Jahodový smetanový dort (mousse)
Horké letní dny si žádají osvěžující dobroty. Na víkendové posezení s rodinou nebo přáteli můžete připravit třeba tento lahodný smetanový mousse s čerstvými jahodami. Dobře vychlazený potěší i v tom nejparnějším dnu.
Suroviny pro 1 kus
Forma o průměru 23 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 616 kJ / 2 537 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 44,57 g |
Tuky | 145,41 g |
Vláknina | 13,22 g |
Cholesterol | 1,18 g |
Sodík | 427 mg |
Sůl | 1,20 g |
Sacharidy | 255,97 g |
Postup přípravy
Plátkovou želatinu namočíme do studené vody a necháme jí nabobtnat. Z jahod si odebereme asi 120 g a rozkrájíme je na malé kousky. Zbytek jahod rozmixujeme společně s cukrem tyčovým mixérem. Krok 4: Ve 100 ml horké vody rozpustíme nabobtnalou a vymačkanou želatinu. Do rozpuštěné želatiny zamícháme dvě lžíce rozmixovaných jahod a tu smícháme se zbytkem rozmixovaných jahod. Necháme zchladnout. Krok 5: Smetanu ušleháme dotuha. Do šlehačky pak pozvolna přiléváme směs jahod a želatiny a jemnými pohyby ze shora dolů promícháváme. Nakonec vmícháme kousky jahod. Jahodovo - smetanovou směs nalijeme do formy na piškot a dáme ztuhnout do lednice. Krok 6: Dokončení: Jahody nakrájíme na plátky a poklademe jimi vršek ztuhlého dortu. Krok 7: Dortovou želatinu připravíme podle návodu výrobce, necháme ji trochu zchladnout. Lžící nalijeme na jahody trochu želatiny a dáme ji ztuhnout do lednice. Po zatuhnutí nalijeme na dort zbytek želatiny a dáme dort do lednice dobře ztuhnout.
Zveřejněno 15. 2. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jahodový smetanový dort (mousse)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/p7Rm
Moje poznámka
Jahodový smetanový dort (mousse)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/p7Rm
Nejnovější recepty
Bramborové vafle
Přidáno před 11 hodinami
Kedlubnová polévka
Přidáno před 21 hodinami
Horký zeleninový salát
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí prso, pečený květák s parmazánem. Vhodné pro diabetiky
Přidáno 16. 5. 2025 11:01
Pažitkovo-česneková omáčka se zastřeným vejcem
Přidáno 15. 5. 2025 10:13
Mrkvový dort s ořechy a smetanovým krémem
Přidáno 15. 5. 2025 08:55
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bůčková tlačenka asi jinak
Vladatlaca před 14 minutami
Mrkvový dort s ořechy a smetanovým krémem
Napalsko před 18 minutami
Krkovička pro vítanou návštěvu
Naja2801 před 30 minutami
Jogurtová bábovka s rybízem
Buchta9749 před 56 minutami
Salát z pekingského zelí II
jarmila8511 před 2 hodinami
Kuřecí steaky Caprese
Marie83 před 2 hodinami
Hovězí nudličky po sečuánsku podle čínského kuchaře
Vašek před 3 hodinami
Szegedinský guláš
MonkaF před 3 hodinami
Kuřecí po chalupářsku
poirotka před 4 hodinami
Dušené hovězí kostky se zeleninou
poirotka před 4 hodinami
Tématické fráze:
smetanový dort s jahodami,
jahodovy dort,
smetanový dort,
dort s jahodami,
studený jahodový dort,
mousse dort,
mousse dorty,
jahodovo-smetanový dort,
mousse dort recept,
dort mousse,
jahodovy dort na plech,
dorty recepty,
jahodovo smetanivy dort,
smetanový dort snů,
pěnový jahodový dort,
jahodový pěnový dort,
jahodovosmetanový dort,
smetanový piškotový dort,
piskotovy jahodový dort,
smetanovi dort
Suroviny:
vejce,
cukr,
mouka hladká,
škrob kukuřičný,
jahody,
želatina,
cukr,
smetana ke šlehání,
voda,
jahody,
želé dortové
Komentáře (34)
Použil jsem 5 plátků želatiny.
Na piškoty jsem dal rozmixované a propasírované maliny a na to jahodový krém.
Myslím, že kdyby se dalo všechno těsto do 23 cm formy, tak by se mohlo stát že už se navrch nevejde želatina. A ani nevím jak by se zrovna tento piškot zachoval ve větší vrstvě
Ivusa: Já jsem jen takovej obyčejnej patlal co si zkracuje volnou chvíli, to jsou tady na Topkách jiná cukrářská esa