Šípkový likér
Krásně červené plody šípku jsou korunou podzimu, obsahují velké množství vitaminu C a další neméně důležité vitamíny a jsou právem řazeny k superpotravinám. Pokud je uvidíte někde v přírodě, rozhodně neváhejte s jejich sběrem a připravte si z nich likér, protože kudy teče, tudy léčí.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 16 964 kJ / 4 055 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 9,60 g |
| Tuky | 1,80 g |
| Vláknina | 144,00 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 24 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 228,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nasbírané šípky v čistém plátně (utěrka, starší prostěradlo...) důkladně promneme a tím tak očistíme od "límečků-bubáků", které při maceraci (louhování) nepotřebujeme a chceme jen čistý plod růže šípkové.
Krok 2: Čisté šípky nasypeme do velké čisté (vypařené) zavařovací lahve, přisypeme cukr (dle chuti) a zalijeme pálenkou.
Krok 3: Vše promícháme. Zakryjeme kouskem plátýnka nebo ubrousku a necháme na temnějším místě při pokojové teplotě macerovat 21 dnů. Občas s lahví zlehka zahýbáme nebo protřepeme. Pokud mícháme přímo likér, dbáme na čistotu vařečky.
Krok 4: Do likéru můžeme přidat při macerování pro chuť celou skořici.
Krok 5: Po maceraci likér přecedíme přes cedník a následně vymačkáme i přes jemné plátno, abychom se zbavili i nejmenších nečistot a chloupků z šípků v likéru. Šípky nemusíme vyhazovat, můžeme je uchovat v lednici v uzavíratelné misce, budou se nám hodit například do pečených čajů, grogu, čaje.
Zveřejněno 3. 12. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Šípkový likér
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/llO1
Moje poznámka
Šípkový likér
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/llO1
Nejnovější recepty
Ostrá masová směs s rýží
Přidáno před 11 hodinami
Palačinky s dušenými jablky
Přidáno před 13 hodinami
Brokolicové karbanátky
Přidáno před 17 hodinami
Bramborová kaše s mrkví
Přidáno před 18 hodinami
Knedlíčky gyoza
Přidáno před 18 hodinami
Krůtí prsa s kokosovým mlékem a špenátem
Přidáno 28. 10. 2025 22:38:09
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Topinka s ostrou játrovou směsí
Sahula před 6 hodinami
Krémové smetanové rizoto s hlívou ústřičnou
dandelion.z před 8 hodinami
Makovec IV.
Jandulka18 před 9 hodinami
Marinovaná krkovice s pečenými brambory a česnekem
Trol60 před 9 hodinami
Rychlé, lehké a levné palačinky
Merylas před 10 hodinami
Pomazánka z nivy
Kajkajak před 10 hodinami
Kuřecí řízek
Lida.Rose před 12 hodinami
Luxusní francouzský toustový chléb
boomgo před 13 hodinami
České kynuté buchty
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 14 hodinami
Tématické fráze:
domácí šípkový likér,
slivovice se šípky,
šípek liker,
šipky ve slivovici,
macerace šípků,
slivovice ze sipku,
šípky v slivovici,
sipkova slivovice,
palenka z šípků,
šípková pálenka,
pálenka ze šipku,
šípek slivovice,
koralka se šípky,
příprava šípkového likéru,
louhování šípků v slivovici,
sipkovy destiláty,
šípkový destilát,
slivovice s šípky,
domácí pálenka že šipku,
louhovani sipkoveho caje
Suroviny:
šípky,
cukr hnědý,
pálenka,
skořice celá
Komentáře (3)