

Halusky Fantomas
Suroviny 4-6 porcí
- Halušky:
- 4 větší brambory
- sůl
- 500 g polohrubé mouky
- vody dle potřeby
- Omáčka:
- 250 g mraženého špenátu (nebo čerstvého)
- 500 g Ricotta
- sůl
- trochu muškátového oříšku
- 4 stroužky česneku
- 1 menší cibule
- olivový olej
- cca 1 dcl mléka (nebo smetany)
- Chuťovka na vrch:
- 150 g uzená Oravská slanina
Postup přípravy receptu
Najskor si pripravime halusky - ocistene zemiaky rozmixujeme, osolime, pridame polohr. muku a vodu tak, aby sme ziskali lepkave cesto.
Cesto pretlacame cez sito na halusky do vriacej osolenej vody. Ak sa cesto - haluska vo vode rozvara, cesto je prilis riedke - pridajte viac muky. Halusky su uvarene, ked vyplavaju na hladinu, odkial ich vyberame sitkom.
Zmrazeny spenat vhodime na 1-2min do vriacej vody, ak mate cerstvy spenat, tak len sparime vriacou vodou v site a nechame odkvapkat.
Cibulu si nakrajame nadrobno, oprazime na olivovom oleji, pridame spenat a polovicu ocisteneho pretlaceneho cesnaku a chvilocku spolu dusime.
Potom prelozime do misy, kde masu dohladka rozmixujeme. Pridame Ricottu, mlieko (alebo smotanu alebo aj aj), zvysny pretlaceny cesnak, dochutime muskatovym orieskom a solou a vsetko dokopy premixujeme.
Omacku prelejeme cez halusky a navrch polejeme oprazenou nadrobno nakrajanou slaninkou.
Poznámka od kuchařky
Do omacky som zamixovala este aj trochu Nivy a asi 2 trojuholniky natierkoveho syra - Ricotta nema prilis vyraznu chut. A ja som dost cesnakova, takze cesnak tam bolo naozaj dost citit - treba si upravit podla svojej chuti. :)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Halusky Fantomas
-
dadlinka:to je fakt, srettinka kecká a kecká a... ale je to prima baba, jediný teda, co ji musím vytknout, člověk se fuurt chechtá, až teda ke mě přijde rodina, jestli jsem ještě normální
, jinak já pochopila amarouny z Návštěvníků
Jé recept - hm vyzkouším, Nivy mám dostatek díky severince, možná dám jen tu -
dadlinka:ja svuj komentar nikdy nemyslim zle a nerikam jej s umyslem nekomu ublizit. naopak,snazim se do nej zakomponovat kousek legrace, vtipu
jinak co se empatie tyce, nemam pocit, ze mi chybi
ani u tohoto rcp tomu neni jinak. jidlo mi pripomelo vytvarejici se amaroun(jidlo Navstevniku). . .je na tom neco zleho? sama autorka se tomu zasmala
proste me dostala ta celkova kompozice jidla a barva
-
srettka:To byl ale ošklivý komentář, empatie a porozumění pro druhé dělá moc dobře na duši, že jsi to tak nemyslela
-
Sice to vypadá prapodivně ale asi to bude dobré musím to zkusit.
-
Však já vím, že slaninka. Jen mi to tak připadlo
-
Zvídavý: To bude vynikající Oravská slanina
Bublinko, to musí být dobrůtka. +1
-
To jsou smažení červíci na vrchu halušek?
-
veru moj manzel ked to zbadal, bol z tej farby trochu vydeseny ...ale ked ochutnal, tak si pochvaloval
ze dufa ze mu z toho narastu svaly jak Pepkovi Namornikovi
-
amaroun, ja vidim amaroun
amoroun uprostred vytvareci faze
je to teda zelena divocina a kdybych nedostala napovedu, tak bych si netroufla si tipnout, co je to za jidlo
-
-
Spíše bych tento moc príma receptík za druhý bodík zařadila do bramborových jídel
Vzhledově zelená a nahnědlá slaninková barvička se hezky doplňují
a konečný výsledek na talíři může dobře chutnat
+2