Borůvková Charlotta
V létě přijdou vhod dorty s čerstvým lesním ovocem. Z kousků rolády s borůvkovou marmeládou můžeme vytvořit hezký dezert, plný výborného krému z borůvek. V ústech se bude jen lehce rozplývat.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 18 012 kJ / 4 305 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 123,37 g |
| Tuky | 193,66 g |
| Vláknina | 22,10 g |
| Cholesterol | 2,59 g |
| Sodík | 832 mg |
| Sůl | 1,92 g |
| Sacharidy | 506,08 g |
Postup přípravy
Krok 1: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C.
Krok 2: Vejce s cukrem vyšleháme ve vodní lázni do pěny a odstavíme.
Krok 3: Do pěny zlehka vmícháme mouku a nakonec 2 lžíce vody. Těsto rozetřeme na plech, vložíme do trouby a pečeme při 200 °C asi 8 minut.
Krok 4: Vychladlý korpus potřeme borůvkovou marmeládou, stočíme do rolády a vložíme do lednice zatuhnout.
Krok 5: Cukr svaříme se 2/3 mléka. Polovinu zbylého mléka rozšleháme se žloutky a za stálého míchání pomalu přilijeme do vroucí směsi (již nevaříme). Zbytek mléka smícháme se želatinou a necháme nabobtnat.
Krok 6: Smetanu vyšleháme ne pevnou šlehačku. Borůvky rozmixujeme.
Krok 7: Do vychladlé mléčné směsi přidáme rozmixované borůvky (2/3) i rozpuštěnou želatinu a šlehačku. Směs necháme v chladu, dokud neztuhne.
Krok 8: Mezitím nakrájíme z rolády tenké plátky a vyložíme jimi půlkulatou formu, tu naplníme polovinou smetanové směsí, na ni rozložíme další roládové plátky a navršíme zbylý krém. Formu uzavřeme zbylými rolkami a vložíme do chladna. Ztuhlý moučník vyklopíme.
Zveřejněno 2. 2. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Borůvková Charlotta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9O8P
Moje poznámka
Borůvková Charlotta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9O8P
Nejnovější recepty
Kapr na asijský způsob podle Marka Raditsche
Přidáno před 12 hodinami
Provensálská rybí polévka podle Marka Raditsche
Přidáno před 13 hodinami
Italská krémová smetanová bramboračka
Přidáno před 22 hodinami
Sváteční likér podle Pohlreicha
Přidáno před 22 hodinami
Pečená uzená krkovice s květákem a salátem z kysaného zelí
Přidáno 2. 12. 2025 19:16:03
Dršťková svačinová polévka
Přidáno 2. 12. 2025 18:52:41
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Slavista62 před 1 hodinou
Fofr broskvový koláč
Martula před 6 hodinami
Mleté maso na špagety
Kajkajak před 8 hodinami
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
AgirED před 9 hodinami
Pomazánka ze šprotů
foxinka001 před 9 hodinami
Kokosovo-tvarohový koláč (cheesecake)
Annanas před 10 hodinami
Voňavý chléb s česnekem
Annanas před 10 hodinami
Majonézové rohlíky
Annanas před 10 hodinami
Banánové sušenky
Annanas před 10 hodinami
Boršč s mletým masem
Kajkajak před 10 hodinami
Tématické fráze:
borůvková pěna,
moučník charlotta,
borůvková šarlota,
smetanová charlotta,
charlotta moučník,
charlotta z rolády,
charlotta recept,
dort charlotta recept,
charlotte moucnik,
dort scharlota,
moučník charlota,
scharlota dort,
charlotta,
borůvková pěna recept,
dort charlotta,
roládová scharlota,
nepečená charlotta,
dort charlotta z rolády,
dort charllota z rolády,
moučník charlotte
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
mouka hladká,
voda,
marmeláda borůvková,
cukr krupice,
mléko,
žloutek,
želatina,
borůvky,
smetana ke šlehání
Komentáře (2)