Sladký rohlík - loupák

Suroviny

1 kg hladké mouky
1,2 dkg soli
1 dkg cukru (do kvásku)
3 dkg sušeného mléka
5 dkg droždí
18 dkg margarínu
13 dkg cukru
2 vejce do těsta
2 vejce na potírání
mák na sypání
3,5 dcl vody

Postup přípravy receptu

  1. Z části mouky, vody a přidáním cukru a droždí vyrobíme kvásek.
    Po vykynutí přidáme ostatní suroviny a vymísíme středně tuhé elastické těsto.

  2. Necháme 1,5 hodiny odpočinout.

  3. Dvakrát přetužíme a tvarujeme rohlíky. Necháme nakynout, před pečením natřeme vajíčkem a sypeme mákem.

  4. Pečeme v páře.

    Z této dávky uděláme 45 ks po 30 g nebo 28 ks po 50 g.

Poznámka od kuchařky

Sladký rohlík patří do skupiny jemného pečiva pro vysoký obsah tuku a cukru. Je to sortiment sladkého pečiva vhodný ke snídani nebo dětem na přesnídávku.

Komentáře k receptu Sladký rohlík - loupák

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Recept je hezký, možná i "hezkej":-D:-D Jen prosím doplnit postup pro Domácí pekárnu (nebo - recept přeřadit do jiné kategorie?)
    Už několikrát se tu čeština zbytečně řešila a já si všimla, že pokud dojdou argumenty, vytáhne se aspoň špatný češtin a můžeme se hádat, že?;-)Naštěstí není v receptu, ale jen v komentářích, snad se není třeba vzrušovat?

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Sladké loupáky mám moc ráda:-p+7:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Kristova noho a je to tu zase:-((:no:
    Františku, ode mne plus, mi se recept líbí.
    Ostatním doporučuji, aby se "vobrátili" na diskuzi, popřípadě na pokec, potřebují-li si povykládat.

    Odpovědět

  • fb.lib fb.lib(autor receptu)

    Sylva01:Byl jsem na chalupě proto jsem se nezapojil do diskuze.Víte jsou recepty kdy je dobré nafotit i pracovní postup a jsou recepty jako je loupák který prodávají v každém pekařství zbytečné fotit.Ano je lepší s fotkou máte pravdu,proto když loupáky upečete klidně vyfoťte podepište a fotku tam vložte,mě to vadit nebude.A co se týče gramáže tak mě to mrzí že máte tento postoj.Víte i minulém století vycházely kuchařky i v gramech a v tomto století vychází i v dkg..Víte gramáž je obchodní trik na lidi.Zabalený rohlík 30g je opticky větší než 3 dkg ,přitom jsou stejný.A ruku na srdce Vy kupujete 200g salámu nebo říkáte 20dkg.A ještě jeden příklad ,jistě máte doma recepty od sousedek,spolupracovníků,známých a 60% máte v dkg protože zbytek je hrníčkových.Přeji hezký den.

    Odpovědět

  • Sylva01 Sylva01

    fb.lib::-O co to tu pletete? Pokud sem dáte "originélní" recept na anglickou specialitu v pintách apod., tak je mi totálně k ničemu....nač pak takový recept? Na vokrasu?
    Suroviny v dkg, finální výrobek v g....kdyby to bylo v kuchařce, nechci ji, pletlo by mě to.
    Loupáky můžou být dobré, ale s vaším "vysvětlením" mě na ně přešla chuť. Mimochodem - pekl jste je? Mám ráda recepty s fotkama, vy jste zatím nevložil ani jeden takový. To na mě působí dojmem, že je jenom vypisujete z vaší voblíbené kuchařky...

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Tyto loupáky musím zkusit:yes:Mně nevadí dkg, přece si to umím převést na gramy, jsem z těch starších a my jsme uváděli v dkg;-)Dneska se to už nenosí:-D

    Odpovědět

  • fb.lib fb.lib(autor receptu)

    zizala:Já Vám věřím že Vám to přijde divné ale já to přepisuji z originální receptury tam je to uváděné v dkg a dcl.V gramech je pouze uváděn finálový výrobek.Víte když Vám zde napíši originální recept na anglickou specialitu tak to budete mít v ouncech a pintách jinak to už není originál.Berte to tak že tyto recepty jsou z minulého století a to se užívaly dkg proč to měnit.Já vím že gramy jsou spisovné ale dkg nejsou chybné.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Františku, pište to v gramech :-/

    Odpovědět

Tématické fráze: loupák sladký rohlík domácí sladké rohlíky loupáčky sladký loupák sladky rohlík recept hrníčkové loupáky domácí sladky rohlik loupáky sladke domaci rohliky sladký loupák recept domaci sladke rohliky loupák recept sladke rohliky recept na sladky loupak sladké rohlíky-loupák loupaky video recept na sladký rohlík sladký rohlík s mákem sladky rohliky loupáky podle vaňka