Krupicové flameri s jahodovou omáčkou

Suroviny 4 porce

500 ml mléka
špetka soli
80 g krupičky
100 g cukru krystal
1 vanilkový cukr
30 g másla
3 bílky
400 g jahod
1 lžíce solamylu
cukr
100 ml smetany ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.

  2. Zahřejeme mléko se špetkou soli téměř k bodu varu a vsypeme do něj krupičku, promíchanou s cukrem a vanilkovým cukrem.

  3. Směs šleháme metlou, přivedeme k varu a za stálého míchání uvaříme hustou kaši.

  4. Odstavíme, vmícháme máslo a za lehkého promíchávání necháme trochu prochladnout. Přidáme sníh z bílků, zašleháme ho a směs vlijeme do misek, které jsme vylili studenou vodou.

  5. Necháme vychladnout a potom uložíme na hodinu do lednice ztuhnout.

  6. Jahody pokrájíme, zasypeme cukrem podle chuti a uvedeme k varu.

  7. Zahustíme solamylem rozmíchaným v malém množství vody, provaříme a odstavíme.

  8. Do chladnoucí jahodové směsi přilijeme smetanu a promícháme.

  9. Studené a ztuhlé flameri vyklopíme na talířek a podáváme s teplou jahodovou omáčkou.

Komentáře k receptu Krupicové flameri s jahodovou omáčkou

  • jurko jurko

  • Merylas Merylas (moderátorka)

    Eli, je to za bod;-):yes:

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Krásně vypadající a jistě velmi osvěžující dezert.Pro děti to musí být výborné (a zdravé-bez éček apod.)...i když věřím, že žádný dospělý by nepohrdl takovou dobrotou.+11

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Eliza:Elí, taky sem flameri dělávala i s jiným ovocem(borůvky,maliny atd....), ale je to dávno a úplně jsem na něj zapomněla, moje děti to taky milovaly, dávám ti krásnej 10.bod:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    Ja toto poznám tiež z čias detstva a tiež som na to úplne zabudla. Najviac sa mi k tomu vybavuje egrešová a ríbezľová omáčka...
    A včera som si z Prahy doniesla Anuši Kejřovou...dostala som do daru.

    Odpovědět

  • srettka srettka

    jéé, tohle jsem měla ve své první kuchařce, co jsem dostala od mámy asi ve 13ti letech a přišlo mi to strašně exotické;-) jen jsem to nikdy neprůbla:-8
    ale máš to zase parádní a s nezaměnitelným puncem
    továrna paní El;-):yes::yes:
    p.s. a ještě jsem chtěla dodat, že bych už to mohla teda vyzkoušet;-)

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka (moderátorka)

  • zizala zizala (moderátorka)

    Starým českým receptům velice fandím ;-):yes::yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    :-*No tak to je parádní:yes:Recept i dokumentace:-p+:yes:

    Odpovědět

  • misza misza

    Elizo nádhera:-p:yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza (autorka receptu)

    Anuše Kejřová, Úsporná kuchařka (1905)...léty upraveno...
    Dominikovi jsem to vařívala v době, kdy za studií nebylo na Monte, Danone apod., Lízince už jen z mlsnosti...a pro pocit pravé domácí svačinky... Moje děti to milují a tak když jsem teď zjistila, že tu tenhle prostý starý český recept chybí a jahody začínají chutnat a vonět skutečně jako jahody, rozhodla jsem se ho napsat a nafotit...
    I když pochází z obyčejné krupice, tak je velmi nadýchaný a může konkurovat nejrůznějším cizokrajným dezertům...aspoň myslím. :-) A navíc chutná velmi podobně, jako kupovaná "mléčná krupice" od renomovaných výrobců.
    Nebála bych se ho nabídnout jako dezert pro návštěvu.

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Mňam ty provokatérko;-);-);-)Kde jsi čerpala, je to hodně netradiční pokrm:-K

    Odpovědět

Tématické fráze: krupicove flameri mléčná krupice recept krupicový dezert recept na krupicové flameri smetanové flameri dezerty z krupice pohankové flameri domácí mléčná krupice flameri dezert z krupice krupicové flamery flamery krupicove krupicove flamere vanilkové flameri krupicové dezerty palačinky s jahodovou omáčkou krupice flameri krupicové noky s jahodovou omáčkou mléčná krupice recepty nadýchané flamery z krupicové kaše