Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborová musaka

Musaka je pokrm pocházející z oblasti Balkánu a Blízkého východu, který zdomácněl i u nás. V tradiční podobě se připravuje s lilkem a další zeleninou. Zde je lilek nahrazen bramborami, které jsou proložené mletým masem a zapečené se sýrem.

Hodnocení receptu je 4,8 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Snadný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 60 min

100 min (40 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

menší pekáč o rozměrech 30 × 20 cm

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 765 kJ /
1 856 kcal
Bílkoviny159,95 g
Tuky72,90 g
Vláknina22,45 g
Cholesterol 969 mg
Sodík 1,37 g
Sůl3,07 g
Sacharidy131,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu včas předehřejeme na 180 °C. Krok 2: Cibuli oloupeme, pórek důkladně očistíme a obojí nakrájíme nadrobno. Pažitku omyjeme a nasekáme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Krok 3: Na pánev dáme trošku oleje, na něm orestujeme nakrájenou cibuli a pórek. Přidáme mleté maso, osolíme, okořeníme paprikou a pepřem, přidáme část nasekané pažitky, prolisovaný česnek a rajčatový protlak. Vše důkladně promícháme, zalijeme asi 100 ml vody a za občasného míchání dusíme přibližně 20 minut. Krok 4: Mezitím vymažeme pekáč olejem. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka silná asi 0,5–1 cm. Na dno pekáče rozložíme první vrstvu brambor, osolíme ji a posypeme pažitkou. Na brambory rozprostřeme polovinu podušeného masa. Pokračujeme další vrstvou brambor, opět ji osolíme a posypeme pažitkou. Přidáme druhou polovinu masa. Navrch dáme poslední vrstvu brambor, kterou znovu osolíme a posypeme pažitkou. Krok 5: Do kastrůlku dáme mléko se smetanou, vejce a mouku. Vše důkladně rozkvedláme a vzniklou směsí zalijeme připravenou musaku v pekáči. Dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme přibližně 30 minut. Krok 6: Mezitím nastrouháme sýr. Asi po 30 minutách zapékání posypeme vrchní vrstvu sýrem a necháme ještě chvíli ve vypnuté troubě, aby se sýr roztavil.

TIP: Strouhaný sýr v kuchyni - jednoduchý a chutný pomocník, který vylepší mnoho pokrmů

Zveřejněno 10. 8. 2011

Poznámka autorky Bibinka

Musak je více druhů, třeba s baklažánem, s makaróny, atd.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Bramborová musaka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jArP

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Bramborová musaka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jArP

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (32)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

:no:Já bohužel moc kladně nehodnotím. Troubu jsem dokoncela měla rozehřátou na víc a ač jsem pekla skoro hodinu a půl, brambory byly pořád tvrdé. Chuťově jídlo bylo docela dobré, ale příště bych dala asi brambory vařené. ;-)

Jinka: Ja musaku jinak než takto nedělám. Dala jste do trouby přikryté? Ja mam brambory vždy měkké je pravda že peču déle než je uvedeno.

Krupka Jiří ::-D:-D:-D

Krupka Jiří 16. 12. 2013 17:42
Omlouvám se, zapoměl jsem se přesunou na jiný recept

Krupka Jiří: to je dobrá správa, že si uvaril knedlík, len prečo to uvádzaš pri Bibinkinom recepte na musaku?:-O

Krupka Jiří 16. 12. 2013 17:34
Ahoj děvčata. Skusil jsem rychlý houskový knedlík v mikrovlnce. Pro tři osoby stačí jeden starší rohlík, 1/4 litru mléka, to samé hrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva a jedno vejce. Rohlík pokrájíme na kostičky, přidáme mouku s práškem, mléko a žloudek. Zamícháme a vmícháme sních z bílku. Vše nalijeme do nádoby vhodné do mikrovlnné trouby vymazané a vysypané hrubou moukou. V 750wattové mikrovlnce vaříme osm minut a pak dvě minuty počkáme. Vyklopíme, propíchame nebo rovnou nakrájíme na plátky. Měl jsem zbytek v lednici tři dni a po ohřátí byl krásně vláčný. Přeji dobrou chuť.

to musite vyzkouset manzel bude bezsebe az to bude jist.hihihi:-(;-(:-?

tak uz vim co je musaka.rekla bych ze to jsou francouzke brambory .nic vic a dela se z toho buhvi co.zapeceny brambory s mletym masem.to je dobrota.hihi:-(:-(

Bezva nápad :yes: Bodík. V týdnu určitě upeču a jsem zvědavá na reakci manžela :-8

terysha.mathey:Tery, tak si jí udělej, je to lehké, docela rychlé a moc dobré, já znám musak několik a tato patří k těm lepším

Normálně mi slina ukápla:-8:yes:

standa:Stando, opět na poskládané brambory-jsou to 2 vrstvy;-)

chybi mi, co s druhou pulkou masa?:

Marie Nováková:Maruš,mám radost, že chutnalo, díky, že jsi vyzkoušela a pozdravuj manžela;-):-D

Marie Nováková 17. 4. 2012 18:06
Naprosto úžasný recept! děkujeme! manžel málokdy něco pochválí, ale dneska byl nadšený :-):-K

:-K

Tématické fráze:
musaka, bramborová musaka, musaka recept, musaka s mletým masem a lilkem, musaka s mletým masem a lilkem a brambory, bramborová musaka recept, recept musaka, bramborová musaka s mletým masem, musaka z brambor, recept na bramborovou musaku, recepty musaka, musaka z mletého masa, musaka s lilkem, řecká musaka recept, co je musaka, musaka s bramborem, musaka bramborová, bulharská musaka, recept na musaku, musaka z mletého masa a brambor

Suroviny:
maso mleté mix, mléko, smetana, sýr nastrouhaný, brambory, vejce, cibule, česnek, pórek, protlak rajčatový, paprika sušená sladká, mouka hladká, pažitka, pepř mletý, sůl, voda, olej

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu