Panenka v listovém těstě - pikantní

mardosa Kuchařka: mardosa

Vepřové maso 3 názory

Suroviny

1 ks vepřová panenka 
mletý černý pepř
1 balíček listové těsto
NA POTŘENÍ:
1 vejce
OMÁČKA :
5 stroužků česneku
2 dlc kečupu 
2 - 3 lžic dijonské hořčice já dala kremžskou
tymián
sůl
1 ks cibule
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Větší cibuli nakrájíme nadrobno. Můžeme přidat i česnek. Cibuli a česnek lehce orestujeme na másle. (použila jsem olivový olej). Přidáme kečup nebo rajčatový protlak, dvě lžíce francouzské nebo nějaké ostřejší hořčice (ideálně hrubozrnná).

  2. Omáčku osolíme a podle chuti okořeníme tymiánem nebo worcesterskou omáčkou. Je lepší, když je omáčka pikantnější, protože dává chuť masu i těstu. Směs vyvaříme do konzistence omáčky a necháme vychladnout.

  3. Panenku odblaníme, osolíme a lehce opepříme. Na rozválené listové těto naneseme vychladlou směs a rozetřeme ji do dvou třetin, přičemž necháme asi 2 cm od okraje bez směsi.

  4. Do středu položíme panenku. Můžeme ji podélně rozříznout na dva kusy. Při pečení se stáhne a byla by jen na středu. Rozšleháme si jedno menší vajíčko a tím potřeme okraje bez směsi.

  5. Panenku zavineme do těsta se směsí. Těsto neutahujeme. Je lepší spíš na volno. Bude se péct a nabude. Okraje zahneme dovnitř a svineme poslední třetinu těsta bez směsi. Panenku v listovém těstě položíme na plech vyložený pečícím papírem švem dolů.

  6. Potřeme ji zbylým vejcem, posypeme sezamovým semínkem, hrubozrnnou solí (případně kmínem nebo i barevným nadrceným pepřem). Vepřovou panenku v listovém těstě vložíme do předehřáté trouby na 180°C na 20-30 minut. Případně po 15 minutách ztlumíme na 160°C.

  7. Je to podle trouby. Když je těsto zlatavé, máme hotovo. Jestliže chceme panenku zcela propečenou, necháme ji v troubě celých 30 minut. Ale to se mi u panenky zdá škoda. Po 20 minutách to vytáhneme s růžovým středem, což je podle mého ideální volba.

  8. Vepřovou panenku v listovém těstě necháme ještě asi 5-10 minut vydechnout a poté můžeme podávat. Panenka se dá podávat později studená. Nakrájená na plátky jako jednohubka. Na jednohubku je pokrm ale lehce pracnější.

Poznámka

Receptík jsem našla na vařeni.cz , ale fakt stojí za vyzkoušení

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Panenka v listovém těstě - pikantní

Tématické fráze: vepřová panenka v listovém těstě panenka v listovém těstě vepřová panenka wellington panenka wellington top recepty veprova panenka v list vepřová panenka v listové těstě panenka s rajčaty v listovém těstě panenka v listovém těstě recept vepřová panenka wellington se špenátem v listovém těstě losos se špenátem v kabátku z listového těsta panenka v listové těstě panenka listové těsto uzené v listovém těstě recept na panenku v listovém těstě panenka v listovém těstu vepřova panenka s žampiony v listovém těstě recepty z vepřové panenky v listovém těstě panenka v listové těstě s dijonskou hořčicí vepřová panenka v listkovém těstu vepřová masová směs v listovém těstě

Zapomněl/a jsem heslo