Třípatrový Mořský dort s mušlemi

Suroviny

1.korpus - 25cm forma:
5 vajec
150 g cukru krystalu
120 g hladké mouky
30 g kakaa
5 lžic oleje
špetka soli
2.korpus - 20cm forma + 3.korpus - 15cm forma (kastrůlek):
5 vajec
150 g cukru krystalu
120 g hladké mouky
30 g kakaa
5 lžic oleje
špetka soli
Vnitřní krém:
2x 250 g másla
500 ml mléka
5 lžic polohrubé mouky
5 lžic hladké mouky
cukr moučka podle chuti
125 g měkkého tvarohu
4 balíčky instantního Capuccina
broskvová marmeláda
falešná marcipánová hmota
2 lžíce kakaa na obarvení části marcipánové hmoty
bonboniéra Mořské plody (belgické pralinky celkem 40 ks)
kompotované broskve

Postup přípravy receptu

  1. Postupně upečeme 3 korpusy různé velikosti, podrobný postup na upečení korpusu je v poznámce.
    1. korpus je z uvedeného množství, na 2. a 3. korpus uděláme těsto společně s tím, že jej přiměřeně, cca 2/3 a 1/3 rozdělíme do menších forem. Na nejmenší patro jsem použila kastrůlek, na jehož dno jsem vystřihla kruh z pečícího papíru, pro snadné vyklopení.

  2. Z mléka a mouky uvaříme bešamel o hustotě hustší krupicové kaše, studený prošleháme, abychom rozmíchali případné malé hrudky.

  3. Do změklého másla všleháme capuccino a cukr, poté po částech všleháme bešamel. Odebereme cca 1/4 stranou na povrchové potření dortu, do zbytku všleháme tvaroh.

  4. Korpusy vždy 2x prořízneme na 3 pláty, potřeme 1. a 2. plát marmeládou a tvarohovým krémem, poklademe broskvemi a přiklopíme vrchním plátem. Složené naplněné korpusy pomažeme tence kolem dokola i nahoře zbytkem krému bez tvarohu a dáme do ledničky ztuhnout a vychladit - nejlépe přes noc.

  5. Na vrchní úpravu tvaroh nedáváme, marcipán by se díky vysokému obsahu vody v krému rozpouštěl a klouzal by po korpusu.

  6. Jednotlivé korpusy potáhneme potahovací hmotou s reliéfem spirál, poté sesadíme na sebe (fixujeme 3 dřevěnými tyčkami či špejlemi), začistíme marcipánovým okrajem a zdobíme bonbóny, napíchnutými na párátka.

  7. Fixování - na spodní korpus položíme prostřední, vycentrujeme, poté odměříme výšku dřevěných tyček - musí být o cca 4 cm vyšší, než je výška těchto dvou pater - tyčky zabodneme do korpusů v trojúhelníku, který je menší než poslední patro....koukají tedy jakési hřeby, na které posadíme poslední nejmenší korpus.

Poznámka od kuchařky

korpus postup:

http://www.toprecepty.cz/recept/18933-kakaovy-olej...

marcipánová hmota:

http://www.toprecepty.cz/recept/16692-falesna-marc..., potřebovala jsem 2 dávky

Dcera slavila dnes své 18. narozeniny a protože má ráda jak marcipán, tak belgické pralinky a pořád se nemohla rozhodnout, zda chce dort marcipánový či čokoládový, zkombinovala jsem obě suroviny do výsledné podoby.

Komentáře k receptu Třípatrový Mořský dort s mušlemi

  • Ampule Ampule

    také doporučuji mořské plody z čokoládovny CARLA jsou fakt dobré ;-) <3

    Odpovědět

  • Tera Tera(neregistrovaná)

    Klobouk dolů :yes: chystám se na něj taky až bude mít máma narozky, ale přemýšlela jsem že dort udělám metodou "křivého dortu" , velmi díky za nápad a oceňuju tvoje umění :yes:

    Odpovědět

  • isindy isindy (autorka receptu)

    Dooga: Vašíku, ty můj kluku zlatá kudrnatá, ten dort je super :yes::yes::yes: máš můj obdiv, sama vím nejlépe, že to není úplná fraška, takováhle potvora velká ;-) za pochvalu chuti děkuji, design jsi zvládl na 1* ;-):-* díky moc, fakt jsi mě potěšil :-8

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    já tyto dorty moc nekomentuju, protože je nikdy dělat nebudu..
    že je Ivča profík, má to vždy perfektní a dokonalé, to už je všeobecně známo;-):-):yes:
    ale před tebou, milý Vašku, hluboce smekám:-K:-K:-K prostě něco fantastického jsi vytvořil, jsi neskutečně šikovný;-):-):yes::yes:

    Odpovědět

  • savlinka savlinka

    Dooga:teda jsi opravdu VENOUŠKU ŠIKULKA:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • k.k.Michael k.k.Michael

    Dooga: To ty sám:-O Klobouk nenosím, ale před tebou smekám aspoň virtuální:-K:yes::yes:

    Odpovědět

  • Dooga Dooga

    Tak hotovo, uděláno a i snězeno.;-):-p Sice se mi nepovedl, tak jako tobě, ale snaha byla oceněna a výborná cuť vše podtrhla.:-p Takže mohu recept vřele doporučit.:yes:

    Odpovědět

  • Verča Verča(neregistrovaná)

    Děkuji za odkaz :-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Verča:Verčo, myslím, že Ivča to má popsáno zde http://www.toprecepty.cz/recept/21730-melirovani-p...

    Odpovědět

  • Verča Verča(neregistrovaná)

    Dobrý den, mohu se zeptat jak jste barvila ten marcipán na potažení dortu, práškovými barvami nebo gelový, štetcem nebo jak? Děkuji. Dort je překrásný :-)

    Odpovědět

  • Jenny Jenny

    že mě to nenapadlo...:-!děti chtěly taky s mořskými plody...snad příště...dort máš krásný:yes::yes:

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

  • Dooga Dooga

    isindy: Jó ,jedééém. Pidíků je dost pro všechny. A ty dorty 2. Mám taky narozky.;-)

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Ivo:yes::yes:nemám slov:-O:-O:-O:yes:

    Odpovědět

  • misza misza

    Ivčo:-O úžasnéééé:yes::yes::yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4

Tématické fráze: dort mořská pana dort s mořskými plody třípatrový dort recept dort moře recept na třípatrový dort tripatrovy dort třípatrové dorty mořská panna z marcipánu ořechový dort neskutečně dobrý marcipanova mořska panna dort plody moře třípatrový dort postup mořská pana dort dorty mořská pana dětské dorty mořská panna dort s mořskou pannou dorty more dort z mořskych plodů dort bonboniéra úchvatné dorty