Šípková marmeláda
Před přípravou šípkové marmelády vás bude každý varovat, protože je pracná. Ovšem není to pravda, respektive záleží, jak velkou práci si dáte s očištěním šípků. V našem receptu máte popsané dvě metody a každá má své výhody i nevýhody.
Suroviny pro 1
1
podle množství
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Šípky jsou jedním z nejlepších zdrojů vitamínu C na světě. Kam se na ně hrabou citrony, o jejich zdravotních účincích si můžete přečíst třeba zde https://www.prostezdravi.cz/sipky-zdravi-prospesna...
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
27. 10. 2019 07:48
29. 9. 2019 15:52
29. 9. 2019 15:46
Já jsem povařila šípky celé s bubáky i stopkami-stačilo 4-5 minut, krásně změkly a kvůli vitamínům je to také plus. Pak jsem vystydlé šípky brala jeden po druhém, nehtem odtrhla bubáka, kousek slupky odloupla a na straně stopky jsem šípek mezi prsty zmáčkla a celý trs pecek v takovém obalu vyjel ven jako po másle. Pecky i s trny zůstanou pohromadě a rovnou vyhazuji. Zůstane tedy slupka i dužina Někdy je potřeba dužinu s trsu pecek ještě maličko opatrně nehtem oškrábat, aby se ji nevyhodilo moc. Někdy se mi také stalo, že pecky nezůstaly pohromadě a rozmázly se i s ostny. To pak letěl do koše celý šípek ale to cca každý desátý. Jde to velice rychle (kus cca 10vteřin) a nemusíte se týrat se zdlouhavým čištěním. Vitamínům zdar
14. 10. 2017 20:41
Muj postup při čišťení - šipky zbavit "bubaku" a stopek nakrajet napolovic a potom kavovou lžičkou se špičatym koncem vydlabavat jde to docela rychle
24. 10. 2016 16:41
22. 11. 2015 00:09
11. 10. 2015 13:44
Druhým způsobem, z celých šípků (se slovy - vlezte mi na záda, nic už kuchat ani krájet nebudu) jsem zaplnil během dopoledne děvět (menších) sklenic, možná by se dalo ještě víc, ale došly mi vhodné nádoby. Pasírování dělám přes velký cedník, jde to dobře.
Výslednému zavařenému výrobku se bude říkat - "Báječná dědečkova šípková". Kdo to zpochybní, dostane do drdolu !!
17. 10. 2014 20:18
Zvolila jsem obě varianty - povařit celé šípky a pak pasírovat i vyčistit šípky od semínek. Chtěla jsem vědět co je lepší a jestli je mezi nimi poznat rozdíl. 3,5 kg šípků jsem kompletně čistila 10 hodin! Až mi zůstaly "hnáty křivé" a druhý den jsem skoro v rukou ani neudržela hrneček. Pasírování byla taky velká legrace. Přes síto to nešlo vůbec a přes lis na ovoce Tutti fruti to sice šlo, ale hrozně pomalu - nakonec jsem místo kliky napojila vrtačku, abych u toho nestrávila zbytek života. Do výsledných pyré jsem přidala po jednom nastrouhaném, kyselém jablíčku a čtvrtinu hmoty cukru - jak se píše v receptu. Výsledné marmelády jsou téměř stejné. Je mezi nimi jen nepatrný rozdíl v barvě a konzistenci. Vzhledem obě nejvíc připomínají rajský protlak. A chut? No, popravdě dobré, ale zas takový šlágr to není. Mám pocit, že je asi vychvalovaná hlavně pro svoji pracnost. To taková domácí malinová, to je jiné kafe . Šípky mám moc ráda, suším je každý rok na čajík. Ale tuhle marmeládovou otročinu už asi opakovat nebudu. Možná je potřeba si na tu chuť více zvyknout - uvidíme. V každém případě zkusím udělat legendární šípkovou omáčku.
19. 11. 2013 14:57
6. 11. 2013 01:33
Největší otřes se šípky jsem viděla v pořadu Prostřeno. Tam jeden zoufalec vařil šípkovou omáčku ze sušených šípků, které roztloukl a přidal k zelenině. Chudáci soutěžící.
5. 11. 2013 20:59
27. 10. 2013 21:31
25. 10. 2013 03:29
12. 10. 2013 15:38
9. 10. 2013 09:15
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečný donut
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 12 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 16 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 17 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 17 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 17 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Moanka uvařila před 5 hodinami
Smažená rýže s kuřecím masem jako z asijského bistra
JaninaZ. uvařila před 10 hodinami
Škvarkovníčky (škvarkové rohlíčky)
Tonja uvařila před 11 hodinami
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Viera19@seznam.cz uvařil před 11 hodinami
Nadýchaný perník
Haninaa uvařil před 12 hodinami
Houbovo-pórkové vepřové maso
Elivet uvařil před 12 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Moanka uvařila před 12 hodinami
Čokoládové muffiny bez mléka
Wanilor uvařila před 15 hodinami
Brownies I.
MarenkaKonvalinkova uvařila před 16 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: šípková marmeláda šípková marmeláda recept domácí šípková marmeláda sipkovy dzem marmeláda ze šípků šípkový džem recept recept na sipkovou marmeladu marmelada z sipku jak se dělá šípková marmeláda výroba šípkové marmelády šípková zavařenina jak zpracovat šípky šípková omáčka z marmelády recept sipková marmeláda jak zpracovat šípek marmeláda šípková šípky marmeláda šípková marmeláda recepty recepty šípkova marmelada jak udělat šípkovou marmeládu
Šípková marmeláda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n6Nl
49 názorů