Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Základní piškotové těsto

Piškotové těsto patří k těm nejjednodušším, přesto i tento jednoduchý recept má svá úskalí. Je nadýchaný, vláčný a lehký jako peříčko, přesně takový musí správný piškotový korpus být. Tvoří dokonalý základ pro jednoduché moučníky a rolády, ale i luxusní dorty a zákusky jako z cukrárny.

Hodnocení receptu je 5,0 (60×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava)

23. 10. 2010 19:25

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie6 118 kJ / 1 462 kcal
Bílkoviny58,68 g
Tuky46,02 g
Vláknina1,98 g
Cholesterol 1,55 g
Sodík 598 mg
Sůl1,26 g
Sacharidy202,38 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Toto je základní piškot. Těsto vhodné především na rolády, muffiny nebo i řezy. Roláda se vždy povede a je vysoká.

Pokud se do těstaj přidá prášek do pečiva, příp. olej a mléko, připravíme jiné těsto, které se výborně hodí na dorty nebo řezy (takový piškot se lépe krájí).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Lucie K.

8. 7. 2011 11:05

Děkuji za recept,ale je tam potřeba dát tolik vajec? Nejde místo nich (třeba dvou) dát kypřící prášek? :-? :-? :-!

jahoda jahoda

23. 6. 2011 21:03

Venca:
Venco, také to takhle u jednoho rodinného receptu dělám. Celá vejce s cukrem hodím do el.šlehače a nechám to šlehat, až je pěna úplně tuhá. Protože ale tento způsob trvá trochu déle, tak ho nešlehám ručním šlehačem, u kterého musím stát :-)
Dávám také horkou vodu a sodu nebo prášek do pečiva.
Jedná se ale už o trochu jiný způsob přípravy piškotového těsta, co se surovin týče.
Je výborný a také nezklame.;-):-K

Venca

23. 6. 2011 18:45

Já dělám piškot tak že žoutky a bílky šlehám s cukrem najednou a v půlce slehání vliju mezi metly asi půl deci horké vody, spetku soli.Rozmíchám mouku s trochou sody půl lžičky a šlehám chvíli a naliji do formy a dám do předem nahřáté trouby.Balada.

Branko

10. 6. 2011 18:31

Branko:

jahoda:Děkuju moc;-)

Branko

10. 6. 2011 18:30

jahoda:Ahojky, tak vlnky byli a roládka je spapaná a byla výborná !!!! Potřela jsem jí rybízovou marmeládkou a všichni mi jí chválili:-p Takže ženy, děkuji moooc;-)

jahoda jahoda

9. 6. 2011 16:24

Branko: Ahoj, ahoj, já rozetírám také stěrkou, ale takovou plastovou do ruky, má na jedné straně hránky, že je vlastně i na zdobení. Ale v podstatě je jedno, čím to uhladíš, třeba nějakou špachtličkou (či jak se to jmenuje - na servírování dortíků...)-
Doufám, že Ti to nakonec dobře vše dopadlo a byla jsi spokojená. Vlnky vůbec nevadí, ty se srovnají krémem;-) a právě, pokud zůstanou vlnky i po upečení, tzn., že jsi poctivě šlehala a dobře upekla. Protože, pokud se málo ušlehá, tak po upečení lehce piškot spadne (ale až takový problém to také není, to jen, kdyby se Ti to náhodou stalo).:-K
Tak ať se Ti daří v tom kuchtění ;-)

Branko

9. 6. 2011 15:12

Ještě jsem se chtěla zeptat, jak se vám nejlépe rozetírá to těsto, respektive čím??? Já jsem ho rozetřela na plech klasickou stěrkou, ale jak to pozoruju při pečení, tak tam mám vlny, asi jsem ho nerozetřela rovnoměrně. Jinak děkuju mnohokrát,jsem laik,ale pečení a vaření mě moc baví :-))

Branko

9. 6. 2011 14:54

Už je to v troubě, jsem zvědavá, jak to dopadne. Mnohokrát děkuji za rady, dělám ho dnes poprvé a to mám piškotové těsto tolik ráda !!!

jahoda jahoda

17. 5. 2011 18:33

Štěpánka: tak to je mi líto;-(, ale důležité je pořádně našlehat, péct dostatečnou dobu a neotvírat zbytečně troubu - nemůže Ti piškot spadnout. Pozor, on ale tento piškot trochu klesne po upečení, protože tam není žádný prášek do pečiva, ale to není na závadu:-)
Nebo jsi neměla piškot ještě upečený?
A cukru můžeš přidat, to je na Tobě, ale musíš počítat s tím, že piškot osladí krém, nebo náplň, kterou dáš a tuto si přislaď podle svého.
Snad se příště podaří. Ale žádný učený z nebe nespad:-*, jednou se nedaří, podruhé se zadaří. Nevzdávej to, jen tak získáš praxi;-):-K

Štěpánka

17. 5. 2011 16:03

tak akorád mam dopečeno a nevim teda. ze začátku to vypadolo krásně. moc hezky naběhlo ale v zápětí hned spadlo. co jsem udělala špatně?:-/ a šlo by tam dát třeba o trochu více cukru?připadá mi málo sladké nebo tím bych to zkazila?

jahoda jahoda

10. 5. 2011 22:36

Evča:;-) musíme si pomáhat, no ne:-D:-K

Evča

10. 5. 2011 22:27

Tak Jahůdko ,mockrát ti děkuji.Zkoušela jsem ten tvůj odkaz kakaový olejový korpus a moc se povedl!!!! Takže ještě jednou DĚKUJI za tvou radu!!!!:-K

jahoda jahoda

1. 5. 2011 15:15

marlyn::yes::-K díky
Ale není to jen receptem, ale i Tvojí šikovností;-)

marlyn

1. 5. 2011 14:52

fakt jsem nečekala, že se tak povede:-p opravdu doporučuji, posílám bodík:yes::-K

marlyn

1. 5. 2011 14:07

právě dělám, tak snad se povede:-?

1 3 4 5 6 7

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: piškotove těsto na plech piskotove testo piskotove testo na dort piškotové těsto recept piškotová roláda která se povede recept na piškotové těsto piškot piškotové těsto dort recept piškotové těsto piškot recept recept na piskot piškotové těsto na roládu těsto na piškot nejlepší piškotové těsto recept na piškotové těsto na dort piškotový těsto testo na roladu jednoduché piškotové těsto recepty piškotové těsto piškotové těsto s olejem

Suroviny: vejce, cukr moučkový, mouka polohrubá, vejce

TopRecepty.cz

Základní piškotové těsto

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wrDz