

Krůtí řízky v lahodné marinádě
Suroviny 4 porce
- krůtí řízky (udělala jsem je ze stehna) počet podle strávníků
- z 1/2 citronu šťáva
- 1 lžička sušené papriky
- 1 lžička oregana
- 1 lžíce petržele
- 1 lžička libečku
- 1 lžička mletého kmínu
- 150 ml kysané smetany
- 200 g tvrdého sýra
- 50 g Nivy
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- malé množství oleje
Postup přípravy receptu
Do kysané smetany si zamícháme papriku, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, petržel, libeček, kmín, oregano a mírně osolíme (niva je slaná).
Krůtí řízky si mírně naklepeme, osolíme, opepříme, dáme do marinády a promícháme tak, aby byly řízky ní obalené (já marinovala přes noc, ale stačí tak 3 hodiny).
Do misky si nastrouháme oba sýry, promícháme je a tak jak je budeme vytahovat obalené marinádou, tak je obalíme ve strouhaném sýru a rovnou dáváme péct z obou stran, nejlépe ve steykové pánvi na minimum oleje, aby se nepřipaloval sýr.
Pokud nám zbyde marináda, namažeme jí na maso, které se smaží. Jako přílohu jsem dávala pečené brambory s americkým kořením.
Poznámka od kuchařky
Cosi mě malinko inspirovalo, co se týče marinády, kterou jsem si upravila dle sebe a všechno ostatní je také moje improvizace, která nám chutnala.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Krůtí řízky v lahodné marinádě
-
Bibi, musí to být chutné, ale osobně se bojím, že by se mi sýry na povrchu opekly nebo i třeba roztekly dříve, než se tepelně upraví to maso uvnitř... Z fotky to není moc zřejmé - krájela jsi maso na velmi tenko, nebo se propekly i běžné porce bez připálení sýra? Chtěla bych zkusit, proto se ptám, možná blbě
.
-
-
Určitě dobré
-
jak jsem psala Ivě Ćerné, tak i tobě. marinády jsou super
-
Děvčata, máte všechny pravdu a díky vám jsem recept upravila. Já jsem si to vůbec neuvědomila, to jsem kuchařka co
z hlavy mi to uniklo
, ale je napraveno, aby to někdo neudělal
-
Petro87, ještě mě napadlo k té zbylé marinádě-maso smažím jen na minimu oleje, po osmažení nechám cca lžíci tuku a zastříknu bílým vínem popř. vodou (co je po ruce), nechám odvařit přípečky, přidám zbylou marinádu, provařím a popř. povolím smetanou nebo vínem (pokud je potřeba).Vznikne poměrně hustá omáčka, kterou přeliji maso.
-
Bibi, já zbytek marinády přidávám vždycky jen do dál dušeného, pečeného masa - zasyrova bych to asi taky neriskla. Hlavně v dnešní době, kdy nevíš, odkud maso pochází a jak vlastně vzniklo. Mně je taky vždycky líto třeba té marinády, ale souhlas s děvčaty - zasyrova radši neriskuj (jo to dřív za babiček, když věděli, že ta krůta je od ich ze dvorka...
Ale jinak určitě udělám, mňam -
Petro
, určitě ji vyhoď, listerióza popř. salmonelóza jsou velmi nebezpečné, je zbytečné riskovat.
-
Magdalenka byla rychlejší, ale tu marinádu bych určitě tepelně nezpracovanou nepodávala, já si myslím, že jsi to jen napsala tak, že to tak vyznělo, ale to by mohlo být i nebezpečné a ty jako zdravotnice bys to určitě neudělala
-
recept se mi moc líbí a určitě jej vyzkouším
,jen mi nepřipadá vhodné konzumovat marinádu,ve které bylo syrové maso,vím teda že maso by se mělo oddělovat už v lednici od zeleniny a ostatních potravin,nejsem zkušená kuchařka,tak by mě spíš zajímalo,jestli to není nebezpečné,taky je mi vždycky líto takové marinády vyhodit,ale neměla jsem odvahu je teda ještě dále takto zpracovat.
-
Marináda vypadá Bibi báječně, ale souhlasím s magdalenkou, listerióza je nebezpečná.I když možná to Bibi myslela tak, že marinády udělá více a část si uschová na tzatziky.
-
Bibi, neviem, ja by som tú marinádu, v ktorej stálo mäso niekoľko hodín a zákonite vypustilo do nej nejakú šťavu, za surova nekonzumovala. To je môj názor.
Ale mäsko muselo byť chutné...