Ajvar
Není nad to, udělat si pořádnou zásobu dobrého ajvaru na zimu. Ať už máte kapie a rajčata ze zahrady nebo z obchodu, stojí to za tu námahu. Ajvar se skvěle hodí jen tak, jako pomazánka nebo jako základ do omáčky.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 31 416 kJ / 7 509 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 109,80 g |
| Tuky | 401,57 g |
| Vláknina | 155,20 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 18,53 g |
| Sůl | 45,00 g |
| Sacharidy | 790,67 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 27. 5. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Ajvar
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wnjr
Moje poznámka
Ajvar
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wnjr
Nejnovější recepty
Sýrová pomazánka podle ČSN
Přidáno před 4 hodinami
Vánoční oplatky
Přidáno před 20 hodinami
Medové kuličky
Přidáno před 22 hodinami
Pikantní smažený kapr
Přidáno před 23 hodinami
Nakládaný sýr s pečenými rajčátky a česnekem
Přidáno 17. 12. 2025 10:14:49
Červená řepa s burratou a piniovými oříšky
Přidáno 17. 12. 2025 09:21:17
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bílkový chlebíček
Jajav před 28 minutami
Zelná polévka strýce Jiřího
Vaha 1972 před 1 hodinou
Zapečená krkovička se žampiony a zakysanou smetanou
Ivet88 před 2 hodinami
Jemné kokosové cukroví
Verunkavh před 2 hodinami
Klášterské řezy
Anickamanicka před 2 hodinami
Vánoční štola z tvarohového těsta
Hanina_ před 4 hodinami
Vánoční cukroví
fragolina před 9 hodinami
Brambory s vůní mandlí
Fitulka před 14 hodinami
Bílkový chlebíček s kandovaným ovocem
Ututatise před 15 hodinami
Poctivá vánočka
metrix7 před 15 hodinami
Tématické fráze:
ajvar,
ajvar recept,
recept na ajvar,
recept na pravý ajvar,
domací ajvar,
recept ajvar,
ajvar recepty,
domácí ajvar recept,
co je ajvar,
aivar,
co je to ajvar,
recepty ajvar,
recepty na ajvar,
jak vyrobit ajvar,
recept na domácí ajvar,
jak se dělá ajvar,
zeleninový ajvar,
aivar recept,
ayvar,
ajvar v receptech
Suroviny:
kapie červená,
rajče,
lilek,
feferonka,
olej slunečnicový,
cukr,
ocet vinný,
sůl,
česnek
Komentáře (29)
Fotky jsou ale od Jahody a ta to peče - mrkni na její komentář níže
cathleen díky za připomenutí
Airan děkuji samozřejmě taktéž, pokud zavítá na Topky, třeba bude mít radost...
Dík za recept patří hlavně Airan, já ho jen převzala
Přípravu jsem mírně změnila - trochu jsem nejdříve čerpala z netu a také jsem chtěla mít jinou pastu, než je paprikovo-rajčatová Ljutenice.
Lilky s paprikami jsem pekla v troubě, papriky sloupla, lilek také a použila jsem jen dužinu. Protože ajvar je údajně především pasta papriková, tak jsem rajčata vypustila, ale dala více lilku, tím je pasta i hustší. Dokonce jsem četla, že přidáním více lilku zůstane ajvar stále krásně oranžový až červený.
Vařila jsem jen 2 hodiny, nakonec jsem trochu směs projela mixerem (ale ne vše, jen 2x,3x, aby tam zůstaly i kousky papriky).
Trochu směsi jsem nechala vychládnout a vyzkoušela na topinkách a i to je výborné.
Díky za recept a budu dělat již pravidelně