Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slepice na špeku (slanině)

Dopřejte si návrat k prostým českým pokrmům. Slepice na slanině vyžaduje čas a péči, ale výsledek v podobě křehkého masa a silné, hedvábně jemné omáčky za to rozhodně stojí. Podávat ji můžete s rýží nebo s bramborami.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Středně náročný

Doba přípravy 210 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 190 min

210 min (20 min příprava + 190 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 298 kJ /
1 027 kcal
Bílkoviny67,75 g
Tuky84,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 215 mg
Sodík 1,16 g
Sůl2,90 g
Sacharidy0,05 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Slepici očistíme, opláchneme a nakrájíme na porce. Maso prošpikujeme necelou polovinou špeku. Osolíme a opepříme. Krok 2: Na sádle osmažíme drobně pokrájený zbytek špeku. Cibuli oloupeme, najemno nakrájíme a přidáme ke špeku. Orestujeme lehce dozlatova a přidáme maso. Krok 3: Maso necháme zatáhnout a podlijeme vývarem. Přivedeme k varu a pozvolna dusíme doměkka asi 2 hodiny (dle stáří a kvality masa). Během dušení maso přeléváme šťávou a podle potřeby doléváme vývarem. Krok 4: Měkké maso vyjmeme. Šťávu necháme vydusit na tuk a zaprášíme ji hladkou moukou. Mouku necháme v tuku za stálého míchání opražit. Podlijeme vývarem, dobře rozšleháme a necháme provařit asi hodinu, až se začne oddělovat tuk. Krok 5: Vrátíme maso, prohřejeme ho a podáváme s brambory nebo rýží.

TIP: Jak uvařit sypkou rýži

Zveřejněno 20. 4. 2015

Poznámka autorky cathleen

Zdroj: Receptury závodního stravování

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vzGn

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vzGn

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

:-)<3:yes::yes: Pěkný, jednoduchý recept a krásné foto, tu chuť si dovedu představit. :-K

......wow!!!......Jak jednoduché a naprosto perfektní!!!:yes:

zizala: díky, Jaruš:-K

Dík za dnešní dobrý oběd:-p, přidala jsem bylinky - šalvěj a saturejku. Slepici jsem dusila rozčtvrcenou a pak jen obrala od kostí. Bod už ode mne máš, tak jen fotku :-8

Nějak mi uniklo, tzv. klasika:-p+:yes::yes:určitě jste si moc pochutnali:-p

Príjemné a jednoduché a skvelý výsledok.

zizala: díky, Jaruš:-) je to taková prostší úprava, ale o to příjemněji na jazyku pohladí chuť slepičího masa, ovoněného tím špekem.

Budu se muset polepšit, slepici dělám jen na paprice :-8 Jsem si jista, že nám bude tahle Tvoje chutnat, takže ukládám na vyzkoušení ;-)

Tématické fráze:
slepice recepty, slepičí stehna na na slanině, co ze zbytku slepice recept na obed, nadivanaslepice, nadívaná slepice, slepice se slaninou

Suroviny:
slepice, špek, sádlo, cibule, vývar slepičí, mouka hladká, sůl, pepř mletý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]