Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kakaový olejový korpus na dort

Plánujete oslavu? Pak právě tento nadýchaný vláčný kakaový korpus oceníte. Recept může působit náročně, ale ve skutečnosti je pouze detailně popsaný, aby se každému povedl. Pojďte se s námi naučit, jak připravit korpus jako základ malého uměleckého díla hodného každé oslavy.

Hodnocení receptu je 5,0 (214×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

12. 2. 2011 10:14

Suroviny pro 1 kus

1 kus

Forma o průměru 25 cm

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie9 127 kJ / 2 181 kcal
Bílkoviny62,60 g
Tuky100,60 g
Vláknina10,20 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 501 mg
Sůl1,05 g
Sacharidy251,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tento korpus používám u dortů nejčastěji a občas se mě na něj někdo ptal. Díky soukromým vzkazům a otázkám maminek, které chtějí upéct svůj první dort, jsem si uvědomila, že co pro některé je samozřejmost, pro jiné je oříšek - a nezáleží na věku :) ne každý měl možnost okoukat kuchyňské fígle doma od své maminky nebo babičky a stejně jako já, se složitě metodou pokus/omyl propracovával k dnešním znalostem. Tak jsem to vše při posledním pečení korpusu nafotila, teď sepsala a snad to pomůže i ostatním zlomit strach a pustit se do pečení :)

---------------------------------------------------

Pozn. po upečení cca 200 ks těchto korpusů: časem jsem postup zjednodušila a zjistila jsem, že výsledek nemění: ve fázi oddělení bílků a žloutků dám žloutky do misky, k nim dám 5 lžic oleje a když je sníh s cukrem hotový, naliji vše najednou, poté důkladně ještě asi 2 min šlehám, až je hmota lehce nadýchaná... do toho vmíchám mouku s kakaem... dokonce bych řekla, že proti původnímu postupu se ještě více nadlehčí a těsta je více, vejce se víc našlehají a přidají na objemu.

----------------------------------------------------

Pokud chcete světlý korpus - nahraďte kakao moukou, pokud chcete ořechový - nahraďte kakao mletými ořechy... v tomto případě doporučuji přidat 1/2 balíčku prášku do pečiva.

----------------------------------------------------

Po dotazech na různě velké formy doplňuji základní pravidlo:

1 vejce = 30 g cukru, 1 lžíce oleje, 30 g mouky s kakaem (zde není přesný poměr tak rozhodující, jde o celkovou váhu mouky+kakaa).

20 cm = 3 vejce

25 cm = 5 vajec

28 cm = 7 vajec

30 cm = 10 vajec

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

isindy isindy

6. 2. 2014 18:25

díky za komentáře, těší mě, že se korus vede i jinde a zahání obavy začínajících pekařek ;-):yes:

kačkagavelďačka

6. 2. 2014 14:03

Tak korpus je již 10 minut venku na mřížce a vypadá naprosto úžasně, můj první korpus na dort a krásně se odlepil od obvodu a drží tvar. moc moc děkuji

kačkagavelďačka

6. 2. 2014 13:09

tak korpus je v troubě, chovala jsem se k němu jako by bylo mé vlastní, tak doufám, že všechno vyjde jak má,

wendy888 wendy888

14. 1. 2014 13:53

Krásný den tak poprvé jsem dělala korpus strašně jsem se toho bála že to pokazím ale váš recept je opravdu výborný a hlavně krásně napsaný postup dle ktereho jsem se přísně držela a mmoc se mi povedll takže velké díky vám moc děkujuu:-K:-K:-K

Romana

13. 1. 2014 00:19

skvělý korpus, můžu jen doporučit. :yes:

hosta hosta

13. 12. 2013 22:35

Jana: určitě, tsto má všestranné požití, i na plech jako řezy...
sakra, tady isind, omylem jsem sem skočila pod mamčiným profilem :-O

Jana

13. 12. 2013 18:36

Dobrý den, už jsem podle Vašeho receptu pekla několikrát a vždy super. Tentokrát bych ráda pekla v bábovkové formě. Je to možné? Díky

minonka

25. 11. 2013 09:32

:-K Super recept, chválím, chválím, povedl se a ....už není.

isindy isindy

22. 11. 2013 20:07

zabka: omlouvám se za prodlení, dostala jsem se k compu až ted...dort prokrojuji jen 1x, cca 2/3 krému použiju dovnitř, 1/3 krému na potření boků a vršku - je potřeba krém máslový, ne třeba tvarohový či máslový...dělám tedy z pudinkové či moučné kaše (250ml vody či mléka a 1 pudink či 5 lžic polohr.moky svařit dohusta a nechat vychladit), 1 změklé máslo a cukr moučka dle chuti. Pokud byste chtěla na naplnění krém jiný, je třeba odebrat tohoto cca polovinu, do zbytku přidat např. tvaroh. Máslovým krémem pak udělat okraj po obvodu korpusu, tvarohový dát dovnitř - marcipán s ním nesmí přijít do styku, díky vyššímu obsahu vody by se roztékal.

zabka

22. 11. 2013 10:07

isindy:Prosím poradte, kolik vrstev máslového krému do korpusu? A vystačí mi krém ještě na potření celého dortu, nebo musím udělat další várku krému. Chci dělat potahovaný marcipánem. Děkuji

isindy isindy

12. 11. 2013 19:34

Lussynka: zkuste po upečení nechat korpus cca 5min v pootevřené vypnuté troubě, aby tepelný šok nebyl tak velký, poté dejte dnem vzhůru na dalších 5-10min chladnout na mřížku pod dort (ne přímo na desku, aby dort zespoda "dýchal"), poté vyjměte lehce vychladlý korpus z formy a nechte vychladnout úplně...:-) lepší rada mě nenapadá :-)

Lussynka

12. 11. 2013 10:09

Korpus výborný ;-) ale pokaždé se mi po upečení trochu propadne :-( ať dělám co dělám, tak nic. Dělám vše podle receptu. Už nevím co stím. Jinak vždy promažu krémem a je výborný :yes:

Simona Skolakova Simona Skolakova

2. 11. 2013 08:48

Neelix:;-):yes::yes::yes:

Neelix Neelix

1. 11. 2013 22:21

Simona Kucerova: Díky za podporu:-K Myslím, že se mi dort povedl:-)). Sice ne na profesionální úrovni, na takové jakou zde potkávám, ale na té amatérské, každopádně jsem se svým výtvorem velice spokojen. Největší odměnou pro mně bude reakce mé Lásky:-8

Simona Skolakova Simona Skolakova

1. 11. 2013 21:49

Neelix:držím palce;-):yes:líbí se muži,kteří se pustí do něčeho takového,jen aby svojí lásce udělali radost;-):yes:máš mé sympatie;-):yes::yes:držím palce:yes:,aby se dílo zadařilo;-):yes:

1 12 13 14 15 16 28

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: korpus na dort korpus na dort recept kakaový dort korpus dort korpus na dorty recepty olejovy korpus na dort kakaový dort recept olejový korpus dortový korpus cokoladovy korpus piskotovy kakaovy korpus na dort čokoládový korpus na dort recept na korpus dortů kakaový korpus-základní recept recept na kakaový dort kakaový piškotový korpus recept na korpus na dort korpusový dort recept na dortovy korpus dortový korpus recept

Suroviny: vejce, cukr krystal, mouka hladká, kakao, olej, sůl, tuk

TopRecepty.cz

Kakaový olejový korpus na dort

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/92lJ