

Sladký rohlík - loupák
Suroviny
- 1 kg hladké mouky
- 1,2 dkg soli
- 1 dkg cukru (do kvásku)
- 3 dkg sušeného mléka
- 5 dkg droždí
- 18 dkg margarínu
- 13 dkg cukru
- 2 vejce do těsta
- 2 vejce na potírání
- mák na sypání
- 3,5 dcl vody
Postup přípravy receptu
Z části mouky, vody a přidáním cukru a droždí vyrobíme kvásek.
Po vykynutí přidáme ostatní suroviny a vymísíme středně tuhé elastické těsto.Necháme 1,5 hodiny odpočinout.
Dvakrát přetužíme a tvarujeme rohlíky. Necháme nakynout, před pečením natřeme vajíčkem a sypeme mákem.
Pečeme v páře.
Z této dávky uděláme 45 ks po 30 g nebo 28 ks po 50 g.
Poznámka od kuchařky
Sladký rohlík patří do skupiny jemného pečiva pro vysoký obsah tuku a cukru. Je to sortiment sladkého pečiva vhodný ke snídani nebo dětem na přesnídávku.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Sladký rohlík - loupák
-
Recept je hezký, možná i "hezkej"
Jen prosím doplnit postup pro Domácí pekárnu (nebo - recept přeřadit do jiné kategorie?)
Už několikrát se tu čeština zbytečně řešila a já si všimla, že pokud dojdou argumenty, vytáhne se aspoň špatný češtin a můžeme se hádat, že?Naštěstí není v receptu, ale jen v komentářích, snad se není třeba vzrušovat?
-
Sladké loupáky mám moc ráda
+7
-
Kristova noho a je to tu zase
Františku, ode mne plus, mi se recept líbí.
Ostatním doporučuji, aby se "vobrátili" na diskuzi, popřípadě na pokec, potřebují-li si povykládat. -
Sylva01:Byl jsem na chalupě proto jsem se nezapojil do diskuze.Víte jsou recepty kdy je dobré nafotit i pracovní postup a jsou recepty jako je loupák který prodávají v každém pekařství zbytečné fotit.Ano je lepší s fotkou máte pravdu,proto když loupáky upečete klidně vyfoťte podepište a fotku tam vložte,mě to vadit nebude.A co se týče gramáže tak mě to mrzí že máte tento postoj.Víte i minulém století vycházely kuchařky i v gramech a v tomto století vychází i v dkg..Víte gramáž je obchodní trik na lidi.Zabalený rohlík 30g je opticky větší než 3 dkg ,přitom jsou stejný.A ruku na srdce Vy kupujete 200g salámu nebo říkáte 20dkg.A ještě jeden příklad ,jistě máte doma recepty od sousedek,spolupracovníků,známých a 60% máte v dkg protože zbytek je hrníčkových.Přeji hezký den.
-
fb.lib:
co to tu pletete? Pokud sem dáte "originélní" recept na anglickou specialitu v pintách apod., tak je mi totálně k ničemu....nač pak takový recept? Na vokrasu?
Suroviny v dkg, finální výrobek v g....kdyby to bylo v kuchařce, nechci ji, pletlo by mě to.
Loupáky můžou být dobré, ale s vaším "vysvětlením" mě na ně přešla chuť. Mimochodem - pekl jste je? Mám ráda recepty s fotkama, vy jste zatím nevložil ani jeden takový. To na mě působí dojmem, že je jenom vypisujete z vaší voblíbené kuchařky... -
Tyto loupáky musím zkusit
Mně nevadí dkg, přece si to umím převést na gramy, jsem z těch starších a my jsme uváděli v dkg
Dneska se to už nenosí
-
zizala:Já Vám věřím že Vám to přijde divné ale já to přepisuji z originální receptury tam je to uváděné v dkg a dcl.V gramech je pouze uváděn finálový výrobek.Víte když Vám zde napíši originální recept na anglickou specialitu tak to budete mít v ouncech a pintách jinak to už není originál.Berte to tak že tyto recepty jsou z minulého století a to se užívaly dkg proč to měnit.Já vím že gramy jsou spisovné ale dkg nejsou chybné.
-
Františku, pište to v gramech