

Patrový čokoládový dort s mušlemi
Suroviny
- Korpus: 30cm:
- 10 vajec
- 300 g cukru písek
- 10 lžic oleje
- špetka soli
- 60 g kakaa
- 240 g hladké mouky
- Korpus: 25cm:
- 5 vajec
- 15 g cukru písek
- 5 lžic oleje
- špetka soli
- 30 g kakaa
- 120 g hladké mouky
- krém:
- 500 ml vody
- 10 lžic polohrubé mouky
- 250 g másla
- cukr moučka podle chuti
- 3 lžíce kakaa
- čokopoleva základní:
- 100 g čokolády na vaření
- 125 g Omega Iva (ztužený tuk)
- 125 g másla
- 4 lžíce kakaa
- 1 čokoládová poleva bílá
- 1 lískovooříšková poleva dr. Oetkera
- mletý kokos
- 2 x bonboniéra Mořské plody
- broskvová marmeláda
- 5 banánů
- 750 ml pařížská šlehačka
- 3x ztužovač Smet-fix
Postup přípravy receptu
Na korpusy ušleháme do tuha sníh se špetkou soli a cukrem, všleháme postupně olej a žloutky a nakonec vmícháme mouku s kakaem (podrobněji odkaz viz odkaz v poznámce).
Pečeme 40 minut v předehřáté troubě na 150°C.
Na krém smícháme mouku s vodou, svaříme na hustou kaši, necháme vychladnout. Změklé máslo ušleháme s cukrem, postupně přišleháme moučnou kaši a kakao. Ušleháme pařížskou šlehačku se ztužovači.
Na polevu necháme ve vodní lázni rozpustit tuk s máslem a čokoládou a vmícháme prosáté kakao, udržujeme v teplé lázni, v případě potřeby opět prohřejeme.
Korpusy necháme vychladnout, poté dvakrát prořízneme. První plát potřeme marmeládou a krémem, přiklopíme prostřední plát, opět potřeme marmeládou, na ni dáme vrstvu pařížské šlehačky, poklademe podélně rozkrojenými banány, přiklopíme posledním plátem. Celý korpus pomažeme tenkou vrstvou krému i na bokách a dáme ztuhnout na 1 hodinu do lednice.
Poté obalíme boky korpusů mletým kokosem, vršky korpusů potřeme vrstvou základní polevy, na kterou nacákáme rozehřátou bílou a světle hnědou polevu, nožem lehce do stran rozetřeme, abychom získali duhování podobné čokomušlím. Do mokré polevy usadíme čokomušle a vše necháme ztuhnout (pozor u spodního korpusu na umístění mušlí, aby nevadily nohám patra).
Oba hotové korpusy opatrně přemístíme na podnosy, vyměříme si umístění noh podstavce patra a do polevy vyhloubíme otvor, zapíchneme nohy, na které umístíme podnos s menším korpusem.
Poznámka od kuchařky
korpus: http://www.toprecepty.cz/recept/18933-kakaovy-olej...
Tenhle kousek byl dneska pro mou 90.letou babičku
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Patrový čokoládový dort s mušlemi
-
všem ještě jednou díky
-
Paprika: ten je super
ani nevíš, jakou jsi mi udělala radost
vypadá moc pěkně, tak si nech ty nic moc řeči na koledu
-
Ivanko, úžasné, ještě jsem nic tak krásného neviděla, je to výstavná dort, Ivana
-
Krásné dortíky
+33
-
No jasně....nic moc.
Ty potvůrko je to náááádhera.
-
Paprika: teda taky bych chtěla to udělat takhle "nic moc"
-
Ahoj Ivano
, děkuji za inspiraci. Manžel má dnes narozeniny a tak jsem byla ráda, že nemusím vymýšlet ...
Přidávám i fotku, není nic moc - na tebe prostě nemám, ale úspěch jsem zklidila a to je hlavní. Ještě jednou Ď. M.
-
Ivčo,až se jednou budu vdávat,tak jsi moje dvorní pekařka,to se teda těš
Fáááák to máš úžasné -
isindy: Moc hezké
-
Dorty se teprv učím, tenhle je opravdu krásný
-
Děkuji moc všem za komentáře i body
-
Koubkova: krém nechám částečně ztuhnout, aby se "neblemcal", pak pěkně kokos (či ořechy) do dlaně a pomalu na okraje přitisknout
. A ohledně polevy...pokud necháš polevu lehce vychladnout, kdy začíná mít konzistenci medu, tak ti nesteče, dort je z lednice vychlazený, takže poleva na něm rychleji zatuhne...tak ještě možnost udělat si kolem krémem malé "zábradlí", stačí jen cca 2mm, aby se roztékající poleva zastavila...a nakonec na tom okraji udělat krémový okraj, který to začistí....
-
nevypadá těžký, to bych mohla zvládnout. Už jsem takový u Tebe viděla a láká mě. Vše tvoří bonboniéra a to dělá to krásný. Supr
-
...šikula jedna...
-
Já už nic nepíšu...jen bodík, ten posílám. Kouzelnice.