"Čokoláda kam se podíváš" Čokokuličky s pařížskou šlehačkou

Suroviny

2 kelímky 40% šlehačky (po 200ml)
4 mléčné čokolády
2 vejce
50g másla
60g hladké mouky
150ml vody
čokoládová poleva (2 čokolády na vaření a 2 tyčinky ledové kaštany)

Postup přípravy receptu

  1. Den předem si připravte pařížskou šlehačku. Do větší teplovzdorné mísy (ale raději ne nerezové) nalijte obě šlehačky a přidejte 4 mléčné čokolády nalámané na malé kousky.

  2. Mísu postavte na hrnec s mírně vroucí vodou tak, aby se dno nedotýkalo hladiny. Při stálém mícháním vařečkou, nebo gumovou stěrkou nechte čokoládu rozpustit a důkladně ji vmíchejte do smetany až vznikne kompaktní hnědá směs.

  3. Nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu, přikryjte potravinovou fólií a uložte do lednice přes noc (pařížská šlehačka musí být úplně vychladlá, jinak se vám ji nepodaří ušlehat).

  4. Teď je na řadě odpalované těsto. Do kastrůlku se 150ml vody nakrájejte na malé kousky 50g másla a zahřívejte na mírném plameni až se máslo rozpustí a voda začne mírně vřít.

  5. V té chvíli přisypte 60g hladké mouky (nejlépe typu 00) a neustále míchejte, až se vám vytvoří bochánek těsta a dno kastrůlku pokryje bílý povlak.

  6. Stáhněte těsto z ohně, nechte je mírně vychladnout a přidejte 2 dobře rozšlehaná vejce. Opět důkladně promíchejte, až se suroviny spojí do kompaktní hmoty podobné lepivé bramborové kaši.

  7. Papír na pečení potřete rozpuštěným máslem a důkladně pokropte studenou vodou (viz tipy a triky) a vyložte jím plech. Zapněte troubu na 200°C.

  8. Z těsta tvořte pomocí kávové lžičky (nebo cukrářského sáčku) malé hromádky (asi tak centimetr až centimetr a půl velké) a nezapomínejte na dostatečné rozestupy, protože se kuličky v troubě hodně nafouknou a mohly by se vám spojit.

  9. Připravený plech vložte do trouby asi na 25 minut (doba pečení hodně závisí na velikosti kuliček a typu trouby). Troubu rozhodně během pečení neotvírejte!!!, jinak vám uteče pára a namísto kuliček budete mít placky. Jakmile se kuličky upečou (začnou výrazně vonět a zbarví se do zlatohněda) vyndejte je z trouby a plech přesuňte na mřížku chladnout.

  10. Zatímco kuličky chladnou, vyšlehejte si pařížskou šlehačku (nejlépe elektrickým šlehačem viz tipy a triky) a naplňte jí cukrářský sáček s tenkým hvězdicovým zakončením.

  11. Do každé kuličky pak udělejte ostrým nožem dírku, naplňte ji pomocí sáčku pařížskou šlehačkou a uložte do ledničky ztuhnout.

  12. Nakonec si rozehřejte v míse postavěné nad hrnec s mírně vroucí vodou suroviny na čokoládovou polevu a každou kuličku v ní namočte (nejlépe tak, abyste zakryly otvor po plnění šlehačkou).

  13. Polomáčené kuličky přesuňte na plech pokrytý potravinovou fólií nebo pečicím papírem a opět uložte ztuhnout do ledničky. Servírujte vychlazené.

Poznámka od kuchařky

Tipy a triky, stejně jako podrobný fotopostup najdete na: http://www.foodstyle.cz/products/cokokulicky-s-par...

Komentáře k receptu "Čokoláda kam se podíváš" Čokokuličky s pařížskou šlehačkou

  • Iris Iris(neregistrovaný)

    ;-(;-(;-(;-(:-(:-(:-(:-// Kdysi jsem se jich málem ujedla , ale už mám zaracha (od Mudr)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    zizala: Aspoň někdo mi věří ! Hurá ! Mně;-) to tak s....o,že je každý větrník jiný a šišatý a ksakrujánevímjaký,že jsem to zkusila tímto zpusobem !
    Nevěděla jsem ovšem,že tím vyřeším i druhý problém řezání větrníku ,že tam ty potvory mají dírku jsem zjistila po upečení , tak jsem zkusila jeden naplnit bez řezání,a ono to šlo! ;-) :-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    magdalenka:Když je správně upečeno tak se nepřichytí ! Nechávám o 5 minut déle v troubě a pak troubu vypnu a nechám ještě 7 minut uvnitř dojít. Těch 5 minut je na ohřátí formiček a 7 je abych měla jistotu,že je dobře propečeno.Pak se to vyklopí jedna báseň . Když pečeš pro krásu vymazej štětcem formičky rozpuštěným máslem a posyp hrubou moukou ! Sichr ist sichr ,sagt Herr Manlicher.:-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    magdalenka: Já ty malé sázím pomocí dvou lžiček. Asi naberu pokaždé jiné množství těsta :-8


    Veronika.Hrozna: Pročetla jsem recept na "druhé straně" a docela jistě vyzkouším :yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    Veronika.Hrozna: a fakt sa to cesto do formičky bez vymazania neprilepí???:-O

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    zizala: Stejný problém, ale vyřešen!

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    magdalenka:http://www.toprecepty.sk/recept/2849-veterniky-pre-lenivcov-vo-formickach/

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    Žižu, ja robím malé - priemer cca 3 cm, vytlačím z vrecka, oni sa mi len do výšky nafukujú...a formičky beztak nemám, len muffinkové, aj plechové aj silikonové.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    Veronika.Hrozna: zdá sa mi to zvláštne. pretože odpalované pusinky sú odspodu hladké - ako sú položené na plechu, tá pekná "ružičkovitá" časť je hore, ak otočíš, na čom to potom stojí...ale ty sa asi vynájdeš, si praktická osoba.:-D

    Odpovědět

  • zizala zizala

    To je zase krása :-*:yes: I ty růžičky, vyráběla jsi je sama?


    Veronika.Hrozna: To je super vychytávka,vyzkouším, zda to funguje, ale věřím Ti. Jen bych měla strach, že se mi k formičkám přichytne těsto. Ale líbí se mi představa identicky malých tvarů, to ručně nedokážu, mám to vždycky všelijaké :-8

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    magdalenka:Jasně ,že jo ! Všechny jsou pak stejně veliké ,vejde se jich na plech víc a plnění je hračka.Studené vyklopím ,otočím a položím zpaátky do košíčku. Dírka je teď nahoře ! Vezmu sáček s krémem a jenom dám hubičku do dírky a vytlačím krém a už plním další! Velkovýroba !

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    Veronika.Hrozna: odpaľované cesto dávaš do formičiek?

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    magdalenka:Obyčejné plechové formičky na košíčky a zespoda po upečení bude dírka na plnění,vytvoří se tam sama ! Takže nic nemusíš vrtat nebo krájet ,po upečení je tam na to dírka připravena.:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    Veronika.Hrozna:asi som mimo, neviem, aké košíčky, odkiaľ otvor na plnenie...toto je odpaľované cesto, robím bez problémov.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    magdalenka:Mám na tohle trik ,udělám to do plechových košíčku a ono z druhé strany ejhle bude po upečení dírka přesně na plnění ,takže nic neřežu a plním jako větrníky nebo tyto čokokuličky.Kdo je zvlášť velký frajer ať vymaže košíčky rozpuštěným máslem a vysype hrubou moukou. Já dělám docela dost do mrazáku a takové množství,že se mi to nechce ! Ale zase se hezky vyklopí takže jsou úhledné. :-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: větrníky s pařížskou šlehačkou větrníky s pařížskou šlehačkou recept pařížská šlehačka s maslem recepty na čokoladove fondy košíčky s pařížskou šlehačkou odpalované těsto s pařížskou šlehačkou pečení se šlehačkou čokoládové fondy recept recept pařížská šlehačka pařížská čokoláda pečení s pařížskou šlehačkou pařížská šlehačka z čokolády conaplnit pařížskou šlehačkou čokoládové fondy recepty čokoládové fondy-recept parizskou slehackou recepty s pařížskou šlehačkou vetrnik s pařížskou šlehačkou čokoláda parizska cokoláda na plnění košíčků