

Italská pizza (Neapol)- 2*30cm
Suroviny 4 porce
- OMÁČKA NA PIZZU:
- 1 lžíce panenského olivového oleje
- 1 nadrobno nakrájený stroužek česneku
- 1 konzerva (400 ml) nakrájených (celých) rajčat
- sůl
- oregano
- TĚSTO:
- 16 g čerstvého droždí
- 270 ml teplé (40 stupňů) vody
- 250 g hladké bílé chlebové mouky !!!
- 120 g polohrubé mouky
- 1 lžička soli
Postup přípravy receptu
V hrnci na oleji krátce osmažíme česnek, přidáme rajčata a cca 10-15 minut povaříme (pokud máme rajčata celá oloupaná, vidličkou rozmělníme). Odstavíme z plamene, osolíme a přidáme oregano.
Smícháme oba druhy mouky se solí. Droždí nasypeme do teplé vody v míse hnětače, přisypeme asi 1/3 mouky a řádně promícháme. Poté přisypeme zbytek mouky a hnětáme dle typu hnětače asi 5 minut, až je těsto řádně prohnětené je těsto hladké a velmi pružné.
V mikrovlnce ohřejeme skleněnou, nebo kameninovou mísu, vytřeme ji olivovým olejem a vyklopíme do ní připravené těsto. Těsto po krajích vytlačí olej, použijeme silikonovou máslovačku a pomůžeme si s ní udělat z těsta bochánek, který potřeme vytlačeným olivovým olejem. Těsto dáme kynout, až svůj objem alespoň zdvojnásobí.
Potřeme si dlaně olivovým olejem, vezmeme polovinu těsta a mezi dlaněmi uhněteme bochánek, který položíme na pečící papír, postup opakujeme i s druhou polovinou těsta.
Dlaně si potřeme opět olivovým olejem a roztlačíme/roztaháme těsta do průměru 30 cm, můžeme nakonec "uhladit" těsto např. malým válečkem a "ohraničit" tak i okraj, jde to i ručně.
Těsto potřeme připravenou omáčkou (cca 1 cm okraj necháme volný) a nazdobíme dle chuti. Posypeme kořením na pizzu (oregano/ bazalka apod.).
Vložíme do trouby vyhřáté alespoň na 240°C (přetáhneme pomocí např. desky pro válení na rozehřátý plech/ kámen v troubě). Na snímku je: Salámová s olivami a sýrem. Havaj - šunka, ananas, sýr.
Poznámka od kuchařky
Doporučení a vysvětlení na závěr (vše má svůj smysl):
Pokud použijete teplou vodu, vyhřátou mísu na kynutí (a v mém případě i el. troubu, která má i program kynutí pří 35 stupních), dojde k vykynutí na dvojnásobný objem už cca po 30 minutách- ušetří Vám to čas. (pizzy na fotkách jsou z těsta, které nakynulo za 40 minut cca na trojnásobek).
Použití elektrického robota/ hnětače je prostě skvělé (to nás "posunulo" dál při všech kynutých těstech).
Kvasnic dávejte vždy přesně (běžne kostka 42g na 1 kg mouky)- pokud dáte více, budou v pizze cítit kvasnice a to není dobře.
Sám používám pro pečení pizzy slinutý kámen (neglazovanou dlažbu, kterou nechám v rozehřáté troubě cca 30 minut). Kámen do sebe naakumuluje velké množství energie, těsto se "zarazí" a pizza je tak upečená za cca 8-10 minut.
Chlebová mouka je to zásadní, těsto není "buchtové".
Pokud chcete experimentovat s tenčí pizzou, stačí dát ještě méně vody- těsto méně kyne a je tužší, nebo udělejte průměr třeba 33-35 cm.
U nás vede tenčí pizza s chutným, nadýchaným okrajem.
Pečící papír si ustřihnu vždy cca o 2 cm širší, než je požadovaný průměr- dobře se tak odhaduje velikost pizzy při "roztahávání" těsta.
S tímto receptem si velmi pravděpodobně uděláte pizzu lepší, než je v mnoha pizzeriích.
Pokud budete mít tip pro zdokonalení, rád si přečtu Vaše komentáře.
Dobrou chuť!!!
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Italská pizza (Neapol)- 2*30cm
-
Jitkas: Na tom něco je, v hodně receptech se píše hladká, ale i směs, kterou jsem kdysi na pizzu koupil byla hrubší, tak to míchám.. Jestli tady nemáme tu naši hladkou mouku trochu hladší než v Itálii..
-
Omacka je opravdu marinara, jen ta polohruba mouka do testa nepatri. V Neapoli se do pizza testa pouziva bud mouka hladka(00 i 0).Jsou i oblasti, kde se dela pizza z moucne krupice(semolino), napr. na Sicilii. Drozdi se dava na domaci pizzu trochu mene. Mela by kynout pomalu a dele. Ale i ja chvalim, hladka nebo polohruba, pizza vypada moc hezky
-
Libor Zkamene: Libore, i já mám tohle období za sebou. Nic proti kečupu nemám, jen se divím kolik lidí ho používá a v jakém množství při vaření. Má tak výraznou a jinou chuť, navíc je sladký.Tvá omáčka je pravá marinara, základní "červená" Italská omáčka, vhodná vlastně ke všemu.
-
-
Vítej na Topkách
-
xy:Presne tak..
-
Moc pěkné
+
-
líbí se mi pizza jedna, mám uloženo
-
Pizza vypadá skvěle
Hladkou bílou chlebovou moukou je myšlena pšeničná chlebová? Dík -
Tak tuto pizzu ukládám a určitě vyzkouším
Moc se mi líbí i popis
-
Libor Zkamene:Libore, vítám tě v naší Topkové rodině jako nového člena a přeji ti, aby se ti u nás líbilo
Pizza v tvém podání je jako od profíka a jistě bude dobrá, dávám ti 3.bod -
Drobek:
kečup jsem kdysi taky zkoušel- tzv. pokus omyl
, ten přebije chuť všeho- když má někdo moc rád, ať si dá nahoru až po upečení....
-
Děkuji za komentáře a doporučuji, po pár pokusech s recepty, které za moc nestály je tento fajn...
-
Tak tohle je pizza!
I když příznivcům kečupu na pizze by to asi nechutnalo.
Bod je na cestě, samozřejmě. -
Krásně napsaný recept a hned bych si pizzu dala