Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí svíčková Wellington

Máme pro vás podrobný návod, jak tento slavnostní pokrm z hovězího masa připravit. Wellington připravujeme z hovězí svíčkové, šunky a restovaných žampionů, které zamotáme do listového těsta. Na talíři vypadá nádherně a je to opravdu chuťový zážitek.

Hodnocení receptu je 4,5 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

casino casino

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 75 min Doba tepelné úpravy: 45 min + den odležení v lednici

120 min (75 min příprava + 45 min tepelná úprava, + den odležení v lednici)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 745 kJ /
3 763 kcal
Bílkoviny268,04 g
Tuky212,98 g
Vláknina25,00 g
Cholesterol 1,16 g
Sodík 1,71 g
Sůl3,60 g
Sacharidy181,04 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z časových důvodů je dobré rozvrhnout si přípravu na dva dny, ale oběd lze stihnout i během dopoledne. Krok 2: Den prvý
Houby očistíme (je-li třeba) nasekáme (rozmixujeme) nadrobno a na pánvi nasucho prudce restujeme, abychom je zbavili vody. Trošku osolíme a necháme vychladnout. Krok 3: Maso očistíme od blan a pokusíme se svalu dát pravidelný válcový tvar: odřízneme část palce a na opačném straně asi 10 cm od konce maso napříč nařízneme (nedořežeme k desce) a špičku podložíme pod maso. Krok 4: Maso ovážeme špagátem, dobře opepříme, důkladně osolíme a na ROZPÁLENÉM tuku PRUDCE kolem dokola opečeme dohněda (4 x asi po 30 ti vteřinách; maso pootáčíme až když se samo „pustí“ pánve). Krok 5: Maso necháme vychladnout na desce, pak ho osvobodíme z provázku a potřeme hořčicí. Krok 6: Na podložku (fólie, alobal, papír na pečení) rozložíme plátky šunky přes sebe, na ni poklademe restované houby, na ně uložíme maso a pomocí podložky maso obalíme šunkou s houbami. Krok 7: Balíček „utáhneme“ co jen to jde a zabalené v podložce dáme do lednice. Krok 8: Den druhý
Dobře vychlazené listové těsto rozválíme na plát tak veliký, abychom do něj s jistou rezervou zabalili maso (délka = délka masa + cca 10 cm; šířka = průměr masa x 4). Plát přemístíme na podložku (utěrka, papír, bambusová rohož) potřeme ho částí rozmíchaných žloutků, maso překulíme na těsto a pomocí podložky maso zavineme. „Závin“ přeneseme spojem dolů na papírem vyložený plech a konce těsta podsuneme pod závin. Krok 9: Těsto pomašlujeme žloutky a necháme deset minut zaschnout. Pak můžeme těsto dekorovat (troufneme-li si neperforovat těsto) zlehka nožem (hřbetem čepele, já používám rádlovací kolečko). Krok 10: Pečeme 40 minut v troubě vyhřáté na 190°C (medium rare) nebo 45 minut (medium) Krok 11: V mezičase připravíme omáčku Madeira (chceme-li) viz odkaz v poznámce. Krok 12: Maso, nyní už Svíčkovou Wellington, vyjmeme z trouby a necháme 10 minut odpočinout. Krok 13: Krájíme příčně na min. 3 cm široké porce a podáváme s omáčkou Madeira.

TIP: Nejlepší recepty z hovězí svíčkové

Zveřejněno 6. 2. 2015

Poznámka autora casino

Omáčka Madeira http://www.toprecepty.cz/recept/41322-omacka--made...

Nejstarší recept jsou s použitím crepes místo šunky, ale když jsem si představil palačinku nalepenou zespodu na listovém, tak jsem raději zvolil šunku.

Důležitá je poměrně nízká teplota masa (v mém případě 5 °C) z toho důvodu, aby se maso příliš nepropeklo; pokud během přípravy před pečením maso zteplá, pak by se asi měla zkrátit doba pečení. Ke konci pečení to jde rychle: co 5 minut navíc, to vyšší stupeň propečení!

„Wellingtona“ jsem pekl zatím pouze 2 x; poprvé měla svíčková asi 1 kg a byla asi 10 dní od porážky dobytčete. Podruhé hmotnila 2 kg a zrála 3 měsíce. Pekl jsem obě stejně, jak výše uvedeno a obě se povedly.

Svíčková je drahé maso, zkuste si napřed do těch žampionů a těsta zamotat panenku (peče se asi 20 minut), ať víte, co vás čeká

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Hovězí svíčková Wellington

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q2mL

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Hovězí svíčková Wellington

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q2mL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Já to jdu uvařit na oběd 🤞

Casino, vďaka za link, skvelo som sa pobavila, no skutočne ostanem pri klasike, napr. moravskom vrabcovi-práve ho robím. Nemám chuť, v prípade totálneho fiaska, vyhadzovať 30 eurové mäso cez zavreté okno.

amalia:
Palacinky? Opravdu! Zdá se, že nejen pro mě je problém obalit maso duxelles. Ty mršky se ho samy ne a nedrží! Zkoušel jsem použít i vepřovou síťku (bránici), ale nadalo se to jíst:-//

cecilka:
Patrně se jedná o módní jídlo, jehož obliba pominula už minimálně před osmatřiceti lety, jak se píše tady v prvním komentáři http://www.cuketka.cz/?p=1001 :-D:-D:-D

vybusna: magdalenka:
Víííííítejte v klubu:-D
Bifteky jsem se naučil dělat až podle http://dolcevita.blog.cz/0703/hovezi-steak-beefste... ale na LABUŽNÍKOVI jsem se iks krát předvedl jako absolutní kopyto, které nedokáže udělat správný roast beef častěji, než 1x ze dvou případů;-(
Z mého pohledu je Wellington brnkačka:-))
Prosím, zkuste to (nebo snad ho?):-D

Tak to je luxusní :-O:yes:

:-(,:-p,:yes::yes::yes:.
Snáď som svoj názor na recept vyjadrila dosť zrozumiteľne, no nikdy by som si naň netrúfla. preto idem radšej piecť klasické plnené kurča. A obávam sa, že ani kuchári v luxusných reštauráciách si netrúfajú, zatiaľ som ho ani v jednej na jedálnom lístku nevidela. :-//

luxusní:yes::yes::yes:

vybusna:ty si asi moje dvojča...ja sa o hov. steaky už ani nepokúšam...tiež radšej idem krájať tortu s čokopolevou...:-D
A Wellington - to je utópia.

casino : ja Vam verim (co pisete v dodatku o peceni panenky atd) ja mam strasne velky respekt pred hovadzim v strede cervenym. Dokonca keby som si mala vybrat, ci mam pokrajat zakusok s cokoladovou polevou..a ze som krajacka mizerna...tak si snad vyberiem krajat ten zakusok. Nechceite vediet, kolko hovadzich dusenych platkov na cibulke sme mali u nas doma, miesto krvaveho stejku.....A aj tak ich stale neviem, aj ked som skusala uz milion zarucenych postupov. o wellington som sa pokusala jeden jediny raz...a dost...na hovadziu svieckovu uz viac nesiahnem.
Respect

Skvostné :-p;-):yes: +8:yes:

Krása náramná :-p:yes:

... konečne sem dal niekto klasický Wellington;-):-* a Makrónky ho aj pekne nafotili:-D fakt sa doň dávali palacinky? čo sa človek na topkách nedozvie...:-D :yes::yes::yes:

Tak takové luxusní jídlo:-p:yes: bych alespoň jednou ráda ochutnala;-),ale sama bych si to uvařit netroufala,myslím,že to už patří opravdu do velké gastronomie;-):yes::-K

Paráda:yes::yes::yes: Líbí se mi velmi srozumitelně rozepsaný postup:yes::-)

No tak to je vyšší dívčí - už chybí jen lanýže místo žampionů:yes:

Tématické fráze:
steak wellington, hovězí svíčková, svíčková velington, svičkova welington, svíčková velinkton, hovězí svíčková recepty, hovězí velington, hovězí svíčková recept, hovezi welington, maso wellington, vepřová panenka wellington, hovězí svíčková pečeně, hovězí svičkova- recepty, svickova welinkton, recepty z hovězí svičkové, wellington recept, recepty hovězi svičkova, svíčková hovězí, wellington steak, hovezi panenka

Suroviny:
svíčková hovězí, žampióny, šunka, těsto listové, žloutek, olej, hořčice, sůl, pepř mletý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu