Uzený pstruh nebo makrela

pavelk Kuchař: pavelk

Ryby 10 názorů

Suroviny

4 pstruzi nebo makrely, o hmotnosti 300 – 350 g /ks
2 litry studené vody
190 g kuchyňské soli
10 kuliček pepře (třeba barevného nebo jen černého)
5 kuliček nového koření
2 přelomené bobkové listy
háčky na zavěšení
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Veškeré koření i sůl převaříme aspoň 5 minut a necháme vychladit.

    Ryby očistíme zevně i vně a tady bych doporučoval podél páteře pořádně vyčistit lžičkou hnědou skvrnu (ledvinky), která způsobuje nahořklé maso po vyuzení.

    Očištěným rybám uděláme příčné zářezy a vetřeme trochu soli, dáme do vhodné nádoby (sklo, porcelán) a zalijeme vychladlým lákem, zatížíme, nejlépe porcelánovými talířky, aby ryby byly zcela ponořené. Asi po 12 hodinách ryby opláchneme, napíchneme na háček, necháme okapat a oschnout nejméně hodinku.

    Do předem rozehřáté udírny zavěsíme ryby a asi půl hodiny je dosušujeme při otevřené udírně při teplotě cca 50 °C. Po této době udírnu zavřeme a udíme při teplotě 75/80 °C asi 2 a půl hodiny. Kontrolujeme barvu kůže a vnitřek ryb, která nakonec musí být zlatohnědá. Po vyuzení ryby necháme vychladnout a uložíme je na nějakou dobu do ledničky zabalené v alobalu nebo v pečícím papíře. Nejchutnější ryby jsou studené.

    Udíme olší nebo bukem.

Poznámka

https://www.domaci-jidelnicek.cz/2020/03/18/uzeni-...

Omlouvám se autorce tohoto receptu, že jsem neuvedl zdroj. Už se to více nestane. Takže autorkou tohoto receptu je rozmarynaH.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 204 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Uzený pstruh nebo makrela

  • rozmarynaH rozmarynaH

    pavelk: Fotografie na nudličky won-ton i recept jsou opravdu moje. Zkuste někdy něco vymyslet sám. Bude Vás to více těšit.

    Odpovědět

  • hosta hosta

    pavelk: jde asi o recept https://www.toprecepty.cz/recept/19173-gnocchi-s-k... z 21.2.2011 od RadkyS.
    Na Mimibazar fotku použila LenkaŠ. v receptu https://www.mimibazar.cz/recept/110078/gnocchi-s-k... dne 6.6.2011 - to už není problém Topek, kde byl recept dříve a je nad vší pochybnost, že fotka je skuteční paní RadkyS. (podívejte se na její jiné recepty, kde je mj. stejný talíř ;-))
    Pokud myslíte tento případ, tak jste mne moc nepřesvědčil. Jestli máte nějaké podobné, zkuste dát celé odkazy, ráda zkontroluji
    Pokud vám něco vadí na fotce u receptu https://www.toprecepty.cz/recept/50330-recept-na-n..., která je ve vašem předchozím komentáři, tak vám nerozumím už vůbec:-). Otevřete si celý recept, podívejte se i na fotopostup. Je komické, že jde o recept stejné autorky, jejíž dílo jste v tomto receptu na makrely tak bezostyšně použil. Fotka se později objevila i dvakrát na Pinterestu, kde ji někde uveřejnil, protože se mu líbila a při otevření se odkaz opět vrátil na Toprecepty - takže o co go?

    Odpovědět

  • pavelk pavelk(autor receptu)

    hosta: Stačí jeden z případu, kde se vkládají cizí fotky? Pokud autorka potvrdí, že je to její fotka, už budu mlčet! https://sux.cz/b74a

    Odpovědět

  • pavelk pavelk(autor receptu)

    rozmarynaH: Paní autorko zmíněného receptu. Omlouvám se za tuto nepříjemnost. Samozřejmě, že označím v receptu jako autorku Vás. Mimochodem: Takto naložené a vyuzené ryby nemají konkurenci. Doufám, že moji omluvu přijmete v přátelském duchu.:-K

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    pavelk: Zdvořile Vás žádám, abyste recept označil jako opsaný z mého webu, pokud tak učiníte, mazat ho nemusíte. A pro ty, kteří by náhodou nevěděli, proč ryby nakládám do slaného nálevu a tak trochu to komplikuji, uvádím: ve slaném nálevu se rybí maso dokonale odkrví, zpevní a nerozpadá se. To platí i pokud bychom ho chtěli naložit na kyselo.

    Odpovědět

  • hosta hosta

    pavelk: Hrozného? To asi ne, tragedie vypadá jinak, jen byla porušena pravidla uvedená v záhlaví topek při vkládání receptů "Recepty nekopírujte z jiných webů bez souhlasu autora". Pokud se takový recept vkládá na Toprecepty, měl by mít v poznámce odkaz na zdroj, zvláště když jde jednoznačně o opis co se týče surovin i postupu. Pak by vám nic nikdo nevyčítal. A jestliže máte poznatek o tom, že někdo vkládá k receptům jiné než vlastní fotky, měl byste to k příslušnému receptu s odkazem napsat, tomu se snažíme samozřejmě zabránit. Mj. - autorka vás upozornila na použití jejího receptu již v prvním komentáři, to jen pro vaši informaci. Takže vám doporučuji v poznámce doplnit recept o uvedení zdroje.

    Odpovědět

  • pavelk pavelk(autor receptu)

    hosta: Moderátorko, stalo se něco hrozného? Mám ti dát odkazy na někoho, kdo vkládá fotky, jakoby své, ale přitom jsou stáhnuté odjinud? A za druhé, inspiraci jsem našel mimo Toprecepty a pokud se autorka ozve, rád se ji omluvím a tento recept odstraním.:-!

    Odpovědět

  • hosta hosta

    pavelk: upravený podle svého gusta? Vynechaný tymián? Slušností by bylo uvést zdroj, od kterého se tento recept vůbec neliší, o to víc, že autorka "inspirace" je z Topreceptů:-((

    Odpovědět

  • pavelk pavelk(autor receptu)

    rozmarynaH: Někdo recepty vymýšlí, někdo recepty upravuje dle svého gusta. Nic zvláštního na čem by se měl člověk pozastavovat.;-)

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Něco mi ten soupis surovin i zkrácený postup připomíná a také hodně těší:https://www.varimesmarcelou.cz/ryby/recept-na-uzen...

    Odpovědět

Tématické fráze: uzený pstruh recept uzený pstruh uzený pstruh recepty udíme pstruha udime pstuhy recept recept na pstruha uzeny recept na vyuzeni ryb udíme pstruhy pstruh jako makrela udíme na pstruha po vyuzeni je ryba na kyselo nejlepší doma vyuzené makrely nejlepší doma vyuzené makrely uzenýpstruh recepty pstruh recept recepty pstruh makrel uzeny pstruh - recepty pstruzi nalozeni v slaném nálevu uzeny pstruh - cz