Karbanátky alias karburátory :o)

Suroviny

květák
jáhly
cibule i s natí (ze zahrádky anebo z obchodu cibule lahůdková)
vejce
strouhanka
mrkev
celer
petržel
pastiňák (cokoliv z kořenové zeleniny, ale nemusí být)
muškátový květ nebo oříšek
sůl
pepř
majoránka
kmín
olej na smažení, nejlépe olivový

Postup přípravy receptu

  1. Květák rozděláme na růžičky a uvaříme ve slané vodě s kmínem do měkka. Vodu z květáku si slijeme a můžeme použít na zeleninovou polévku.

  2. Zároveň si uvařímě v trošce vody jáhličky.

  3. Uvařené růžičky květáku nasekáme nožem na malé kousky a dáme do velké mísy.

  4. Přidáme jedno až dvě vejce (podle potřeby), přisypeme strouhanku, osolíme opepříme, přidáme koření - majoránku, kmín a muškátový květ nebo oříšek (pokud máme, nemusí být).

  5. Pak si očistíme mrkev, celer, petržel a nastrouháme na jemno na struhadle a přidáme ke květáku.

  6. Cibuli nakrájíme na drobno na kostičky a nasekáme cibulovou a petrželovou nať.

  7. Vše smícháme a podle potřeby přisypáváme strouhanku, aby se nám udělala dobře tvarovatelná hmota.

  8. Ze směsi tvarujeme karbanátky (já dělám radši teňounké, ale pro dietnější variantu si udělejte karbanátky vyšší - nenasákně tam tolik oleje).

  9. Karbanátky obalíme ve strouhance a smažíme ve friťáku nebou na pánvičce z obou stran dozlatova. Doporučuji olivový olej, i když je podstatně dražší. Je to jediný omastek, který obsahuje tolik vzácných látek a živin a po kterém se netloustne a je vhodný i pro alergiky.

Poznámka od kuchařky

Doporučuji smažit na pánvičce na olivovém oleji, i když je podstatně dražší. Je to jediný omastek, který obsahuje tolik vzácných látek a živin a po kterém se netloustne a je vhodný i pro alergiky.

Příloha jsou nejlepší brambory a zeleninová obloha.

Dobrou chuť!

Komentáře k receptu Karbanátky alias karburátory :o)

  • Tabita Tabita(autorka receptu)

    Děkuju za krásné fotečky :o)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Uvažovala som, čo so zvyšným karfiolom a prišiel recept :yes::yes::yes: Veľmi dobré, časť som si zmrazila, prehnala som to s množstvom :-D;-)

    Odpovědět

  • Tabita Tabita(autorka receptu)

    Dominikap0 děkuji za upřesnění :o) Souhlasím s Vámi, na panenském olivovém oleji bych taky určitě nesmažila, stačí úplně ten levnější.

    Odpovědět

  • Dominikap0 Dominikap0

    pozor, olivový olej je sice zdravý a obsahuje podstatné látky, ale pokud ho tepelně neupravíte...tim se ztrácví veškeré jeho plus, takže pokud to děláte jen kvůli tomu, jsou to v podstate vyhozené peníze..proto na vaření ten levnější oliváč z druhého lisování...i když já ho teda taky použivám na vaření, ale spíš kvůli chuti

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Je zde obsaženo snad vše, co je zdravé a proto to musí být moc dobré:-p Na olivovém oleji dělám všechno. Zvykla jsem si.:-)

    Odpovědět

Tématické fráze: nejlepší karbanátky karbanátky recept kořenova petržel karbanátky karbenatky na olivovem oleji karbanátky z petržele kořenové nejlepší karbenátky z vepřového a zeleninou