Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lilková polévka s brokolicí

Hodnocení receptu je 4,2 (3×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 40 min

40 min (40 min příprava)

21. 6. 2011 18:39

Suroviny

Porce: 2,5 litru

Nutriční hodnoty

Energie1 396 kJ / 334 kcal
Bílkoviny12,60 g
Tuky8,55 g
Vláknina16,27 g
Cholesterol 23 mg
Sodík 99 mg
Sůl0,16 g
Sacharidy45,04 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Protože jsem dělala lilek a zbyla mi veškerá dužina, bylo mi líto jí vyhodit, vymyslela jsem si polévku exotické chuti!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Bibinka Bibinka

23. 6. 2011 09:53

Cathleen, tak to se omlouvám, na to jsem úplně zapomněla, ale kdyby se tam nedal, nic moc by se nezměnilo.;-)

cathleen cathleen (moderátorka)

23. 6. 2011 09:15

Bibinka::-OBibi, píšeš, žes ji ničím nezahušťovala....ale máš tam ten solamyl, o tom jsme taky mluvily;-)
Zužitkování lilku se mi líbí, také bych mi bylo líto cokoliv vyhodit:-)

Bibinka Bibinka

23. 6. 2011 08:58

Děvčata, jelikož má polévka vyvolala docela hezkou diskuzi, mimo jiné i o jíšce, musím vám alespoň vysvětlit, na co se ptáte. Pokud dávám do jídla zakysanou smetanu, vždy jí naředím do vývaru polévky, nebo vody a rozšlehám, pak jí teprve zavařuji a ona se nesrazí, nebo jen tak maliličko, že to na chuti není znát ani nijak vidět-to je to co píše Výbušná.
Ano použila jsem dužinu lilku, která se JÍ a je jemňoučká, jak ostatně píše Magdalenka. Zužitkovala jsem zároveň celý lilek, jelikož jsem ho dělala plněný(viz Rp.) a z toho, co jsem vydlabala byla polévka a tak jsem z něj nevyhodila absolutně nic. Polévku jsem ničím nezahušťovala, jelikož jí zahustily 2 nastrouhané brambory najemno.
Stačí, když polévku uvaříte a jistě uznáte, že má netradiční chuť a že je to zase něco jiného, než na co jsme zvyklí. To jsem toho nakecala, ale věřte, že kdyby mi to chuťově nevyšlo, nebudu sem recept dávat, to mi věřte:-!;-)

cathleen cathleen (moderátorka)

23. 6. 2011 07:15

magdalenka::-)) dííík:yes:

magdalenka magdalenka

22. 6. 2011 16:07

cathleen:to je tá najjemnejšia časť lilku...semienka sú ako makové zrnká...obyčajne ak lilek niečím plním, tak vydlabanú časť posekám, nasolím, vytlačím z vody, dusím na cibulke, spolu s mäsom a ostatnými záležitosťami. bez problémov sa zmestí späť do lodičiek z lilku...

cathleen cathleen (moderátorka)

22. 6. 2011 15:26

:-) ještě - jak čtu recept - Bibinko, prosím tě, co myslíš tím "vnitřkem lilku", cos použila? Tu dužinu se semeny? To se fakt jí?:-O

cathleen cathleen (moderátorka)

22. 6. 2011 15:22

chocolate: jj, svoji, hotovou jíšku mám taky pořád doma. Ty umělé, koupené hotové mi do baráku nesmí :-D

zizala zizala (moderátorka)

22. 6. 2011 15:20

cathleen: To je jasné, solamyl a škrobové pudinky čím déle procházejí tepelnou úpravou, tím více řídnou, zatímco o mouce platí opak. Taky ho používám jen k obalení masa do rychlých směsí a do některých moučníků, jsou pak křehčí:-p

chocolate chocolate

22. 6. 2011 15:14

cathleen:S tím solamylem mám podobnou zkušenost Cat, solamyl už jen do číny.Daniella O. má bezva vychytávku, mrazí hotovou jíšku.Já jsem to vyzkoušela a je to prima, jen myslet na doplnění zásob.Já jsem si ji nadávkovala do silikonových formiček na led z Ikea, přišlo mi to praktičtější než odlupovat;-).

cathleen cathleen (moderátorka)

22. 6. 2011 15:08

chocolate: A když už píšeš vsuvku pro začínající, mám taky jeden postřeh. Kdysi dávno jsem párkrát zahustila polévku (i šťávu k masu) jako Bibi, solamylem, ale při ohřívání zbytku polévky se solamyl jakoby "vytratil" a polívka byla řídká jako před zahuštěním.
Od té doby jídlo, které budu ohřívat, solamylem nezahušťuji.;-)

chocolate chocolate

22. 6. 2011 14:57

Jak píše zizalka, zakysanka se nevaří.Pokud ji náhodou zapomene vyndat z lednice, stačí ji naředit sběračkou polévky či omáčky do které ji použijete.Já si ji obvykle postavím při začátku vaření přímo ke sporáku a od zdroje tepla se během pár minut krásně zahřeje;-).Ona i citr.šťáva by se měla přidávat až po odstavení polévky či omáčky, ocet je naopak dobré předem převařit.To je jen vsuvka pro začínající kuchařinky.

zizala zizala (moderátorka)

22. 6. 2011 13:26

Zakysaná smetana by se neměla vařit. Přidává se do pokrmů až nakonec a musí mít pokojovou teplotu, jinak se srazí. Zkušená kuchařka, jako je Bibi, by to měla vědět ;-)

vybusna vybusna

22. 6. 2011 10:10

bibi prepac, ale vyzera to na oko hrozne, to sa ti smotana zrazila?

Anna Kocikova Anna Kocikova

22. 6. 2011 08:43

:-OTaké hledím jako Eliza;-):-DVelice dobře zužitkovaná zbylá zelenina:-*Recept se mi líbí:-p+3:yes:a chuť je určitě netradiční a zajímavá:-p

1974andrea 1974andrea

21. 6. 2011 21:21

Lilek u nás jím jenom já,ovšem já zase nedám moc polévkám. Teda alespoň při obědě. Zdá se mi,že už se pak do mě nevejde druhý chod. Ale nápad cením bodíkem:yes:. Abych nezapomněla,už se mi několikrát stalo,že mi na tepelně upravovaném lilku ztvrdla šlupka a pak nešla jíst. Nevíte ženský,čím to,jestli byl už přezrálej nebo vysokou teplotou?:-(

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: polévka z lilku lilková polévka lilková polévka jak jíst brokolici solamyl do polevky zrnka z lilku lilkova lilikova polevka nejlepší lilková polévka exoticke polevky polévky s lilkem zeleninova polevka s lilkem a brokolici polévka z lilki lilek recept --polévky brokolice s lilkem polévka lilková polévka se žampiony jak se mrazí brokolice lilková polévka s kousky jí se dužina z lilku polévky z lilku

Suroviny: lilek, brokolice, rajče, brambory, mrkev, cibule, česnek, kmín drcený, šťáva citronová, kurkuma, koriandr, pepř cayenský, bobkový list, zázvor, houby, smetana zakysaná, bujón zeleninový, solamyl, olej, sůl

TopRecepty.cz

Lilková polévka s brokolicí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5A1B