Patrový čokoládový dort s mušlemi

Suroviny

Korpus: 30cm:
10 vajec
300 g cukru písek
10 lžic oleje
špetka soli
60 g kakaa
240 g hladké mouky
Korpus: 25cm:
5 vajec
15 g cukru písek
5 lžic oleje
špetka soli
30 g kakaa
120 g hladké mouky
krém:
500 ml vody
10 lžic polohrubé mouky
250 g másla
cukr moučka podle chuti
3 lžíce kakaa
čokopoleva základní:
100 g čokolády na vaření
125 g Omega Iva (ztužený tuk)
125 g másla
4 lžíce kakaa
1 čokoládová poleva bílá
1 lískovooříšková poleva dr. Oetkera
mletý kokos
2 x bonboniéra Mořské plody
broskvová marmeláda
5 banánů
750 ml pařížská šlehačka
3x ztužovač Smet-fix

Postup přípravy receptu

  1. Na korpusy ušleháme do tuha sníh se špetkou soli a cukrem, všleháme postupně olej a žloutky a nakonec vmícháme mouku s kakaem (podrobněji odkaz viz odkaz v poznámce).

  2. Pečeme 40 minut v předehřáté troubě na 150°C.

  3. Na krém smícháme mouku s vodou, svaříme na hustou kaši, necháme vychladnout. Změklé máslo ušleháme s cukrem, postupně přišleháme moučnou kaši a kakao. Ušleháme pařížskou šlehačku se ztužovači.

  4. Na polevu necháme ve vodní lázni rozpustit tuk s máslem a čokoládou a vmícháme prosáté kakao, udržujeme v teplé lázni, v případě potřeby opět prohřejeme.

  5. Korpusy necháme vychladnout, poté dvakrát prořízneme. První plát potřeme marmeládou a krémem, přiklopíme prostřední plát, opět potřeme marmeládou, na ni dáme vrstvu pařížské šlehačky, poklademe podélně rozkrojenými banány, přiklopíme posledním plátem. Celý korpus pomažeme tenkou vrstvou krému i na bokách a dáme ztuhnout na 1 hodinu do lednice.

  6. Poté obalíme boky korpusů mletým kokosem, vršky korpusů potřeme vrstvou základní polevy, na kterou nacákáme rozehřátou bílou a světle hnědou polevu, nožem lehce do stran rozetřeme, abychom získali duhování podobné čokomušlím. Do mokré polevy usadíme čokomušle a vše necháme ztuhnout (pozor u spodního korpusu na umístění mušlí, aby nevadily nohám patra).

  7. Oba hotové korpusy opatrně přemístíme na podnosy, vyměříme si umístění noh podstavce patra a do polevy vyhloubíme otvor, zapíchneme nohy, na které umístíme podnos s menším korpusem.

Poznámka od kuchařky

korpus: http://www.toprecepty.cz/recept/18933-kakaovy-olej...

Tenhle kousek byl dneska pro mou 90.letou babičku

Komentáře k receptu Patrový čokoládový dort s mušlemi

  • isindy isindy(autor receptu)

    všem ještě jednou díky :-K

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    Paprika: ten je super :yes::yes: ani nevíš, jakou jsi mi udělala radost :-K:-K:-K vypadá moc pěkně, tak si nech ty nic moc řeči na koledu ;-):-D

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Ivanko, úžasné, ještě jsem nic tak krásného neviděla, je to výstavná dort, Ivana:-K:-K

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

    Krásné dortíky:yes:+33

    Odpovědět

  • drahulin drahulin

    No jasně....nic moc.:-D:-D:-DTy potvůrko je to náááádhera.:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Paprika: teda taky bych chtěla to udělat takhle "nic moc" :-O:-O;-);-):yes::yes:

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Ahoj Ivano:-K, děkuji za inspiraci. Manžel má dnes narozeniny a tak jsem byla ráda, že nemusím vymýšlet ... ;-) Přidávám i fotku, není nic moc - na tebe prostě nemám, ale úspěch jsem zklidila a to je hlavní. Ještě jednou Ď. M.:-)

    Odpovědět

  • monikaK monikaK

    Ivčo,až se jednou budu vdávat,tak jsi moje dvorní pekařka,to se teda těš:-D:-D:-D:-D:-D:yes::yes:
    Fáááák to máš úžasné:yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(moderátorka)

    isindy: Moc hezké:yes::-K

    Odpovědět

  • Sylva01 Sylva01

    Dorty se teprv učím, tenhle je opravdu krásný:-K

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    Děkuji moc všem za komentáře i body :-K:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    Koubkova: krém nechám částečně ztuhnout, aby se "neblemcal", pak pěkně kokos (či ořechy) do dlaně a pomalu na okraje přitisknout :-). A ohledně polevy...pokud necháš polevu lehce vychladnout, kdy začíná mít konzistenci medu, tak ti nesteče, dort je z lednice vychlazený, takže poleva na něm rychleji zatuhne...tak ještě možnost udělat si kolem krémem malé "zábradlí", stačí jen cca 2mm, aby se roztékající poleva zastavila...a nakonec na tom okraji udělat krémový okraj, který to začistí....:-)

    Odpovědět

  • marunda marunda

    nevypadá těžký, to bych mohla zvládnout. Už jsem takový u Tebe viděla a láká mě. Vše tvoří bonboniéra a to dělá to krásný. Supr:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    ...šikula jedna...:yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Já už nic nepíšu...jen bodík, ten posílám. Kouzelnice.:-K:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: poschoďový dort inspirace patrový čokoládový dort čokoládový patrový dort jak udělat patrový dort patrový podnos patrovy pařížský dort patrový podnos na dort patrový čokoládový dort recept úžasný čokoládový dort dort s mušlemi recept na patrový dort patrový dort recept patrovy dort narozeninovy dort tri patrovy patrovy dort cokoladovy patrový tác na dort poschoďový dort recept patrové dorty recepty patrové podnosy čokoládový patrovy dort recept