Karamel
Smetanový karamel můžete použít na palačinky, do dortů, koláčů, na zmrzlinu či cupcakes. Pokud ho jednou ochutnáte, nejde přestat, proto je dobré připravit si ho doma do zásoby. Příprava je snadná, chce to jen trochu opatrnosti při samotném vaření. K dokonalosti mu pomůže špetka soli.
Suroviny pro 1 dávka
1 sklenice o objemu 350 ml
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 352 kJ / 2 713 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 5,68 g |
Tuky | 162,50 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 519 mg |
Sodík | 63 mg |
Sůl | 0,20 g |
Sacharidy | 307,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do vyššího hrnce nasypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Občas zamícháme, ať se nepřipálí a po chvílích stáhneme z plotny a mícháme mimo.
Krok 2: Do zkaramelizovaného cukru přidáme máslo a pořád mícháme, až se máslo rozpustí. Přilijeme smetanu, začne bublat (cukr se srazí a ztvrdne, pozor na opaření) a za stálého míchání rozvaříme. Zkaramelizovaný cukr se rozpustí a vznikne řídká omáčka.
Krok 3: Omáčku přecedíme přes drátěný cedník do sklenice se šroubovacím uzávěrem a necháme vychladnout.
Krok 4: Karamel má po ztuhnutí konzistenci husté omáčky. Sklenici s vychladlým karamelem uzavřeme víčkem a dáme do lednice. Podle potřeby odebíráme.
Zveřejněno 29. 10. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Karamel
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/69QN
Moje poznámka
Karamel
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/69QN
Nejnovější recepty
Ostře-kyselá vietnamská polévka jako z asijského bistra
Přidáno před 11 hodinami
Sýrové placky s houbami
Přidáno před 12 hodinami
Pletýnky plněné sýrem s česnekovým máslem
Přidáno před 14 hodinami
Fit zelný salát se žloutkovým dresinkem
Přidáno 29. 7. 2025 17:20:22
Pomerančová zmrzlina
Přidáno 29. 7. 2025 13:01:03
Květákový mozeček s cuketovými hranolkami
Přidáno 29. 7. 2025 06:01:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pečený čaj
Janina007 před 31 minutami
Čalamáda "Uncle Bens"
Madlenka123 před 1 hodinou
Cibulové chutney (čatní)
danielmunzig před 1 hodinou
Pečená švestková povidla
REMTA Roman před 1 hodinou
Vyletněná meruňková marmeláda
Cambel před 2 hodinami
Ovocný táč s drobenkou
ajapanackova před 2 hodinami
Obalovaný květák pečený s bramborami na šlehačce
cora666 před 5 hodinami
Sušenkový koláč
Jirka55221 před 5 hodinami
Bleskový kefírový koláč s ovocem
Eri86 před 6 hodinami
Kynutý makový závin
Jara24 před 6 hodinami
Tématické fráze:
karamel,
karamel recept,
recept na karamel,
jak udělat karamel,
jak se dela karamel,
karamel postup,
recept karamel,
jak zkaramelizovat cukr,
příprava karamelu,
karamel z cukru,
výroba karamelu,
jak uvařit karamel,
zkaramelizovaný cukr,
jak vyrobit karamel,
recepty karamel,
jak uvařit karamel z cukru,
recepty na karamel,
karamel se smetanou,
jak na karamel,
domaci karamel
Suroviny:
cukr krystal,
smetana ke šlehání,
máslo
Komentáře (77)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Při tomto způsobu se stává, že neroztavený cukr udělá hrudky, které se následně špatně v karamelu rozpouštějí. Riziko lze zmenšit tím, že v kastrole se SILNÝM dnem dáme cukr na zdroj tepla a NEMÍCHÁME!!! ale spíše pracujeme s regulací teploty: cukr začne měknout, pak se pomalu taví (tavenina je světlá, skoro bílá) pak žloutne - ubrat tepla, nebo dát na chvilku pryč z plotny. Podle množství cukru 2x, 3x zopakovat a když posléze začne tmavnout (všechen krystal už bude skoro roztavený) tak teprve začít míchat až do požadované barvy - čím tmavší, tím méně sladký karamel bude, ale když se to přežene, tak se chuťově posune dokysela (ale to už jsme uklohnili základ pro kulér, což asi nebyl úmysl)
...a smetana se přilévá vroucí, ale ani tak se nevyhneme malému nukleárnímu výbuchu...
Takže směle do toho
15 minut to bylo pric ted po me chce muj pritel abych to delala skoro furt tak mooooooooooooc dekuji
Polila jsem tím obyčejnou hruškovou "bublaninu" a dovedla ji tím k vyššímu levlu. Posílám bod a obrázky té obyčejné buchty, která se díky polevě proměnila ve velikou pochoutku.