

Karbanátky alias karburátory :o)
Suroviny
- květák
- jáhly
- cibule i s natí (ze zahrádky anebo z obchodu cibule lahůdková)
- vejce
- strouhanka
- mrkev
- celer
- petržel
- pastiňák (cokoliv z kořenové zeleniny, ale nemusí být)
- muškátový květ nebo oříšek
- sůl
- pepř
- majoránka
- kmín
- olej na smažení, nejlépe olivový
Postup přípravy receptu
Květák rozděláme na růžičky a uvaříme ve slané vodě s kmínem do měkka. Vodu z květáku si slijeme a můžeme použít na zeleninovou polévku.
Zároveň si uvařímě v trošce vody jáhličky.
Uvařené růžičky květáku nasekáme nožem na malé kousky a dáme do velké mísy.
Přidáme jedno až dvě vejce (podle potřeby), přisypeme strouhanku, osolíme opepříme, přidáme koření - majoránku, kmín a muškátový květ nebo oříšek (pokud máme, nemusí být).
Pak si očistíme mrkev, celer, petržel a nastrouháme na jemno na struhadle a přidáme ke květáku.
Cibuli nakrájíme na drobno na kostičky a nasekáme cibulovou a petrželovou nať.
Vše smícháme a podle potřeby přisypáváme strouhanku, aby se nám udělala dobře tvarovatelná hmota.
Ze směsi tvarujeme karbanátky (já dělám radši teňounké, ale pro dietnější variantu si udělejte karbanátky vyšší - nenasákně tam tolik oleje).
Karbanátky obalíme ve strouhance a smažíme ve friťáku nebou na pánvičce z obou stran dozlatova. Doporučuji olivový olej, i když je podstatně dražší. Je to jediný omastek, který obsahuje tolik vzácných látek a živin a po kterém se netloustne a je vhodný i pro alergiky.
Poznámka od kuchařky
Doporučuji smažit na pánvičce na olivovém oleji, i když je podstatně dražší. Je to jediný omastek, který obsahuje tolik vzácných látek a živin a po kterém se netloustne a je vhodný i pro alergiky.
Příloha jsou nejlepší brambory a zeleninová obloha.
Dobrou chuť!
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Karbanátky alias karburátory :o)
-
Děkuju za krásné fotečky :o)
-
Uvažovala som, čo so zvyšným karfiolom a prišiel recept
Veľmi dobré, časť som si zmrazila, prehnala som to s množstvom
-
Dominikap0 děkuji za upřesnění :o) Souhlasím s Vámi, na panenském olivovém oleji bych taky určitě nesmažila, stačí úplně ten levnější.
-
pozor, olivový olej je sice zdravý a obsahuje podstatné látky, ale pokud ho tepelně neupravíte...tim se ztrácví veškeré jeho plus, takže pokud to děláte jen kvůli tomu, jsou to v podstate vyhozené peníze..proto na vaření ten levnější oliváč z druhého lisování...i když já ho teda taky použivám na vaření, ale spíš kvůli chuti
-
Je zde obsaženo snad vše, co je zdravé a proto to musí být moc dobré
Na olivovém oleji dělám všechno. Zvykla jsem si.