Šípkový likér
Krásně červené plody šípku jsou korunou podzimu, obsahují velké množství vitaminu C a další neméně důležité vitamíny a jsou právem řazeny k superpotravinám. Pokud je uvidíte někde v přírodě, rozhodně neváhejte s jejich sběrem a připravte si z nich likér, protože kudy teče, tudy léčí.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 16 964 kJ / 4 055 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 9,60 g |
| Tuky | 1,80 g |
| Vláknina | 144,00 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 24 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 228,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nasbírané šípky v čistém plátně (utěrka, starší prostěradlo...) důkladně promneme a tím tak očistíme od "límečků-bubáků", které při maceraci (louhování) nepotřebujeme a chceme jen čistý plod růže šípkové.
Krok 2: Čisté šípky nasypeme do velké čisté (vypařené) zavařovací lahve, přisypeme cukr (dle chuti) a zalijeme pálenkou.
Krok 3: Vše promícháme. Zakryjeme kouskem plátýnka nebo ubrousku a necháme na temnějším místě při pokojové teplotě macerovat 21 dnů. Občas s lahví zlehka zahýbáme nebo protřepeme. Pokud mícháme přímo likér, dbáme na čistotu vařečky.
Krok 4: Do likéru můžeme přidat při macerování pro chuť celou skořici.
Krok 5: Po maceraci likér přecedíme přes cedník a následně vymačkáme i přes jemné plátno, abychom se zbavili i nejmenších nečistot a chloupků z šípků v likéru. Šípky nemusíme vyhazovat, můžeme je uchovat v lednici v uzavíratelné misce, budou se nám hodit například do pečených čajů, grogu, čaje.
Zveřejněno 3. 12. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Šípkový likér
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/llO1
Moje poznámka
Šípkový likér
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/llO1
Nejnovější recepty
Ricottové knedlíčky s jahodami podle Jana Punčocháře
Přidáno před 1 hodinou
Dietní kuřecí prso s bramborovou kaší
Přidáno před 10 hodinami
Vaječná omeleta se zeleninou a žampiony (vhodná pro diabetiky)
Přidáno před 13 hodinami
Falešné boloňské špagety aneb fofr špagety
Přidáno před 17 hodinami
Bílkové řezy s kandovaným ovocem
Přidáno před 19 hodinami
Křepelka s karamelizovanou zeleninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno 13. 12. 2025 07:00:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablečné lívance
oldlhot před 2 minutami
Šťavnatá vepřová pečeně
bobnak před 4 minutami
Perníkové kuličky s ořechy
Panova před 1 hodinou
Vosí hnízda
Luentynka před 1 hodinou
Perníčky, které jsou hned měkké
Luentynka před 1 hodinou
Kuřecí karbanátky se sýrem a slaninou
Patriktesar před 3 hodinami
Kuřecí směs na hořčici s medem
Danoouch před 11 hodinami
Bábovka Albert
Ketynna před 12 hodinami
Dýňová polévka s fazolemi
marekdd před 12 hodinami
Tématické fráze:
domácí šípkový likér,
slivovice se šípky,
šípek liker,
šipky ve slivovici,
macerace šípků,
slivovice ze sipku,
šípky v slivovici,
sipkova slivovice,
palenka z šípků,
šípková pálenka,
pálenka ze šipku,
šípek slivovice,
koralka se šípky,
příprava šípkového likéru,
louhování šípků v slivovici,
sipkovy destiláty,
šípkový destilát,
slivovice s šípky,
domácí pálenka že šipku,
louhovani sipkoveho caje
Suroviny:
šípky,
cukr hnědý,
pálenka,
skořice celá
Komentáře (3)