

Pečené jablko s klikvou
Suroviny
- 4 jablka
- klikvová zavařenina
- přírodní cukr
- citronová šťáva
- 12 rozinek
- pravá šlehačka (ze smetany na šlehání)
Postup přípravy receptu
Jablka rozkrojíme napříč v horní třetině a z dolní částí odstraníme ohryzek - jde to velmi dobře nožem, někdo ale preferuje při práci lžičku.
Díky tomu nám vznikne jakási nádobka, do které dáme na dno tři rozinky, lžičku klikvové marmelády a lžičku přírodního cukru. Na konec na řez horní části a cukr nakapeme trošku citronové šťávy.
Jablko zaklopíme, dáme na plech a pokračujeme stejně se zbylými třemi jablíčky.
Plech vložíme do trouby rozpálené na 180°C a upečeme - mělo by to trvat přibližně půl hodinky.
Podáváme teplé, mlsouni mohou jídlo ozdobit ještě kopečkem šlehačky s cukrem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pečené jablko s klikvou
-
medmic: tenkrat to byla jedna velka slavna Rasija, tak promin, prosim pekne.
-
Jitkas: protestuji, kysel není ruské jídlo
jedná se o tradiční litevskou či polskou kuchyni, která se rozšířila ještě do Běloruska a na Ukrajinu.
a jinak je opravdu dobrý. Někdy až budu mít rozmraženou klikvu tak ho udělám a hodím sem recept (je to banálně jednoduché) -
Maris pravda, jmenovalo se to "Kysel z klikvy" a nebylo to vubec spatne, ac to bylo z Ruska.
-
Je fakt, že klikve se dá i místo brusinek používat k masu :) No a podobně jako brusinky jsou hodně zdravé.
-
maris: hurá, konečně někdo reaguje, já čekala
, no znám dost lidí, co to neznají, takhle jsem to myslela, ale nechtěla jsem urazit, to néééééé. Mně osobně přitom klikve chutnaj víc jak brusinky. Maru a víš že v Jizerkách je klikví víc než brusinek? A jak jsou slaďounkaté
-
spagetka: jak to myslíš, proč by neznal
. Jeden čas, když nebyly brusinky, tak se prodávaly zavařené, mám dojem, že možná byly z Ruska
Pro ty, co by klikvu neznali
http://cs.wikipedia.org/wiki/Klikva_bahenn%C3%AD -
medmic: klikve znááám, neboooj, jsem z jizerek a mám jich doma spoustu
, jen není jasné, že to je fakt z klikve - to není nic proti tobě bacháááá, jen se těším, jak se někdo ozve, co je klikev
-
spagetka: to je to červené uvnitř :)
-
Tu někdo zná klikve? No to zíráááám. Škoda že z fotek není vidět to pužití klikví.