Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bigos pana Tadeusza

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

16. 6. 2013 19:41

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie17 399 kJ / 4 159 kcal
Bílkoviny457,81 g
Tuky165,34 g
Vláknina82,10 g
Cholesterol 1,01 g
Sodík 17,21 g
Sůl41,50 g
Sacharidy142,03 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Adam Mickiewicz „Pan Tadeusz”

Księga IV Dyplomatyka i łowy.

„W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno

Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;

Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,

Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.

Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,

Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy.

Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada

Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.

Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,

Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;

Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa

Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;

I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie

Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie

I powietrze dokoła zionie aromatem.

Bigos już gotów. Strzelcy z trzykrotnym wiwatem,

Zbrojni łyżkami, biegną i bodą naczynie,

Miedź grzmi, dym bucha, bigos jak kamfora ginie,

Zniknął, uleciał; tylko w czeluściach saganów

Wre para, jak w kraterze zagasłych wulkanów.”

Tam v kotlících bigos hřáli. Těžko básníkovi

bigosu vůni, chuť i barvu podat slovy;

sluch pojme slov jen zvuky, rýmované stopy,

však tresti žaludek z nich městský nepochopí.

Neb jídla litevská i písně – cenit k tomu

Žít nutno na vsi, zdráv být, z honby brát se domů.

Leč chutným bigos jest i bez podmínek takých,

neb umělou je skladbou zelin všelijakých,

z nichž zeli sekané jde při něm nad vše jiné,

když, jak dí pořekadlo, samo do úst plyne.

To z vybraného masa nejlepší kusy

se v kotli uzavřeno ve své šťávě dusí,

mok ze všech žil jí prýští, žárem klokotaje,

až z nádoby to varem kypí přes okraje

a kořeněnou vůní povětří kol vssává.

Již bigos hotov. Lovci třikrát křikli „sláva”;

lžícemi zbrojný útok vedou v nádob lůně,

měď hřmí, dým buchá, bigos prchá jako vůně,

již zmizel, uletěl již! Prázdné kotle zejí,

z nich páry jako z jícnů zhaslých sopek vějí.

Překlad: Elišky Krásnohorské

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

senky senky

18. 8. 2013 13:24

Vařila jsem ze čtvrtku na pátek v noci v pomalém hrnci, dnes je nejlepší, ale bohužel jen velmi malý zbyteček:-p:-p můj tecept se liší pouze v tom, že v něm nejsou houby:-p, švestky bych dala ráda, ale zapomněla jsem koupit:-8:-8 příště se polepším.
Už jsem bodovala, jen si dovolím přidat foto, aby receptík nebyl tak smutný:-) Pokud se autorovi nebude líbit, není problém, smažu;-)
P.S. Návštěva zládovala tyto misky plné po okraj:-D:-D

senky senky

17. 6. 2013 20:29

Bigos jsem kdysi dávno vařila, recept mám někde založený:-8 ale tento recept a celé povídání okolo se mi tak líbí:yes::yes: že musím brzy vyzkoušet:-);-)

gmptop gmptop

17. 6. 2013 20:12

Není tomu tak dávno, byl jsem příteli za svědka na druhé, v jeho osmapadesátiletém životě, svatbě. V tomto jarém – leč vystaršeném – věku setkal se s prní láskou z let malin nezralých. (bližší každá kníha „Červené knihovny, Knihy srdce, atp.) Shodou okolností právě v městě zamilovaných v Chelmne (přechovávají tam ostatky sv. Valentýna).blog.zw.com.pl/zabytki/2010/02/14/wycieczka-do-miasta-zakochanych/
Nevěsta pocházela ze 13 sourozenců. Na druhý den se konaly „popravky“, při kterých pochopitelně musel být i bigos. Všech třináct sourozenců + jeden novomanžel se rozhádali o nejlepší recepis na bigos. Pochopitelně, že se řešilo kdy dávat zelí a jaké. Kdyby to nerozstřihla šestadevadesátiletá maminka tak z toho byla „krvavá svatba“. V konečné fázi - to už maminka byla pryč – se pohádali o barscz, ale do toho jsem se musel taky vložit. Jasně nejlepší je můj.
Mimochodem v kostele Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny. Kde jsou uloženy ostatky sv. Valentýna, jim visí z klenby na řetěze jelení hlava s obrovskými parohy! Tak nevim jak to vlastně je…
Simon Syrenius v roce 1613 napsal:“ Mogłoby się wydawać, że wykonanie bigosu nie jest skomplikowane, Skladniky to kapusta i rozne rodzaje mięsa, ale diabeł tkwi w szczegółach, dla tego w każdym domu bigos szmakuje inaczej.“ Dále píše že: „kapusta ustom chętliwa i szmaczna, zwlaszcza kwaszona.”
Encyklopedia staropolska v roce 1900 zas uvádí: „ Stare gospodynie wiedzą z tradycji, że bigos robiono zawsze bądż z kapusty kwaszonej szatkowanej, bądż z niekwaszonej - ale na kwasie burakowim.
Tolik tedy k diskusi, jaké a kdy dávat zelí do bigosu.

helwe59 helwe59

17. 6. 2013 13:28

spagetka:
Děkuji za odpověd,líbí se mi i Váš recept a v komentíku pro tento jste napsala,že s vínkem vyzkoušíte,tak váhám který že to bude.:-K:-p
Hezký den přeji.

spagetka spagetka

17. 6. 2013 12:54

helwe59: Zelí určitě vaříš zvlášť. Je lepší nejprve vařit hlávkové (má delší dobu varu) a až po cca 20 min. přidat kysané a dovařit do měkka. Můžeš i každé zvlášť, ale zbytečně si přiděláš nádobí.

helwe59 helwe59

17. 6. 2013 12:50

Není mi jasné ve které fázi vaření přidám hlávkové zelí ke kysanému.
Vše jsem pochopila ale podle popisu se zelí vaří zvlášt ano?

maris maris

17. 6. 2013 10:42

Hned jak jsem začala číst jsem věděla, kdo je autorem. Moc hezké;-):yes::yes:

hanes24

17. 6. 2013 10:40

To musím udělat podle Vás, já ho dělám proti Vám moc zjednodušený, ale tento recept ukládám a hodnotím:yes::yes:

Lidka

17. 6. 2013 09:21

Na bigos stále sbírám odvahu, váš recept je velmi inspirující:yes:.

jarda Kadic jarda Kadic

16. 6. 2013 23:58

gmptop: moudrá to slova
čumím jak sova.
Tiše si tu mlaskám,
s receptem se laskám.........:-p::yes::yes:

spagetka spagetka

16. 6. 2013 21:39

Zerduska: ono záleží opravdu ale na zvyku té které rodiny. Já sice také dávám obojí, autor tu taky, ale u strejdy jen kysané a ochutnala jsem i jen ze sladkého. Takže tisíc druhů bigosů, tisíc chutí :-D:-D:-D;-);-);-)

rebeka rebeka

16. 6. 2013 21:32

Zerduska: ale autor taky dává kyselé i hlávkové;-)

Zerduska

16. 6. 2013 21:31

jo, bigos to je dobrůtka. Vzpomínám, jak můj muž ze Slezska rodem připravil kdysi desetilitrový kastrol na oslavu kamarádky narozenin. nezapomenutelným byl pohled na jistého nejmenovaného, bohatého, jak seděl, měl kastrol mezi koleny a vyjídal zbytky ode dna s labužnickým výrazem.
jinak - my tam ale dáváme napůl sladké a napůl kysané zelí. připadá mi to takové jemnější.
co vy na to?
Z.

Jitkas

16. 6. 2013 20:11

Vazne,tvuj popis je nadherny. Ja miluji obyc. segedynsky gulas, toto je primo fascinujici. I kdyz venku mame skoro 30°C, ochutnala bych urcite a s chuti.

spagetka spagetka

16. 6. 2013 20:04

zizala: Ty vostudo, jak to, žes tohle opominula?:-O:-O:-D:-D:-D. marš zítra do knihovny. ;-);-):yes::yes::yes:

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: bigos nejlepší recepty bigos nejlepší recept výborný vynikající bigos bigoš bigos bigos.pl bigos.pl bigos recept povaření masa před uzením připálené zelí vepřový bigoš jak uvařit bigus bigos-nejlepší recept bigoš v pomalém hrnci kwaszona kapusta bigos z uzeného masa povareni klobas pred uzenim pravy bigos watch krvavý valentýn bigos recept sušené švestky bigos pl

Suroviny: zelí kysané, zelí hlávkové, maso hovězí, klobása, bok uzený, vývar, švestky sušené, houby sušené, cibule, víno červené, protlak rajčatový, vavřín, jalovec, sádlo

TopRecepty.cz

Bigos pana Tadeusza

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DZjA