Briošky
Oblíbeným francouzským snídaňovým pečivem jsou briošky, lehce nadýchané a příjemně sladké. Je jen na vás, jestli do nich přidáte rozinky, nebo je posypete mandlemi, či mákem. Vše záleží jen na vašich chutích.
Suroviny pro 1 dávka
suroviny na 1 kg těsta
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 22 331 kJ / 5 337 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 128,42 g |
| Tuky | 277,62 g |
| Vláknina | 22,86 g |
| Cholesterol | 2,00 g |
| Sodík | 1,34 g |
| Sůl | 3,11 g |
| Sacharidy | 569,82 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mléko smícháme s rozdrobeným droždím, přidáme lžíci cukru, mouky a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Mouku smícháme s cukrem, přidáme vejce, kvásek a vypracujeme hladké těsto, do kterého postupně zapracováváme změklé máslo.
Krok 3: Takto připravené těsto necháme hodinu kynout. Během kynutí těsto obracíme a stlačujeme zpět. Poté jej zabalíme a přes noc necháme odpočívat v lednici.
Krok 4: Druhý den formujeme různé tvary (šneky, šátečky, bochánky). Můžeme plnit tvarohem, či potřít cukrovým rozvarem.
Krok 5: Na plech vyložený pečicím papírem klademe jednotlivé briošky. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodinu kynout.
Krok 6: Vykynuté briošky potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme posypat mandlemi a vložíme do trouby. Pečeme na 180 °C dozlatova, zhruba 30 minut.
Zveřejněno 17. 2. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Briošky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rYy4
Moje poznámka
Briošky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rYy4
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 15 hodinami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční poleno
Slaninova.L. před 3 hodinami
Sváteční kakao
Kajkajak před 4 hodinami
Polévka ze zbylé čočky
Vaha 1972 před 4 hodinami
Bramborová pomazánka
Kamuna před 5 hodinami
Sýrová kolečka
zonoro před 6 hodinami
Panenkové medailonky se žampionovou omáčkou
knihomolka před 8 hodinami
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Iloonka před 10 hodinami
Tvarohová štola
Petra.J. před 10 hodinami
Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé
Pavlinaa před 11 hodinami
Těsto na bramborové knedlíky
lenka64892 před 11 hodinami
Tématické fráze:
briožky,
briošky,
briošky recept,
brioškové těsto,
bryožky,
těsto na briošky,
masové briožky,
recept na briošky,
masové briošky,
brjožky,
briozky recept,
brioška,
briožkové těsto,
recept briošky,
těsto na briožky,
brioska recept,
domácí brioše,
recept brioška,
masová brioska,
správné briošky
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
vejce,
cukr moučkový,
droždí čerstvé,
mléko,
cukr,
sůl,
vejce,
cukr,
mandle plátkové
Komentáře (14)