

Falešné krkonošské kyselo - báječné
Suroviny
- Po mé maličké úpravě na 3 litry polévky:
- 2 sáčky houbičkové polévky (hřibová, žampionová atd)
- 5 větších brambor
- 4 vajíčka
- 3-4 cibule
- 2 skleničky směsi houbiček v kyselém nálevu
- 1 kysaná smetana
- sůl
- 2-3 polévkové lžíce octa
- maggi
- kmín
- 100 ml mléka
- 150 ml vody
- 2-3 polévkové lžíce hladké mouky (někdy ani není třeba zahušťovat)
Postup přípravy receptu
Do osolené vody dáme houbičky bez nálevu (pokud je nálev chutný, ke konci jej tam dejte) a klidně celé, vypadá to pak na talíři pěkně, přidáme trochu kmínu a přihodíme nakrájené brambory. Vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
Ve 150 ml studené vody rozmícháme žampiónové polévky.
Když jsou brambory měkké, tak k nim do hrnce nalijeme rozmíchanou polévku a asi 5-10 minut povaříme.
V půllitru smícháme zakyslou smetanu s asi 100 ml studeného mléka a přisypeme 2-3 polévkové lžíce hladké mouky. Důkladně promícháme, aby nebyly hrudky. Za stálého míchání vlijeme do kysela a povaříme asi 10 minut dokud polévka trochu nezhoustne.
Nakonec usmažíme míchaná vajíčka (osolená a s kmínem) a přihodíme do polévky. Na pánvi osmažíme cibulku (asi 2-4 ks) nakrájenou na kostičky a přidáme do kysela. Dochutíme octem (2-3 polévkové lžíce), solí a maggim.
Na talíři ještě kyselo poléváme trochou rozškvařeného másla a popřípadě si každý ještě dle chuti přidá ocet.
Poznámka od kuchařky
Je to opravdu fajnová polívečka, která se u nás mrška, moc dlouho nezdržela;o).
P.S. foto příště, nýčko mě to totiž moc rychle s prominutím sežrali:o)).
z bucifousek.webgarden.cz, leč upraveno k obrazu našich chuťových pohárečků
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Falešné krkonošské kyselo - báječné
-
V 1. odstavci uvaříme brambory do měkka, ve 2. dalších 10 min. a v dalším dalších 10 min. Nejsou ty brambory rozvařené?
-
Tahle polévka je vážně skvělá...
Posílám obrázky a velký bod
.
-
zizala- svou ještě nemám, pokud se to někoho dotklo, tak mě to mrzí. co nejdřív to napravím
-
Srettko, tady je zvykem přidávat POUZE vlastní fotografie, raději s fotkou počkej, až sama uvaříš a nafotíš
-
Každému, co mu chutná a od toho tady jsou i pomocníci z Knorru a Vitany a pod., abysme je používali. Používám málokdy, ale někdy přece, takže plus
-
srettko, mrkni sem - tímhle jsem si právě rodinku rozmazlila http://www.toprecepty.cz/recept/2993-kyselo/
-
to je nápad spagetko,příště taky použiju hříbkovou
Já osobně nevím, jak chutná originál, ale tahle šmakovala všem
je to taková ta varianta,kdy si můžu udělat polévku, ani bych musela napřed vést kvásek -
Srettko,souhlasím se spagetkou,do kysela i když "falešného" má tato úprava hodně daleko,já bych taky nebyla doma pochválená...
,nic ve zlém,je to můj názor....
-
S prvním slovem v názvu souhlasím na 100 %
, ale já bych asi spíš použila Hříbkovou polévku od Knorra a určitě libeček, pokud bych se do této polívky pustila, jinak věřím, že dobrá je, není tam nic nejedlého. Jenže já se obávám, že by mě moje rodinka, rozmazlená pravým kyselem, asi vydědila i s tím hrncem
Jonak srettko, nic ve zlém, bodík ti dám stejně