Tilapie na alsaský způsob

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Ryby 17 názorů

Suroviny

4 filety tilapie
100 g libovějšího uzeného boku
4 lžíce másla
200 ml sladšího bílého vína (polosuché)
sůl
bílý pepř
případně koření na ryby - vřele doporučuji novou směs Kotányi "Ryby citrónově svěží", kterou jsem použila (obsahuje citrón, pepř a mátu)
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Filety osušíme, osolíme a okořeníme. Poskládáme je do zapékací misky, vymazané máslem a poklademe silnějšími plátky uzeného boku. Na každý plátek ryby rozdělíme zbylé máslo a vložíme do maximálně rozpálené trouby.

  2. Po deseti minutách, když se tuk začne škvířit, zalijeme malým množstvím bílého vína. Víno se začne prudce odpařovat, přelijeme jím i ryby a tento postup opakujeme po 3-5 minutách, dokud není ryba zlatavá a víno spotřebované. V misce by měla zůstat mírně zahuštěná šťávička, kterou při podávání přeléváme rybí filety.

Poznámka

Recept pochází z knihy Muž v zástěře Achille Gregora, v níž je tímto způsobem připravováno kapří maso. Protože autor tuto kuchařku pojal víceméně jako krásnou literaturu a neudává množství surovin, upravila jsem předpis tak, aby podle něj uvařil každý, i začátečník.

Recept je možné aplikovat na jakéholi rybí filety, mořské i sladkovodní.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Tilapie na alsaský způsob

  • mysulka mysulka

    ;-) krásný recept:yes::-K

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

  • Lenca Kovi Lenca Kovi

    Tý jo, co je to tilapie??? Takovou čudnou rybu neznám. Ale rybičky já můžu, mňamiky, tak to zkusím třeba s mořskou štikou.;-):-K:yes::yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Tak to jsi mě, Aní, moc potěšila:-):-K. To je asi to nejhezčí zde, když někdo realizuje vložený recept, pochutná si a ještě přidá tak milý komentář a skvělé fotky:-K:-K.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Elízo tvůj recept byl hodně lákavý a protože jsem ráno vytáhla z mrazáku filátka ze štikozubce,dlouho jsem se nerozmýšlela;-)Jen jsem se jako závislák,kterému došla baňka a má žízeň kradla do protější hospůdky se skleničkou od dětské výživy pro bílé vínko:-O:-D:-DJeštěže tam dělá barmana náš soused;-):-))Za moc príma dobrotu na které jsme si pochutnali dávám další plusík:-p+9:yes:a posílám fotku oběda;-):-))

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    :-Knádhera :-p:yes:+1:yes:

    Odpovědět

  • Jiri V. Jiri V.

    :yes::-p Kapra podle Achille Gregora z jeho knížky - Muž v zástěře - jsem již dělal nejednou. Dělám jej klasicky podle původního receptu. To koření neznám, díky za info.:-K Odzkouším, bude to jistě dobrá obměna.
    Recept, jak jsem jej zkoušel podle Achille Gregora,včetně původního textu z knížky, je u Mánka pod názvem Alsaský kapr - http://manek.bloguje.cz/732383-alsasky-kapr.php.
    Fajn, že jsi recept dala na Topky, je to chutná úprava.:-p:-K

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Knížku mám doma a mezi kuchařkama :-D:-D:-D, Eli, kroť se, kdo to má stíhat :-D:-D:-D:-D;-):-p:-p:yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Moc děkuji za zájem a milé komentáře. :-K
    To koření, o kterém píšu, fakt zkuste - je to sice odchylka od Gregorova receptu, ale myslím, přínosná... Je to nová, zvláštní a výborná chuť, opravdu vyvážená a bez zvýrazňovačů chuti, barviv a umělých aromat. Koupila jsem i směs na brambory a další, na zeleninu a všechny jsou skvělé:-p. Ale tahle na ryby mi zachutnala nejvíc.

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Eli, Tvoje fotky jsou jak ze žurnálu:-O a máš velice zajímavé recepty:yes:

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Bomba, ale já prosím bez kuskusu;-);-);-):-K

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Achille Gregor je moje oblíbené čtení o vaření a papání :-)
    Krásně nafoceno :yes:

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    :yes: to je moc krásné,:yes: namka namková:-K

    Odpovědět

  • Bahula Bahula

    Krásný recept se vším všudy:yes:+

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    :-D:-Drebeka::-D:-K

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: tilapie tilapie recepty tilapie recept ryba tilapie ryba tilapie recept tylapie tilapie filety recept recepty z tilapie tilapia mořská uprava tilapie tilápie na másle uprava ryb tilapie alsaský kapr tilapie-ryba tilapie ryba co je tilapie tilapie na recky zpusob file na asijsky zpusob kuskus rybí filé na egyptský způsob ryba tilapia

Zapomněl/a jsem heslo