Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pugliese podle Brinny

Hodnocení receptu je 4,4 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

simko.jit simko.jit

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 966 kJ /
2 860 kcal
Bílkoviny88,90 g
Tuky14,70 g
Vláknina30,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 8 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy578,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve si uděláme kvásek tzv. biga, zadělejte v předstihu 6 hodin až 3 dnů. Z uvedeného množství odeberu 200 ml vody a 2x tolik objemově mouky tj. 400 ml mouky přidám 1/2 lžičky sušeného droždí a ve vhodné nádobce zamíchám dřevěnou vařečkou asi tak 3 minuty. Krok 2: Vznikne hladké těstíčko. Nádobku přikryjeme plastovou folií. Po 6 hodinách by kvásek měl zdvojnásobit svůj objem, zamícháme ho a buď hned použijeme, nebo můžeme uložit do chladničky a spotřebovat do 3 dnů. Krok 3: Druhý den použiji zbytek vody, vsypu zbytek mouky, přidám 2 lžičky sušeného droždí, lžičku cukru, a pak podle chutí - lžíci pšeničných klíčků, nebo taky jsem dala 2 lžíce sušené směsi na bramborák a nechám propracovat v pekárně asi 5 minut a pak teprve dát 2 lžičky soli. Krok 4: Používám program dort - který hned míchá - a po skončení míchání pekárnu vypnu a těsto překládám do mísy s víkem. Pokud zpracovávám ručně, je třeba to tak 5 minut propracovat a pak přidat sůl a řádně hníst tak 15 minut. Může se přidat trošku kmínu, nebo semínka, jak kdo rád. Krok 5: Těsto dejte do olejem vytřené mísy, stlačte a navrchu potřete olejem. Nechte kynout - mělo by zdvojnásobit svůj objem. Nakonec se vyklopí těsto, pomačká prsty - aby ale neutekl všechen vzduch, upraví se bochánek - občas můžete poprášit moukou aby se nelepil, a ten jsem dala kynout do ošatky. Krok 6: Může se i použít cedník, do kterého se dá pláténko vysypané moukou - nejlépe kukuřičnou. Nechá se kynout - dá se rozehřát trouba, a když je vykynuto, tak se překlopí na plech, upraví se a udělají se krátké zářezy a upeče - tak 15 minut to peču na 220°C a pak dopékám na těch 170°C - mám horkovzdušnou troubu, do té doby, až má pěknou barvu, tak zkouším špejlí jestli je hotovo. Krok 7: Na první pohled to vypadá složitě ale výsledek stojí za to. Doporučuji do trouby dát malý plechový kastrůlek s vodou. Ještě lepší je, když těsně před vložením chleba do trouby vhodíte do kastrůlku kostky ledu. Z uvedeného množství byl chléb o hmotnosti 1,30 kg.

Zveřejněno 18. 12. 2009

Poznámka autorky simko.jit

Zdroj: Bible domácího pečení - Rose Levyová Beranbaumová

povolení autorky k publikování mám.

http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=3932 zde rozpis na 500 gr mouky

http://www.mimibazar.cz/recepty.php?user=49236 tady i s fotopostupem

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pugliese podle Brinny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RO0O

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pugliese podle Brinny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RO0O

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (19)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

:-)):-)) že jo? já ji četla fakt jedním dechem, je fakt že recepty jsou na 4 stránky a postup je u každého stále dokola vlastně opisován, ale i tak - a našla jsem její stránky na webu - kdo se chce kouknout tak jukněte http://www.realbakingwithrose.com/2006/12/the_brea...
jsou tam i recepty - no prostě krááááááááása:-))

Tohle pugliese je něco jiného, než chleba bez hnětení (tady Chleba s křupavou kůrkou) - kvásek biga je fajn a doporučuji zkusit. ;-)
Knížečku od paní Rose mám doma taky (no, knížečku....váží kolem kila), je v ní prima čtení - doporučuju!:yes: Autorka práci i následné pečení popisuje tak barvitě, že při čtení vůni čerstvého pečiva cítím....:-))

:-O Že by to byl konečně ten pravý co dokážu upéct i já? Každopádně už je to vytištěno a zkusím. Bod už je tam.:-p

:-O:-O a navíc - dejte do google vyhledávat spojení pugliese brinna - a co? najde to i tyto stránky.;-) a také německé a jiné.

hledala jsem recept který je podobný - já ten váš znám jako Chléb bez hnětení, bohužel pod tímto názvem zde není uveden. a proč tak složitě? Inu - přečtěte si tu knihu.:-) navíc samotnou bigu můžete uchovat v lednici, a použít třeba až za dva dny, kdy budete péct chléb.

Tento recept je tu už více než rok jako http://www.toprecepty.cz/recept/2133-chleba-s-krup... a je opravdu vynikající. Jen nevím, proč je v kategorii Domácí pekárna... Vlastně vím - není to kam zařadit - za kategorii Slané pečivo už skoro 2 roky bezúspěšně bojuju a pokud to pořád bude vadit jen mě, tak tady ten zmatek bude dál narůstat.
Jen mi není jasné, proč to složité zpracovávání. Ten fór je v tom dlouhém kynutí, já celé těsto zadělávám jen rukou asi 30 vteřin, vlastně jen lehce zamíchám, ani se všechna mouka do "těsta" nezapracuje, všechna zmizí až kynutím. Konečně, má-li někdo o tento druh pečiva zájem, může si to sám zkusit.

můžeš klidně i v klasické, já sem ty poslední taky dělala na klasiku - protože jaksi horkovzduch nešel. teď ho mám teda zapnutý a furt mi tam cosi drnčí - tak nevím - možná mi to kolečko vyletí z trouby ven.:-D:-D:-D

Tak tohle určitě vyzkouším, i když jen v klasické troubě ;-):-p,:yes:
thomassinno - u nás v knihovně ji mají, jak jsem teď na jejich netu objevila, tak by to neměl být problém, hned tam naklušu a půjčím :-p

:-D tak doufám, že už mícháš bigu:-D:-D:-D když jsem chodila do práce, tak jsem večer zamíchala tu bigu - to je pořád stejné množství, a druhý den jak jsem přišla z práce, tak už jsem zadělávala - dva chleby - ve dvou pekárnách, a pak ještě jeden. Já byly jednu dobu velkopekárna pro souseda:-)):-)):-)) pak se trouba nějak vzepřela, a od té doby mám pro souseda zavřeno:-D

To je krásný chlebík!!!:-O:yes::yes::yes:

Co se peče, co se vaří, vše se dokonale zdaří. Všechno jedna dobrota, máš-li hrnce od Rotta!!!:-D

Simko.jit, ten je krááásnej, si šikovná a takovou kuchařinkovou knihu bych si taky přála-asi řeknu Ježíškovi a ty máš ode mne boda:yes:

jestli je v knihovnách to nevím, ale já ji mám doma:-D:-D dostala jsem ji předloni k vánocům:-))

Tak tu knihu bych si rád přečetl ... ale kde si ji pujčit?:-O

Tématické fráze:
bible domácího pečení, kvásek biga, pumprniklová mouka, biga kvásek, chléb bez hnětení mimibazar, špagety pugliese, doma míchaná směs do pekárny, biga recept, recept chleba pugliese, domácí chléb pečený v troubě, brioška z bible domácího pečení, briošky z domácí pekárny, brioska v domaci pekarne, pečení chleba v horkovzdušné troubě, kniha o pečení chleba, co je to puglieze, spagety puglieze, rozpis ledu slaný, rozpis ledu slaný, bible domácího pečení (rose levyová beranbaumová)

Suroviny:
mouka hladká, mouka chlebová pšeničná, mouka celozrnna pšeničná, mouka žitná, voda, droždí, cukr, sůl, klíčky pšeničné, kmín celý, kaše bramborová sušená

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu