Italská pizza (Neapol)- 2*30cm

Libor Zkamene Kuchař: Libor Zkamene

Doba přípravy: 1 1/2 hodiny 4 porce Pizzy 15 názorů

Suroviny

OMÁČKA NA PIZZU:
1 lžíce panenského olivového oleje
1 nadrobno nakrájený stroužek česneku
1 konzerva (400 ml) nakrájených (celých) rajčat
sůl
oregano
TĚSTO:
16 g čerstvého droždí
270 ml teplé (40 stupňů) vody
250 g hladké bílé chlebové mouky !!!
120 g polohrubé mouky
1 lžička soli
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci na oleji krátce osmažíme česnek, přidáme rajčata a cca 10-15 minut povaříme (pokud máme rajčata celá oloupaná, vidličkou rozmělníme). Odstavíme z plamene, osolíme a přidáme oregano.

  2. Smícháme oba druhy mouky se solí. Droždí nasypeme do teplé vody v míse hnětače, přisypeme asi 1/3 mouky a řádně promícháme. Poté přisypeme zbytek mouky a hnětáme dle typu hnětače asi 5 minut, až je těsto řádně prohnětené je těsto hladké a velmi pružné.

  3. V mikrovlnce ohřejeme skleněnou, nebo kameninovou mísu, vytřeme ji olivovým olejem a vyklopíme do ní připravené těsto. Těsto po krajích vytlačí olej, použijeme silikonovou máslovačku a pomůžeme si s ní udělat z těsta bochánek, který potřeme vytlačeným olivovým olejem. Těsto dáme kynout, až svůj objem alespoň zdvojnásobí.

  4. Potřeme si dlaně olivovým olejem, vezmeme polovinu těsta a mezi dlaněmi uhněteme bochánek, který položíme na pečící papír, postup opakujeme i s druhou polovinou těsta.

  5. Dlaně si potřeme opět olivovým olejem a roztlačíme/roztaháme těsta do průměru 30 cm, můžeme nakonec "uhladit" těsto např. malým válečkem a "ohraničit" tak i okraj, jde to i ručně.

  6. Těsto potřeme připravenou omáčkou (cca 1 cm okraj necháme volný) a nazdobíme dle chuti. Posypeme kořením na pizzu (oregano/ bazalka apod.).

  7. Vložíme do trouby vyhřáté alespoň na 240°C (přetáhneme pomocí např. desky pro válení na rozehřátý plech/ kámen v troubě). Na snímku je: Salámová s olivami a sýrem. Havaj - šunka, ananas, sýr.

Poznámka

Doporučení a vysvětlení na závěr (vše má svůj smysl):

Pokud použijete teplou vodu, vyhřátou mísu na kynutí (a v mém případě i el. troubu, která má i program kynutí pří 35 stupních), dojde k vykynutí na dvojnásobný objem už cca po 30 minutách- ušetří Vám to čas. (pizzy na fotkách jsou z těsta, které nakynulo za 40 minut cca na trojnásobek).

Použití elektrického robota/ hnětače je prostě skvělé (to nás "posunulo" dál při všech kynutých těstech).

Kvasnic dávejte vždy přesně (běžne kostka 42g na 1 kg mouky)- pokud dáte více, budou v pizze cítit kvasnice a to není dobře.

Sám používám pro pečení pizzy slinutý kámen (neglazovanou dlažbu, kterou nechám v rozehřáté troubě cca 30 minut). Kámen do sebe naakumuluje velké množství energie, těsto se "zarazí" a pizza je tak upečená za cca 8-10 minut.

Chlebová mouka je to zásadní, těsto není "buchtové".

Pokud chcete experimentovat s tenčí pizzou, stačí dát ještě méně vody- těsto méně kyne a je tužší, nebo udělejte průměr třeba 33-35 cm.

U nás vede tenčí pizza s chutným, nadýchaným okrajem.

Pečící papír si ustřihnu vždy cca o 2 cm širší, než je požadovaný průměr- dobře se tak odhaduje velikost pizzy při "roztahávání" těsta.

S tímto receptem si velmi pravděpodobně uděláte pizzu lepší, než je v mnoha pizzeriích.

Pokud budete mít tip pro zdokonalení, rád si přečtu Vaše komentáře.

Dobrou chuť!!!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 56 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Italská pizza (Neapol)- 2*30cm

  • Libor Zkamene Libor Zkamene(autor receptu)

    Jitkas: Na tom něco je, v hodně receptech se píše hladká, ale i směs, kterou jsem kdysi na pizzu koupil byla hrubší, tak to míchám.. Jestli tady nemáme tu naši hladkou mouku trochu hladší než v Itálii.. :-);-)

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Omacka je opravdu marinara, jen ta polohruba mouka do testa nepatri. V Neapoli se do pizza testa pouziva bud mouka hladka(00 i 0).Jsou i oblasti, kde se dela pizza z moucne krupice(semolino), napr. na Sicilii. Drozdi se dava na domaci pizzu trochu mene. Mela by kynout pomalu a dele. Ale i ja chvalim, hladka nebo polohruba, pizza vypada moc hezky

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    Libor Zkamene: Libore, i já mám tohle období za sebou. Nic proti kečupu nemám, jen se divím kolik lidí ho používá a v jakém množství při vaření. Má tak výraznou a jinou chuť, navíc je sladký.Tvá omáčka je pravá marinara, základní "červená" Italská omáčka, vhodná vlastně ke všemu.

    Odpovědět

  • Danca Danca(moderátorka)

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    :yes::yes: Vítej na Topkách;-):-K

    Odpovědět

  • Libor Zkamene Libor Zkamene(autor receptu)

    xy:Presne tak..

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Moc pěkné:-p+:yes:

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    :yes::yes::-K líbí se mi pizza jedna, mám uloženo:-)):yes::yes::-p

    Odpovědět

  • xy xy(neregistrovaný)

    Pizza vypadá skvěle :yes:
    Hladkou bílou chlebovou moukou je myšlena pšeničná chlebová? Dík :-)

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Tak tuto pizzu ukládám a určitě vyzkouším:yes: Moc se mi líbí i popis:yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Libor Zkamene:Libore, vítám tě v naší Topkové rodině jako nového člena a přeji ti, aby se ti u nás líbilo;-):-K
    Pizza v tvém podání je jako od profíka a jistě bude dobrá, dávám ti 3.bod:yes:

    Odpovědět

  • Libor Zkamene Libor Zkamene(autor receptu)

    Drobek: :-) kečup jsem kdysi taky zkoušel- tzv. pokus omyl :-S:-((, ten přebije chuť všeho- když má někdo moc rád, ať si dá nahoru až po upečení....

    Odpovědět

  • Libor Zkamene Libor Zkamene(autor receptu)

    Děkuji za komentáře a doporučuji, po pár pokusech s recepty, které za moc nestály je tento fajn... :-):-p

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    Tak tohle je pizza!:yes: I když příznivcům kečupu na pizze by to asi nechutnalo.;-)
    Bod je na cestě, samozřejmě.

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Krásně napsaný recept a hned bych si pizzu dala:-p:-p:-p:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: pravá italská pizza těsto recept pravé italské těsto na pizzu pizza pečení v mikrovlnce pizza neapol italská omáčka na pizzu pizza v mikrovlnce pravá italská pizza recept pizza kámen do trouby těsto na pravou italskou pizzu valení pizzy druhy italské pizzy pizza neapol recept druhy italských pizza pečení pizzy v troubě pečeni pizy pečeni pizzy v mikrovlnce pravá italská pizza těsto italská pizza recept italská pizza pečící kámen na pizzu

Zapomněl/a jsem heslo