Cukrářská vánočka (mazanec)
Stejně jako mazanec neodmyslitelně patří k Velikonocům, vánočka nesmí chybět na Vánoce. Obě těsta jsou velmi podobná, a proto můžete jeden recept využít na obě dobroty. Základem je poctivá dávka másla, díky které je konzistence krásně vláčná.
Suroviny pro 1 kus
množství na 1 větší vánočku nebo 2 mazance
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 125 kJ / 3 854 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 90,06 g |
Tuky | 143,46 g |
Vláknina | 26,90 g |
Cholesterol | 980 mg |
Sodík | 649 mg |
Sůl | 1,53 g |
Sacharidy | 537,22 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do části vlažného mléka rozmícháme trochu mouky, přisladíme 1 lžící cukru a rozdrobíme droždí – necháme vzejít kvásek. Ve zbytku mléka rozpustíme sůl.
Krok 2: V míse utřeme máslo s cukrem a žloutky, přimícháme vanilku, koření, mouku, přilijeme kvásek a mléko. Vymícháme a pak do něj zapracujeme rozinky a nahrubo sekané mandle, zaprášíme moukou a necháme kynout.
Krok 3: Potom těsto rozdělíme na 9 dílů a upleteme vánočku. Potřeme vejcem a posypeme nahrubo sekanými mandlemi. Do horního copu vpíchneme 3 špejle, aby se vánočka v troubě nerozjela.
Krok 4: Pečeme přibližně hodinu. Zda je těsto upečené, vyzkoušíme špejlí.
Zveřejněno 4. 3. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Cukrářská vánočka (mazanec)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5XK
Moje poznámka
Cukrářská vánočka (mazanec)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5XK
Nejnovější recepty
Sýrová tortilla à la garlic bread
Přidáno před 34 minutami
Toast s vajíčkem a anglickou slaninou
Přidáno před 8 hodinami
Brokolicový chlebíček s cottagem
Přidáno před 10 hodinami
Linecké sušenky s čarodějnickým tématem
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí vývar s domácí těstovinou
Přidáno před 16 hodinami
Kefírové koláčky s tvarohem a povidly
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dobrá pomazánka na chlebíčky
Alena Kovarova před 16 minutami
Jarní osvěžení s vejci
Alena Kovarova před 45 minutami
Vepřový pekáček s hlávkovým zelím a noky
bobnak před 8 hodinami
Majonézové koláčky bez kynutí
Monika146 před 10 hodinami
Lehký tvarohový koláč
Kamila30 před 11 hodinami
Rebarborový koláč
hankaslaba@email.cz před 11 hodinami
Krupicová kaše
kodrla před 11 hodinami
Pohankové karbanátky se sýrem
Jitka64 před 12 hodinami
Bublanina
scorpioon01 před 12 hodinami
Křenová omáčka
trdlo před 13 hodinami
Tématické fráze:
mazanec jako od babičky,
pečení vánočky,
domácí vánočka od babičky,
jak dlouho péct vánočku,
testo na vanocku,
pečení mazance,
vánočka podle babičky,
jak péct vánočku,
recepty kynutá vanočka,
pečení vánoček,
kynutá vánočka,
vanočka pečeni,
pečení vánočky v horkovzdušné troubě,
jak dlouho pect mazanec,
chyby při pečení vánočky,
pečení vánočky ve formě,
výborná domácí vánočka,
proč vánočka po upečení klesne,
vánočka mojí babičky,
vánočka mojí babičky
Suroviny:
mouka polohrubá,
máslo,
cukr,
vanilka,
žloutek,
droždí,
mléko,
rozinky,
mandle,
kůra citronová,
ořech muškátový,
anýz,
sůl,
vejce,
mandle
Komentáře (65)
mohu Vás poprosit o radu - píšete, že nejdřív nalejete kvásek a pak zasypáváte moukou, já v jiném receptu mám napsáno, že nejdřív mouka a pak zalívat mlékem, budu ráda za Váš postřeh.
Děkuji moc
Já vím Bohumile, já vím, že to tak děláte
Zní to logicky
Předem děkuji za odpověď.
LŠ
P.S nebo i sem na stránky děkuji
Přeji hodně úspěchu a hezký den.
Zdravím Zuzanko, určitě to není špatně. Víte, receptů na vánočku (i jakékoli jiné pečivo) je tolik, kolik je kuchařinek nebo alespoň tolik, kolik je rodinných kuchařských historií. Sádlo se v naší rodině používá často i při pečení sladkostí (například vánoční škvarkové cukroví je vynikající). Sádlo je lehčí než máslo, těsto snadněji kyne, ale samotné v kynutém těstu tolik nevoní. Když však dáte půl na půl s máslem, vůni doženete.
Kynuté pečivo z hladké mouky je vláčnější, ale rychleji tvrdne. Ve vašem případě si však myslím, že ztvrdnout nestihne
Přeji hezký den.
snažím se upéct mazanec dle tohoto receptu a hrůza!
Těsto bylo řídké, roztíká se na plechu a nedrží tvar.
Při pečení se těsto rozjelo do všech světových stran a tak jsem zvědavá jaký bude po upečení....snad bude chutný, když jsou s ním takové potíže.
Pro příště vím, že tento recept již nikdy!
Zdravím, ještě žiju
Přeji hezké svátky a mnoho štěstí v Novém roce.
Babička Květuška
Dík, a přeji hodně štěstíčka a zdravíčka
Myslíte přidat sůl přímo do kvásku? To ne!!! Sůl kvasnice zabíjí(jsou to živé potvůrky) a kvásek pak nevykyne. Solí se nejlépe do suché mouky nebo při míchání těsta. Když však sůl zapomenete přidat, buchta je mdlé chuti. Rada mojí babičky: "Buchty nedosol, knedlíky přesol!"
Přeji hezký den
K.
Luba: