Briošky
Oblíbeným francouzským snídaňovým pečivem jsou briošky, lehce nadýchané a příjemně sladké. Je jen na vás, jestli do nich přidáte rozinky, nebo je posypete mandlemi, či mákem. Vše záleží jen na vašich chutích.
Suroviny pro 1 dávka
suroviny na 1 kg těsta
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 22 331 kJ / 5 337 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 128,42 g |
| Tuky | 277,62 g |
| Vláknina | 22,86 g |
| Cholesterol | 2,00 g |
| Sodík | 1,34 g |
| Sůl | 3,11 g |
| Sacharidy | 569,82 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mléko smícháme s rozdrobeným droždím, přidáme lžíci cukru, mouky a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Mouku smícháme s cukrem, přidáme vejce, kvásek a vypracujeme hladké těsto, do kterého postupně zapracováváme změklé máslo.
Krok 3: Takto připravené těsto necháme hodinu kynout. Během kynutí těsto obracíme a stlačujeme zpět. Poté jej zabalíme a přes noc necháme odpočívat v lednici.
Krok 4: Druhý den formujeme různé tvary (šneky, šátečky, bochánky). Můžeme plnit tvarohem, či potřít cukrovým rozvarem.
Krok 5: Na plech vyložený pečicím papírem klademe jednotlivé briošky. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodinu kynout.
Krok 6: Vykynuté briošky potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme posypat mandlemi a vložíme do trouby. Pečeme na 180 °C dozlatova, zhruba 30 minut.
Zveřejněno 17. 2. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Briošky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rYy4
Moje poznámka
Briošky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rYy4
Nejnovější recepty
Lískooříškové kuličky
Přidáno před 40 minutami
Kroupové rizoto s liškami a špekem podle Jana Punčocháře
Přidáno před 1 hodinou
Kapr na křenu
Přidáno před 16 hodinami
Likérové cukroví
Přidáno před 20 hodinami
Sváteční vánočka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 23 hodinami
Kokosky ze tří surovin podle Kamily Nývltové
Přidáno 11. 12. 2025 08:00:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tvarohovo-pudinková bábovka s čokoládou
LUCAH před 37 minutami
Kokosové tyčinky špaldové
80Katerina.M před 48 minutami
Vánoční bramborový salát se sojanézou
puppystaff1993 před 10 hodinami
Celerová pomazánka s nádechem česneku
Olympus před 11 hodinami
Šlehačkové cukroví
KekkyPetra před 11 hodinami
Vánočka II
Sojkal před 12 hodinami
Citronové rohlíčky
Terka39 před 13 hodinami
Nejlepší nadýchané muffiny
VerunkaBerunka před 13 hodinami
Uherská pěna
Daami před 15 hodinami
Tématické fráze:
briožky,
briošky,
briošky recept,
brioškové těsto,
bryožky,
těsto na briošky,
masové briožky,
recept na briošky,
masové briošky,
brjožky,
briozky recept,
brioška,
briožkové těsto,
recept briošky,
těsto na briožky,
brioska recept,
domácí brioše,
recept brioška,
masová brioska,
správné briošky
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
vejce,
cukr moučkový,
droždí čerstvé,
mléko,
cukr,
sůl,
vejce,
cukr,
mandle plátkové
Komentáře (14)