

Dvoubarevný závin
Suroviny
- Bílé těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 1/2 kostky droždí
- 1,75 dcl mléka
- 0,5 dcl oleje
- 1/2 lžičky soli
- 1,5 lžíce krystalového cukru
- Tmavé těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 1/2 kostky droždí
- 1,75 dcl mléka
- 0,5 dcl oleje
- 1/2 lžičky soli
- 1,5 lžíce krystalového cukru
- 1 lžíce kakaa
Postup přípravy receptu
Spracujeme zvlášť svetlé a zvlášť tmavé kysnuté cesto ( necháme najprv vykysnúť kvások , potom spracujeme cesto ). Každé cesto rozdelíme na polovicu a vyvaľkáme na rovnaké pláty hrúbky asi 5 mm.
Na plát svetlého cesta uložíme plát tmavého cesta, zrolujeme a uložíme na vymastený plech.
Druhý závin urobíme opačne : na plát tmavého cesta uložíme plát svetlého cesta a zrolujeme. Uložíme na plech.
Oba záviny necháme 1 hod kysnúť, pričom každých 15 min záviny potrieme olejom.
Poprepichujeme niekoľkokrát špáradlom a upečieme vo vyhriatej rúre.
Poznámka od kuchařky
Záviny používame namiesto vianočky alebo chleba, možno ich potrieť maslom.
Ak teplé záviny posypeme práš. cukrom, budú sladké ku káve, kakau a pod.