Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezkonkurenční lučina, dělaná doma

Samotná jen tak na chleba, základ do pomazánek, na sladko s ovocem, dokonce i do těstovin a omáček. Tam všude můžete použít domácí lučinu. K přípravě vám stačí bílý jogurt a smetana. Tak vytáhněte plátýnko a pusťte se do toho.

Hodnocení receptu je 5,0 (76×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min plus 24 hod odležení

30 min (30 min příprava, plus 24 hod odležení)

27. 11. 2012 18:37

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Asi 500 g

Nutriční hodnoty

Energie4 743 kJ / 1 134 kcal
Bílkoviny87,00 g
Tuky47,50 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 240 mg
Sodík 1,20 g
Sůl2,25 g
Sacharidy89,50 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Dochucení a použití pak už záleží na každém samotném. Syrovátku můžeme použít do polévky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Bibinka Bibinka

17. 4. 2014 20:39

Biton: Jani, tak to mám radost, že chutná a díky:yes:;-)

Biton

17. 4. 2014 18:03

Tak jsem také vyzkoušela - jen použila 400 g zakysané smetany a 160 ml smetany ke šlehání a trochu soli a je fakt výborná! Budu dělat častěji.:yes::-p

Bibinka Bibinka

15. 4. 2014 20:44

Jana: Jani, já myslím, že by to šlo, nevidím důvod proč ne, ale nezkoušela jsem to;-)

Jana

15. 4. 2014 18:23

Chtěla bych se zeptat, zda je nutné použít jogurt? Nešlo by to třeba jen ze zakysané smetany a šlehačky nebo z tvarohu a šlehačky? Děkuji

jirina

27. 2. 2014 22:20

Ahojky, ja to delam z kefiru. Vyjde to pohadka. Kefir si delam z bakterii na kefir. ;-)

Bibinka Bibinka

20. 2. 2014 18:24

Renata: Renčo, udělejte lučinu z jogurtu Hollandia 500 ml, nebo Selského 500 ml(z toho dělám já), jsou tučnější a lučina je skvělá. Taky používám syrovátku do chleba, nebo když dělám nějakou polévku nakyselo. Ať se daří:yes:;-)

Renata

20. 2. 2014 18:04

Takže já jsem ji dělalaz jogurtu 10% tuku- půl litrový kelímek z Kauflandu, a pak 31% smetanu ke šlehání, lehounce jsem ji osolila, a dnes jsme si poprvé pochutnali na domácím žervé které je velmi chutné, možná mohlo být více smetanové jen nevím jak to udělat.Ze syrovátky jsem dala péct chleba takžde s nic nevyhodí, no až bude chlebík hotový toto žervé k němu bude akorát :-)

Simonnice

18. 1. 2014 22:05

Vše dělám v plátýnku,bez pomocí cedníků,,hrnců,....Zavážu a pověsím na háček,pod to dám misku:)Konzistence ,tak akorát,není suchá

Cleric

28. 12. 2013 20:56

Dáša: ano jde to i bez cedniku ale musi bit neco jako cajovy sitko

Bibinka Bibinka

30. 10. 2013 11:12

Monika:Moni, jsem ráda, že chutnala;-)

Monika

30. 10. 2013 10:55

Opravdu výborná Lučina,doporučuji zkusit.:-p;-)

Bibinka Bibinka

20. 9. 2013 14:21

Petr:Petře, každá zkušenost se cení, člověk se učí celý život a jak udělat něco lépe je prima-díky;-):yes:

Petr

20. 9. 2013 14:02

Tak jsem pročetl recept i všechny komentáře a nedá mi to, abych nereagoval. Lučinu už nějaký pátek doma děláme a to takto:
V misce smícháme 2x 500g Bílý jogurt od Hollandie (Selský, Gazdovský) a 250 ml smetanu (smetana alespoň 15% tuku. Nedělejte Lučinu z jogurtu s méně jak 3,5% tuku. To už není jogurt). Zamícháme větší špetku soli. Dáme do plátýnka na cedníku v hrnci, plátýnko zavážeme a postavíme na něj ještě jeden menší hrnec a do něj žulovou kostku (nebo naplnit vodou). Takový menší lis. Dáme odkapat 12 hodin do chladna. Pak vytáhneme a konzistence je jako kupovaná Lučina jen je toho za ty peníze mnohem víc. Zkoušeli jsme z Lidlu také bílý krémový jogurt, ale ten má zvláštní chuť a na Lučinu nám moc nechutná. Čím tučnější suroviny, tím chutnější Lučina, ale pozor, všeho moc škodí! :-D (tuku)

Bibinka Bibinka

4. 6. 2013 18:17

Dáša:Dášo, zachovejte se tak, jak vám správně píše Hosta:-! Bez nějakého plátýnka raději ani ránu;-)

Hosti děkuji ti za suplování:yes:

hosta hosta

4. 6. 2013 17:36

Dáša: Je důležité! Jakýkoliv cedník má otvory, kterými spousta sraženého tvarohu (lučiny) uteče, přes plátno(gázu, starou plenu, čistý kapesník....)se zachytí a odkape jen syrovátka a taky se ztvaruje a vyždíme:-D

1 2 3 4 9

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: domácí lučina z jogurtu a šlehačky recepty z tv domácí lučina lučina z jogurtu a šlehačky domácí lučina z jogurtu domácí výroba lučiny lučina výroba lučiny z jogurtu a šlehačky výroba lučiny bezkonkurenční domácí lučina lučina recept jak vyrobit lučinu lučina z jogurtů doma.cz domácí lučina recept výroba lučiny z jogurtu a smetany výroba sýru lučina domaci lucina z jogurtu a slehacky výroba domácí lučiny domácí lučina se zakysané smetany lučina z bílého jogurtu

Suroviny: jogurt bílý, smetana na vaření, sůl

TopRecepty.cz

Bezkonkurenční lučina, dělaná doma

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n647