly a vydatný jídelníček. I proto na pravé podkrkonošské kyselo potřebujete chlebový kvásek. Tato sytá polévka s houbami byla velmi oblíbená u našich předků a v sychravém počasí si ji jistě zamilujete i vy.

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MartinaB

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby namáčení kvásku

90 min (60 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby namáčení kvásku)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 480 kJ /
832 kcal
Bílkoviny44,98 g
Tuky67,67 g
Vláknina4,20 g
Cholesterol 1,32 g
Sodík 508 mg
Sůl1,05 g
Sacharidy9,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Chlebový kvásek namočíme přes noc do 100 ml vlažné vody. Krok 2: Houby dáme vařit s trochou kmínu do vody. Cibuli nakrájíme, osmažíme na sádle do zlatova, přidáme rozkvedlaná vejce a usmažíme do tuha, až jsou z nich menší kousky. Krok 3: Když jsou houby akorát, přilíváme pomalu za stálého máchání rozkvedlaný chlebový kvásek ve vodě, ve které byl namočený, nejlépe přes sítko. Krok 4: Polévka začne pomalu houstnout. Měla by být jemně krémová. Chviličku provaříme. Do hotové polévky vsypeme usmažená vajíčka, dochutíme solí a pepřem.

TIP: Tipy a triky, jak sušit houby

Zveřejněno 11. 12. 2009

Poznámka autorky MartinaB

Chlebový kvásek prodávají v některých pekárnách (mazlavé těstíčko). Množství kvásku vlitého do polévky je pokaždé jiné, podle toho, jak nám vzejde. I kvásek, který se tváří, že nevzešel, funguje.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Podkrkonošské kyselo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QnX9

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Podkrkonošské kyselo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QnX9

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (25)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Dnes z domácího kvásku. Máme moc rádi kyselo a už delší dobu jsem slibovala manželovi, že ho uvařím. Při dnešním rozjetí kvásku na chleba jsem ze zbytku uvařila kyselo. :yes::-) Já jsem přidala houby z mrazáku.

Veliká dobrota, děláme u nás stejně co se pamatuji, jen jestě přidáváme brambory

Dnes bylo k obědu a moc jsme si pochutnali :yes:

Tohle je super jídlo naše rodina ho miluje je to jako polevka a omáčka najednou zasytí fakt super

Hm, kyselo bez brambor? Jako obměna dobrý nápad :yes::-K.

jo a já ten kvásek namáčím v mléce:yes::yes::yes::yes:

Krakonoš 12. 12. 2009 15:32
Martino, pak je to jasný a děkuji za vysvětlení, protože se nedivím, že v této oblasti mají temhle recept prakticky totožný všichni:-!:yes::yes: (a samozřejmě to platí pro všechny staré recepty v jakýchkoli oblastech. Jen mě udivilo, že jsi použila úplně jiný název, protože babička tomu musela říkat kyselo ;-)a asi se ti vyhledavač nechtělo použít;-), jen nevím, proč tu máte totožné recepty, ale to už je na vás.Jinak :yes::yes:

Martino, nemusíš se omlouvat a dfíky za recept!!;-)

No jo,tak je to tedy asi kyselo,všichni mi to prosím odpustíte,že;-).Zmotala jsem to:-8 Já ten recept mám od babičky z Lomnice nad Popelkou.To jen pro neregistrovaného z Krkonoš, nic jsem neopsala, fakt to doma vaříme od nepaměti.

JSEM z KRKONOŠ,TAK PROTO TO VÍM NA STO PRO,KULAJDA je z JČ...SMETANOVÁ A KOPREM,TU VAŘÍM TAKÉ

KVÁSEK SE DÁ KOUPIT MÁME HO I V NAŠEM OBCHODĚ A NEBO I SUŠENÝ

TAK TOTO NENÍ KULAJDA ALE KYSELO!!!!!!!!!!:-))

Tématické fráze:
kyselo, kyselo z kvásku, kyselo recept, recept na kyselo, krkonošské kyselo s houbami, recept kyselo, kvásek na kyselo, chlebový kvásek na kyselo, polévka z kvásku, polevka z chleboveho kvasku, kyselo bez kvásku, těsto na kyselo, kyselo z chlebového kvásku, kvásek do kysela, podkrkonošké kyselo, recepty kyselo, chlebový kvásek, hoby naší doby recepty, kulajda z kvásku, podkrkonožské kyselo

Suroviny:
kvásek chlebový, voda, vejce, houby sušené, cibule, sádlo, kmín celý, sůl, pepř mletý, voda

Přidat fotografie receptu