

Masové koule s rajskou a knedlíkem
Suroviny
- na knedlíky: 1 kg hladké mouky
- 1 droždí
- asi 450-500 ml vlažné vody
- prášek do pečiva
- 2 vejce
- sůl
- na koule:1 kg vepřového masa(použila jsme mix)
- 2 vejce
- 2-3 polévkové lžíce sojové omáčky
- strouhanku
- sůl
- pepř
- grilovací koření
- rajská omáčka: vše jsem dělala podle oka a podle chuti
- rajský protlak
- smetanu na vaření
- hladkou mouku
- bujón
- cukr
- sůl
- bobkový list
- nové koření
- celý pepř
Postup přípravy receptu
KNEDLÍKY: hladkou mouku si nasypeme do velké misky, uděláme si důlek, do důlku rozdrobíme droždí, přidáme prášek do pečiva, zalejeme vlažnou vodou a necháme vytvořit kvásek, promícháme a necháme kynout.
Vykynuté těsto propracujeme, vytvarujeme z toho knedlíky a dáme vařit do osolené vody.
KOULE: maso si dáme do misky, přidáme 2 vejce, sojovku, sůl, pepř, grilovací koření a přidáme strouhanku, vypracujeme tužší "těsto".
Dáme do ledničky, asi po půl hodině vytvarujeme koule a smažíme na pánvi.
OMÁČKA: rajčatové pyré si dáme do hrnce, rozředíme vodou a dáme vařit s bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem, vaříme asi 20 minut, vyjmeme koření, přidáme bujón, sůl, cukr.
Dochutíme podle své chuti, přidáme smetanu na vaření a zahustíme hladkou moukou s vodou.
Poznámka od kuchařky
Jestli se jeden z mých "receptů" opakuje tak se omlouvám :) jinak přeji dobrou chuť :)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Masové koule s rajskou a knedlíkem
-
" netluče " se to droždí s prdope? Slyším to poprvé - asi zkusím zdr. ad
-
zizala: Ano..máš pravdu také si to neumím představit
Klasika je Klasika
:-P
-
Každý dělá rajskou jinak.Já nedám dopustit výrobě rajské na zelenině pod svíčkovou. Tá chuť je bájo.
-
Zrovna dnes jsem s kamaradkou mluvila o tom,co uvarit ke knedliku...ja ji ho udelala jako protisluzbu za doucovani ekonomiky a ona netusi co k nim...K rajske bych ty masove koule bud pekla,nebo varila...smazene by mne nenapadly....a ke knedlikum bych rekla zizalce,ze ja delam knedliky taky z hladke mouky,akorat davam jen to cerstve drozdi a po vykynuti varim v pare....ve vode mi prijdou tuzsi a oslizle....z pary jsou krasne suche a nadychane...trva to cca 20minut...a rajskou zacinam tim,ze osmahnu na masle dosklovata cibuli,pridam mouku a zasmazim....az pak pridavam protlak a provarim...koreni stejne...pak zalezi podle lidi...nekdo dava smetanu na zjemneni,nekdo ne...takze jen dochutim(cukr,popr.citron.stava)a je hotovo...ale myslim,ze kazdy je zvykly delat jinak...mne by ta chut cibule chybela...
-
nwm takové mě je naučila dělat teta a jsem za to ráda :) děkuji :)
-
Zajímavé knedlíky
-
Zaujalo mě, že děláš knedlíky z hladké mouky a dáváš droždí i prášek do pečiva. Přiznávám, že si takové knedlíky moc neumím představit, přece jen máme raději klasiku