Džem, marmeláda

Domácí pekárna Doba přípravy: záleží na množství ovoce 13 názorů

Domácí pekárna Doba přípravy: záleží na množství ovoce 13 názorů

Suroviny Z 1 kg ovoce asi 375 ml skleniček.

1 kg jakéhokoliv čerstvého ovoce
500 g cukr
1 Gelfix extra 2:1
1 lžička kyseliny citronové

Postup přípravy receptu

  1. Omyté, vypeckované, ovoce (jakékoliv:meruňky, jahody, borůvky, angrešt, rybíz, třešně) dáme do formy pekárny - dáváme malé kousky - podle druhu, tedy aspoň pokrájíme na půlky. Rybíz, angrešt apod. rozmixujeme a propasírujeme.

  2. Přidáme Gelfix, cukr, kyselinu citronovou.

  3. Vždy se řídíme návodem na sáčku - poměr ovoce a cukru! spustíme program Džem / Marmeláda.

  4. Po ukončení programu ihned formu vyjmeme a lijeme do čistých sklenic, ale NEPLNÍME až po okraj (můžeme zalít 1 zátkou rumu), které ihned uzavřeme a otočíme aspoň na 10 minut na víčko, aby se chytlo.

  5. Pak otočíme, po úplném vychladnutí uložíme do chladna.

  6. Pokud nechceme v džemu kousky ovoce může jej ihned po ukončení programu dát do mixeru.

Komentáře k receptu Džem, marmeláda

  • kajana kajana(neregistrovaná)

    Marmeláda se do Čech už nevrátí. Tedy aspoň ne produkt, který si pod tímto pojmem známe. Želé z jahod, meruněk či jiného ovoce se od vstupu Česka do Evropské unie může jmenovat pouze džem či rosol. A tak tomu i zůstane. Jediná marmeláda u nás tak i nadále musí být vyrobena z citrusů.
    Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/eu-zamitla-vyjimku-na-marmeladu-v-cesku-d9y-/ekonomika.aspx?c=A121009_212417_ekonomika_ert

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Iveta: Tak kde máš ten rozdíl dnes?? EU TO VYŘEŠILA za všechny, kteří se dohadovali,co je co:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • katenka katenka (autorka receptu)

    tejaja: moc děkuji za fotta:-K:-K:-*

    Odpovědět

  • tejaja tejaja (moderátorka)

    Včera sme doniesli černice, tak som vyskúšala džem v pekárni. Bolo to bez práce, doteraz som nerobila džem v pekárni. Ale určite budem robiť častejšie. :yes:

    Odpovědět

  • Iveta Iveta(neregistrovaná)

    Pavla: že je to tobě jedno neznamená, že není potřeba vysvětlit ostatním, jaký je zásadní rozdíl mezi marmeládou a džemem. Klidně zůstaň nevzdělaná.

    Odpovědět

  • Pavla Pavla(neregistrovaná)

    Ono to je opravdu jedno, protože v závěru autor píše, že kdo nechce kousky ovoce, má to rozmixovat. Prostě v tý pekárně z toho vznikne něco, co si namažu na chleba i palačinku, a je mě opravdu srdečně jedno, jak se to jmenuje :-D

    Odpovědět

  • Bohuš Bohuš(neregistrovaný)

    Ovoce na marmeládu M E L U na masovém strojku, ovoce na džem POKRÁ:-))JÍM .

    Odpovědět

  • Lucie Lucie(neregistrovaný)

    Džem a marmeláda jsou dvě dost odlišné věci a vyžadují různé použití.Džem je řidší, rosolovitější s kousky ovoce, třeba vhodný na chleba apod.Marmeláda má tužší konzistenci, často se dá i krájet, vyrábí se z ovocného protlaku a je vhodnější na pečení. Nerozteče se. To jen stručně, aby byl jasný rozdíl. Název receptu je zavádějící, ale netuším, co vyrobí domácí pekárna. Jestli džem nebo marmeládu. :-))

    Odpovědět

  • Martin Nový Martin Nový(neregistrovaný)

    Jedno to není, protože džem je džem a marmeláda je marmeláda. Jako je rohlík rohlíkem a chleba chlebem - taky neřekneš, je to jedno, hlavně to něčím napaplu. A pokud je toto server o vaření a snažíte se ve všech směrech, aby byl v pořádku, tak rozlišujeme co je co a nepleteme hlavně začínající.

    Odpovědět

  • Pavla Pavla (neregistrovaný)

    Prosím vás lidi, a není to jedno? Mě teda srdečně. Hlavně, že se to dá namatlat na chleba s máslem :-D:-D

    Odpovědět

  • Leoš Leoš(neregistrovaný)

    Froněk: nepleťte hlavu začínajícím! :-((:no::-// viz: "Ostatní ovoce nekutrujeme, ale krájíme, aby v MARMELÁDĚ byly kousky ovoce a nevypadalo to jako DŽEM" - blbost!!! Je to přesně opačně!!! Džem MÁ kousky, marmeláda je BEZ kousků.
    Wikipedie: "Džem je rosolovitá hmota s kousky ovoce nebo s celými drobnými plody. Marmeláda je druh sladké polotekuté ovocné směsi, často se zaměňuje za džem, ale oproti němu je hustší a bez kousků ovoce." Odjakživa je to jasné!!!!! Hlavně neodpovídejte, jak je tady zvykem, že u vás je to opačně :-)) NENÍ :-)):-D

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek

    Souhlasím s Věrkou, že jde hlavně o druh ovoce a i u každého ještě jak je kyselé a kdo jak rád sladké. Jako orientační - základní to jistě ale stačí. My rádi sladké a tak dáváme od 700g do 1000g cukru. Ale spíše třeba na meruňky 1000g. Rybíz také pasírujeme, angrešt neděláme. Ostatní ovoce nekutrujeme, ale krájíme, aby v MARMELÁDĚ byly kousky ovoce a nevypadalo to jako DŽEM. Dělám vše v Domácí pekárně a povidla z pravých švestek jedině v troubě v pekáči - bez míchání. Jinak máš +bodík 1

    Odpovědět

  • Věrka. Věrka.(neregistrovaný)

    S tím cukrem bych to viděla tak, že se dává spíš podle sladkosti ovoce, ale proti gustu žádný dišputát.

    Odpovědět

Tématické fráze: marmeláda z hroznů marmeláda ze švestek džem ze švestek džem z hroznů marmeláda recept džem ze švestek recept džem z angreštu marmeláda z hroznů recept rozdíl mezi marmeládou a džemem recept na marmeládu marmeláda nebo džem marmelády recepty džem jaký je rozdíl mezi marmeládou a džemem rozdíl mezi džemem a marmeládou švestky džem džem nebo marmeláda džem nebo marmeláda rozdíl džem recept džem z švestek