Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 29 750 kJ / 7 110 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 93,22 g |
Tuky | 369,32 g |
Vláknina | 19,20 g |
Cholesterol | 2,21 g |
Sodík | 784 mg |
Sůl | 1,67 g |
Sacharidy | 844,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: Bílky oddělíme od žloutků. K bílkům přidáme špetku soli a šleháme na max obrátky šlehače. Když už sníh skoro je, přišleháváme po částech cukr.
Krok 2: Nakonec důkladně prošleháme do hebké hustoty. Když vyndáme metly, musí se dělat pevné špičky a musí být cukr rozpuštěn.
Krok 3: Začneme na mírné otáčky postupně zašlehávat žloutky, esenci a olej. Mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva prosíváme do vaječné směsi a opatrně vařečkou, ještě lépe stěrkou promícháváme jemným obracením, až se mouka spojí se směsí v hladkou nadýchanou kompaktní hmotu.
Krok 4: Na dno formy vystřihneme pečící papír. Já ho tedy rovnou skřípnu formou ke dnu a přebytek papíru okolo formy ostřihnu. Boky nevymazávám.
Krok 5: Těsto naneseme rovnoměrně do formy, ne na jedno místo. Uhladíme a spíš lehce rozhrneme do stran, aby uprostřed po upečení nevznikl hrb.
Krok 6: Pečeme na cca 160°C dle tipu trouby a asi 40 minut. Po půl hodině opatrně zkusíme špejlí upečenost vpichem. Pokud je suchá, máme hotovo.
Krok 7: Otevřu troubu a nechám ještě pár minut v troubě. Nakonec nožem lehce uvolním boky, sundám boční mantinel formy a nechám odležet do druhého dne.
Krok 8: Krém: Vše musí mít stejnou pokojovou teplotu. Z mléka, cukru a práškového pudinku svaříme hustý pudink, který necháme pod fólií vychladnout. Změklé máslo vyšleháme doběla a zašleháme do něj banány, které jsme si krátce předtím rozmixovali na hladkou kaši. Bude to řidší. Potom po lžících přišleháme pudink. Krém pěkně zhoustne. Dá se použít i pod potahovku.
Krok 9: Upečený korpus dvakrát lehce obřízneme nožem dokola (dobře se to dělá steakovým nožem). Pomocí nitky, kterou protáhneme po obvodu zářezem, překřížíme a přeřízneme jako by se řezal knedlík. Řez je rovný a čistý.
Krok 10: Spodní placku pomažeme krémem, poklademe posekanými banánky v čokoládě. Příklopnou část pomažeme jen tence, aby se hezky přichytila a sesadíme do sebe.
Krok 11: Další patro znovu nakrémujeme, poklademe pokrájeným banánem na plátky, potřeme opět příklopku a zkompletujeme.
Krok 12: Nožem lehce ořežeme srdce do oblého tvaru. Na boky naneseme krém a zamažeme nerovnosti a prohlubně. Zbytkem krému namažeme vršek, uhladíme a dáme zatuhnout do chladu, nejlépe do druhého dne.
Krok 13: Po zatuhnutí si nahřejeme ruce v teplé vodě a dlaněmi ještě krém dohladíme.
Krok 14: Potahovku nahřejeme 10 sekund v mikrovlnce aby změkla, vypracujeme a nabarvíme dle chuti (nejraději užívám gelové barvy). Když se barva čistě zapracuje, vyválíme placku cca 4 mm silnou. Nitkou poměříme šířku korpusu s vyválenou plackou, jestli bude velikostně odpovídat, aby pokryla celý dort.
Krok 15: Opatrně jí podebereme a spodní stranu dáme navrch – je hladší. Naneseme na dort a opatrně urovnáváme a uhlazujeme, až to sedne. Dohladíme spodek a přebytečnou hmotu ořízneme, nejlépe to jde kolečkem na pizzu.
Krok 16: Zbylou hmotu nabarvíme ještě tmavěji, nežli je potažený dort, aby zdobení vyniklo. Vyválíme na 1-2 mm. Položíme na ní gumovou krajkovou prostírku s vystouplým reliéfem, nebo ozdobnou reliéfovou šablonu a nebo použijeme reliéfní váleček, zkrátka cokoliv, co udělá na hmotě texturu.
Krok 17: Vykrojíme tvary a ty nanášíme na dort. Podmažeme je kapkou alkoholu – působí jako rychlolepidlo. Když máme pokladeno, vezmeme kousek hmoty, uděláme váleček, strčíme do injekční stříkačky a dáme na 5-7 sekund nahřát do mikrovlnky.
Krok 18: Vytlačujeme kulaté tkaničky, kterými tvary na dortu pospojujeme. Já ještě použila krejčovské radélko a tkaničku jakoby prošila. Musí se dělat po troškách a nahřívat, hmota rychle chladne a tuhne. Ale jde to s kapkou trpělivosti.
Krok 19: Nakonec dozdobíme stužkou kolem dortu a ze zbytku hmoty můžeme udělat ještě nějaká kvítka na ozdobu dle možností.
Zveřejněno 11. 8. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dort srdce s krajkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZvPE
Moje poznámka
Dort srdce s krajkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZvPE
Nejnovější recepty
Cuketové vafle se smaženým květem
Přidáno před 2 hodinami
Brokolicové mini kuličky jako pohoštění
Přidáno před 2 hodinami
Těstoviny s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 3 hodinami
Mozzarella grilovaná ve vinném listu
Přidáno před 3 hodinami
Špízy se sýrem v šunce a zeleninou
Přidáno před 3 hodinami
Letní vaječná tlačenka
Přidáno před 3 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rajčatové chutney
BlaV. před 1 hodinou
Švestkový kompot
Backurka před 2 hodinami
Rychlý hrnkový ovocný koláč s drobenkou
Mondulka1981 před 3 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
DavidVolvo před 4 hodinami
Omáčka na špagety s cuketou
Majkaa před 5 hodinami
Salát Coleslaw
Kristina1 před 6 hodinami
Zeleninová polévka s cizrnou
Pepajz před 6 hodinami
Polévka s cizrnou, pórkem, bramborem
Pepajz před 6 hodinami
Hrnkový koláč se žmolenkou (litý)
kohpet před 6 hodinami
Jahodové řezy s vanilkovým pudinkem a želatinou
Jitka29 před 6 hodinami
Tématické fráze:
dort srdce,
dort srdce recept,
dort ve tvaru srdce,
dort s krajkou,
dorty s krajkou,
dort ve tvaru klobouku,
jak potáhnout dort srdce,
dorty ve tvaru srdce,
dorty ve tvaru klobouku,
dorty ve tvaru klobouku,
dort injekční stříkačka,
tvary dortů,
jak ozdobit dort srdce,
zdobení dortů krajkou,
srdce dort,
dort ve tvaru klobouk,
dort ve tvaru srdce recept,
jak udělat krajku na dort,
dort ve tvaru klobouky,
dorty srdce
Suroviny:
korpus kakaový,
vejce,
cukr krupice,
mouka hladká,
kakao hořké,
olej,
prášek do pečiva,
sůl,
esence vanilková,
máslo,
pudink banánový,
mléko,
cukr krupice,
banán,
banány v čokoládě,
banán,
smartflex velvet
Komentáře (20)
šretti, jsi borka.. klobouk dolů