

Křehká vánoční tvarohová štola
Suroviny
- 450 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- 150 g másla (nebo hery)
- 150 g marcipánové hmoty (nebo kokosový suk)
- 100 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 250 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- citronová kůra
- 1 PL citronové šťávy
- 50 g vlašských ořechů
- 150 g sušených brusinek a kandovaného ovoce
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy receptu
Tvaroh smícháme s vejci, citronovou kůrou, šťávou z citronu a polovinou změklé hery. Mouku smícháme se špetkou soli a práškem do pečiva. Ořechy nastrouháme nahrubo, ovoce pokrájíme a přidáme k tvarohové směsi.
Přisypeme brusinky a postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva. Těsto dobře prohněteme a vyválíme na obdélníkový plát. Podél jedné strany plátu položíme váleček z marcipánu. Přes něj přehneme kratší a poté delší stranu těsta.
Štolu přendáme na plech s pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě nejdříve na 170 stupňů po dobu 30 minut, pak teplotu snížíme na 160 stupňů a pečeme ještě 20 minut. Pečeme dorůžova. Během pečení štolu potíráme rozpuštěným máslem (nebo herou). Po vyjmutí z trouby štolu potřeme ještě jednou máslem (nebo herou) a posypeme hustě moučkovým cukrem.
Poznámka od kuchařky
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Křehká vánoční tvarohová štola
-
Jak dlouho dopředu štolu pečete?
-
Ivanko, též jsem ji pekla , už 2x. A pro vnučku i z BZL mouky a byly výborné obě.
Top recepty,cz
-
Potírám máslem s rumem!
-
ivulinka:
mám recept od kamarádky, potírala jsem máslem, ona dává heru, já jsem zvyklá na máslo, jinak je štola je výbornáááá, chodíme na ní. Mám dvě štoly , jednu a jednu. -
Na potírání štoly bych zcela určitě použila pravé máslo, potírat herou by mě nenapadlo, zastávám názor, že není nad chuť a vůni másla, obzvláště u vánočních moučníků.