Šípkový likér
Krásně červené plody šípku jsou korunou podzimu, obsahují velké množství vitaminu C a další neméně důležité vitamíny a jsou právem řazeny k superpotravinám. Pokud je uvidíte někde v přírodě, rozhodně neváhejte s jejich sběrem a připravte si z nich likér, protože kudy teče, tudy léčí.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 964 kJ / 4 055 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 9,60 g |
Tuky | 1,80 g |
Vláknina | 144,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 24 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 228,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nasbírané šípky v čistém plátně (utěrka, starší prostěradlo...) důkladně promneme a tím tak očistíme od "límečků-bubáků", které při maceraci (louhování) nepotřebujeme a chceme jen čistý plod růže šípkové.
Krok 2: Čisté šípky nasypeme do velké čisté (vypařené) zavařovací lahve, přisypeme cukr (dle chuti) a zalijeme pálenkou.
Krok 3: Vše promícháme. Zakryjeme kouskem plátýnka nebo ubrousku a necháme na temnějším místě při pokojové teplotě macerovat 21 dnů. Občas s lahví zlehka zahýbáme nebo protřepeme. Pokud mícháme přímo likér, dbáme na čistotu vařečky.
Krok 4: Do likéru můžeme přidat při macerování pro chuť celou skořici.
Krok 5: Po maceraci likér přecedíme přes cedník a následně vymačkáme i přes jemné plátno, abychom se zbavili i nejmenších nečistot a chloupků z šípků v likéru. Šípky nemusíme vyhazovat, můžeme je uchovat v lednici v uzavíratelné misce, budou se nám hodit například do pečených čajů, grogu, čaje.
Zveřejněno 3. 12. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Šípkový likér
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/llO1
Moje poznámka
Šípkový likér
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/llO1
Nejnovější recepty
Tradiční prošívaná deka
Přidáno před 13 hodinami
Vafle z párků a vajíček
Přidáno před 16 hodinami
Tokáň z kuřecího masa se smetanou
Přidáno před 16 hodinami
Tartaletky s jablíčky a karamelem
Přidáno před 16 hodinami
Bramborovo-cuketový bramborák plněný hermelínem
Přidáno před 16 hodinami
Rajčatový salát se šunkovým salámem a Camembertem
Přidáno před 17 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bublanina II
dejvi01 před 5 minutami
Rajčatová polévka s nudlemi
Aknytsirk před 6 minutami
Polévka s krupicí a vejcem
Adinkaa před 1 hodinou
Bleskové Cottage bulky
Slivci před 1 hodinou
Domácí koprová omáčka
majka-24 před 2 hodinami
Brokolice s rajčaty, vejci a tofu
Dede. před 15 hodinami
Kynutý ovocný koláč s tvarohem
Tynaja před 15 hodinami
Sněhový rybízový koláč
Gablik před 16 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
ilonkakulisek před 16 hodinami
Fofr broskvový koláč
GumovaKachnicka před 17 hodinami
Tématické fráze:
domácí šípkový likér,
slivovice se šípky,
šípek liker,
šipky ve slivovici,
macerace šípků,
slivovice ze sipku,
šípky v slivovici,
sipkova slivovice,
palenka z šípků,
šípková pálenka,
pálenka ze šipku,
šípek slivovice,
koralka se šípky,
příprava šípkového likéru,
louhování šípků v slivovici,
sipkovy destiláty,
šípkový destilát,
slivovice s šípky,
domácí pálenka že šipku,
louhovani sipkoveho caje
Suroviny:
šípky,
cukr hnědý,
pálenka,
skořice celá
Komentáře (3)