Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sušená rajčata v oleji

Nadúrodu rajčat dokážeme zpracovat na různé způsoby. Pokud rajčátka i sušíme, můžeme je pak naložit i do oleje. Spolu s bylinkami a česnek uvolní svoji chuť do oleje, který pak můžeme použít třeba do těstovin či ke křupavé foccacie.

Hodnocení receptu je 4,5 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min bez doby nakládání

60 min (60 min příprava, bez doby nakládání)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie33 kJ /
8 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 7 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vodu s octem uvedeme k varu, do vřícího vhodíme sušená rajčata a vodu vypneme. Krok 2: Rajčata zatížíme, aby byla potopená, zakryjeme pokličkou a přímo ve vodě s octem necháme vyhladnout. Scedíme, rajčata necháme dobře okapat a pak je, pokud možno co nejvíce, osušíme. Krok 3: Skleničky, nachystané na naložení rajčat po vymytí ještě vysterilizujeme ve vřící vodě, vyndáme a necháme vyschnout dosucha. Krok 4: Na dno skleničky kápneme olej a vrstvíme rajčata, která prokládáme bylinkami a plátky česneku. Jednotlivé vrstvy zaléváme olejem. Rajčata ve sklínce mírně umačkáváme lžící (tím šetříme množství použitého oleje) a dbáme, aby mezi nimi nezůstaly vzduchové bubliny. Krok 5: Poslední vrstvu je dobré ve sklenici přidržet na místě - třeba kusem špejle, příčně vzpříčeným pod zúženým hrdlem sklenice, a rajčata zalít olejem. Časem rajčata olejem mírně zbobtnají a je třeba, aby nevystupovala nad olejovou hladinu a zůstala bez přístupu vzduchu. Krok 6: Necháme uložené v chladnější, tmavé místnosti, nemusí být nutně v lednici, tam by olej ztuhnul. Krok 7: Po 2-3 týdnech jsou rajčata vhodná ke konzumaci. Krok 8: Olej po rajčatech je opravdu velice příjemně voňavý, vhodný třeba na špagety nebo pokapání pečené foccacie.

TIP: Jak připravit italskou focacciu

Zveřejněno 14. 4. 2015

Poznámka autorky cathleen

Tento recept najdete na stránkách http://www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sušená rajčata v oleji

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Vk6o

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sušená rajčata v oleji

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Vk6o

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

sarkap: děkuju, Šárko :-) Než jsem je ochutnala, nikdy bych neřekla, že jsou ta naložená rajčata tak výborná:-8

cathleen: díky moc za super tip na sušená rajčata! objednala jsem hned 10 kg bednu, podělala se se 4mi kamarády a tím se cena o dost snížila. 3 kg jsem hned naložila a musím říct, že i samotná sušená jsou výborná, i když dost slaná :o) posílám podíka

Ivi, recept ukládám, bodíkuju a chválím fotečky ;-):yes:

:yes: MILUJU sušená nakládaná rajčata:yes:

Já nenakládám, ale kdysi jsem dceři poradil okapat v košíku z odstředivky na salát a pak "sušit" odstředěním. Jinak už to prý ani nedělá:-8

Rajcata delam prakticky stejne jako cathleen, tedy je nevarim, ale doporucuji je dobre po okapani na cedniku vysusit, treba zabalit do platene uterky a lehce na ni pritlacit. Dobre vysterilizovane sklenicky a vicka jsou tez dulezite a hlavne rajcata musi byt stale ponorena pod vrstvou oleje, obcas je zkotrolujte, kdyby olej chybel, dolejte.
Nez zacnete plnit sklenicku samotnymi rajcaty, dejte na dno bylinky podle chuti a zakapnete olejem, tim budete mit jistotu, ze olej se dostane dobre i na dno sklenicky a nezustane tam vzduchova bublina.

yanull::-)nevadí, proč by mělo? Já je zalila čistě olivovým olejem, který se bylinkami , česnekem i samotnými rajčaty úžasně navoněl. Byl výborný na focaccii..:-p

zizala: Pokud to nebude Ivě vadit, přikládám sem recept, který mi přišel spolu s rajčaty. Upravila jsem si ho dle sebe. Rajčata jsem nevařila žádným prudkým varem, měla jsem ho na nízkém stupni PH, hlavně z důvodu odsolení. V sušeném stavu jsou hodně slaná, ta používám jen k vaření.

Nakládaná rajčata

Sušená rajčata dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byla ponořená. Přidáme ocet, na 5 l vody cca 0,5 dcl. Dáme vařit. Občas opatrně promícháme, rajčata se tak pěkně odsolí. Vodu necháme zahřát téměř do varu. Jakmile zakouří, sporák vypneme. Rajčata scedíme a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme česnek, nasekaný na kousky, oregano, příp. mrkev, bazalku, řapíkatý celer, kapary nebo olivy. Možno i chilli papričku. Do čistých sklenic dáme trochu přísad a nakládáme vychladlá rajčata. Průběžně prosypáváme přísadami a zaléváme olejem. Ideální je směs slunečnicového ( 2/3) a olivového (1/3). Naplníme sklenice po okraj a uzavřeme. Po 3 dnech jsou připravená ke konzumaci.. Neotevřené sklenice je možno skladovat neomezenou dobu, otevřené pak v lednici.

yanull: Není to škoda ta rajčátka vařit? Já je jen namočím na 2 hodinky, krásně změknou a Ivka je jen přelije horkou tekutinou a nechá odstát ;-)

cathleen: Rajčata ze Tvého odkazu jsem si objednala, jsem s nimi moc spokojená:yes:. Vařila jsem je s octem v PH, zůstala velmi pěkná. Do skleničky jsem dávala rozkrojený stroužek česneku, grilovací byliny od fy Grešík, kousek chilli papričky a špetku rozmarýnu. Chutnají nám na chlebu s máslem a plátkem nivy a také je dávám do salátů a těstovin :-p. Zbývající ochucený olej dávám na salát z rukoly.
P.S.: Vymyté skleničky dám na plech do horké trouby. Jsou brzy suché a ještě sterilizované ;-). +4 :-K:-p:yes:

cathleen: :-)) U nás jich většinu odvezou holky s sebou do Brna, ale ty, co zůstanou, jím jen tak, jako chuťovku, maximálně zakousnu chléb :-8 Jsou výborné i v kombinaci s mozzarellou třeba jako náplň kuřecího masa :-p:-p Focacciou jsi mi udělala chutě, byla jsem nakukovat na Tvých stránkách. Už dlouho jsem ji nepekla, upeču v pátek, aby měly i holky a asi ta poslední sklenička rajčátek, která zbývá, padne na ni ;-):yes:

zizala: chutnají mi třeba jen tak nebo na chlebu s máslem. A na focaccii, kterou jsem s nimi pekla (a taky přidá) jsou vynikající:-p

:-p Vodu s octem nevařím, jinak dělám stejně, mám je strašně ráda. Dokud to lidi moc neznali a nekupovali, mívali sušená rajčata u nás v jedné zelenině za téměř směšných 19 korun za 100 g. Od té doby dost podražili, ale pořád je výhodnější je koupit a naložit doma než kupovat naložená ;-):yes:

Tématické fráze:
susena rajcata v oleji, sušená rajčata recept, jak nalozit susena rajcata, rajčata sušená, sušená rajčata, recept na sušená rajčata v oleji, sušené rajčata jak naložit, recepty na sušená rajčata v oleji, recept na domácí sušená rajčata v oleji, sušená řajčata v oleji recept, nakladana rajcata v oleji, naložení sušených rajčat, sušená rajčata jak naložit, sušene rajčata v oleji, jak naložit sušené rajčata, sušená rajčata naložená v oleji, jak naložit rajčata, sušená rajčata nakládaná v oleji, sušená rajčata nakládaná v oleji, sušene rajčata

Suroviny:
rajče sušené, voda, ocet, olej olivový, česnek, bazalka čerstvá, tymián

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu