Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šípková marmeláda

Před přípravou šípkové marmelády vás bude každý varovat, protože je pracná. Ovšem není to pravda, respektive záleží, jak velkou práci si dáte s očištěním šípků. V našem receptu máte popsané dvě metody a každá má své výhody i nevýhody.

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

6. 10. 2012 22:48

Suroviny pro 1

1

podle množství

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Šípky jsou jedním z nejlepších zdrojů vitamínu C na světě. Kam se na ně hrabou citrony, o jejich zdravotních účincích si můžete přečíst třeba zde https://www.prostezdravi.cz/sipky-zdravi-prospesna...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

MARCELA

2. 10. 2013 01:37

Po letech zkoušení jsem dospěla ke stejnému postupu jako medmic, abych vyrobila dostatek marmelády a nezhroutila se. Svou šípkovou marmeládou podarovávám i dobré přátele, kteři to velmi oceňují.
Ať si Patas dělá tu svou skleničku podle sebe a nenapadá hrubým způsobem jiný recept.

Patas

27. 9. 2013 17:00

V Zadnym pripade nedoporucuji varit sipkovou marmeladu z celych sipek, protoze ostny Vam tam zustanou tak ci tak a zadny pasirovani Vam nepomuze!!!, ten kdo tu pise ze je to vec chuti tak je to peknej kreten, zkazite celou marmeladu!!!:no:www.toprecepty.cz. Radeji si s tim dejte trosicku vice prace s cistenim a po sleze si budete vychutnavat sladkou marmeladu bez ostnu!!!:-p:-p

Silvie

26. 9. 2013 06:56

malinda: Já se taky chystám na šípkovou :-)Koupila jsem si ji letos v Rumunsku v Banátu u českých krajanů a je vynikající tak ji musím zkusit taky. A oni ji mají právě takovou tekutou,jak přesnídávku a krásně se natírá na palačinky, no jsem zvědavá jak se mi povede :-)

malinda

24. 9. 2013 21:24

Dělala jsem šípkovou marmeláda letos poprvé. První várka - pouze jsem odřízla bubáky z každého šípku. Poté jsem šípky povařila cca 5min - lehce měkké, a v odšťavňovači na zeleninu a ovoce jsem dvakrát šípky odšťavila. Z 2kg surových šípků jsem získala cca 1,4 kg šípkového pyré. V první várce jsem použila pouze cukr krystal. Vůbec mi no nezhoustlo. Měla jsem spíše šípkovou přesnídávku. V druhé várce jsem použila želírovací curk od dr oetker 3:1, Husté to bylo až moc, tak jsem naředila šípkovou přesnídávkou z předchozího dne. Patláma patláma a taky trochu citronu, vaříme cca 10min a vznikla výborná zdravá marmeláda. Hlavně to dlouho nevařte,ať vám tam zůstane to zdravé...a šup na marmošku z Aronie

Lucie

8. 9. 2013 18:00

Dělala jsem to z celých šípků a cítím tam po propasírování ty osinky, jak to máte vy? :-!

medmic

13. 10. 2012 18:29

1974andrea: ano, ale je to jak jsem říkal věc chuti. udělal jsem želírovací test (kapka do chladu), fungoval, tak nebylo nutno dál sladit ani odpařovat.

když dáte kilo na kilo, tak to bude sladké naprosto otřesně (dle mého vkusu) a hodí se tak možná na bílé jogurty.

doporučení, dejte čtvrt kilčo, ochutnejte a pak se rozhodněte co a jak. :)

jo a šípky ještě někde jsou, mám jich plnou kapsu z procházky a jdu je nasušit na čaj ;-)

1974andrea 1974andrea

11. 10. 2012 14:45

Mám dotaz na cukr. Vyčetla jsem v jiném receptu, že na 1kg propasírované dřeně se použije 1kg cukru. Ty jsi použil na 1kg dřeně jen 1/4kg cukru?

Sklenář

9. 10. 2012 22:05

Moji milý, mám bezva postup. Omyté, bez bubáků šípky 15 minut povařím a pomelu v mlýnku Tutti Fruti (na rybíz, maliny atd.) Tu dřeň naliju do kastrolu, rozpustím za kratinkýho povaření cukr, horký naplním do flašek a hotovec. Žádný nemoci, chřipky, skvělá šípková máčka...

rihana

9. 10. 2012 19:33

1974andrea: já ani přesně nevím, nechám to natlakovat, pak stahnu na menší plamen, nechám to asi 5 minut, vypnu plyn a nechám to dojít až jde otevřít papiňák. Nechci to zbytečně dlouho převařovat. Já už dělám v tlakáči úplně všechno.

1974andrea 1974andrea

8. 10. 2012 20:28

rihana:Fakt do papiňáku?:-O A jak dlouho je nechat vařit? Ptám s, protože to chci vyzkoušet, šípků je hrozně moc;-)

rihana

8. 10. 2012 20:01

medmic: to je mžik, hodim to do papiňáku, vyzkoušejte to, není s tím taková práce a je výborná. Dřív jsem to dělávala (ještě s babičkou) stejně Vy a nestačila jsem se drbat. Marně to hledám po netu. Já to netiskla, protože v tom je taky jen cukr. Jo, ještě štipec mletého hřebíčku. A šípků je u nás v Krkonoších málo, asi vymrzly. Mám ještě loňské zásoby. Ještě sehnat kance.

medmic

7. 10. 2012 21:38

rihana: testovou sklenici zkusím, pokud ještě ulovím šípky (dnes mi to nevyšlo a zítra asi taky ne, čas se krátí). Jedno by mně ale stejně zajímalo. Jak dlouho je musíte vařit když se voda nemůže dostat pod slupku a tím pádem pomaleji měknou?

rihana

7. 10. 2012 17:20

medmic: nevím, jak je to možné, taky jsem se divila, ale marmeláda je naprosto čistá, ten bubák zůstane asi v odpadu. Šípky se musí ale fakt řádně omýt.

svetlana47

7. 10. 2012 17:14

No tuto marméládu dělávala od mé tety maminka a já ji moc měla ráda.Byla hrozně výborná a ted tu narazím na receptík jak se dělá no vyzkouším a uvidím zda bude taky tak výborná jako jí znám a mám doposud tu chut na jazyku :-) dávám další bodík za supr recept :yes::-):-)

Kadlik Kadlik

7. 10. 2012 16:25

já minulý týden vyrazil na šípky, a čuměl jak tydýt!!! U nás nejsou!!! Jestli je to díky tomu suchu, či co! Jeůl jsem na svoje místa, s kýblíkem, a dovezl dvě hrsti!

1 2 3 4

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: šípková marmeláda šípková marmeláda recept domácí šípková marmeláda sipkovy dzem marmeláda ze šípků šípkový džem recept recept na sipkovou marmeladu marmelada z sipku jak se dělá šípková marmeláda výroba šípkové marmelády šípková zavařenina jak zpracovat šípky šípková omáčka z marmelády recept sipková marmeláda jak zpracovat šípek marmeláda šípková šípky marmeláda šípková marmeláda recepty recepty šípkova marmelada jak udělat šípkovou marmeládu

Suroviny: šípky, cukr

TopRecepty.cz

Šípková marmeláda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n6Nl