Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Datlové koláčky (cukroví)

Ochutnejte toto cukroví inspirované arabskou kuchyní. Těsto je ovoněné růžovou vodou a náplň tvoří datle, máslo a aromatické koření. Cukroví můžete tvarovat speciálními kleštičkami nebo ho upéct ve formičkách.

Hodnocení receptu je 5,0 (31×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 160 min Doba přípravy: 140 min Doba tepelné úpravy: 20 min

160 min (140 min příprava + 20 min tepelná úprava)

3. 8. 2013 15:59

Suroviny pro 3 plechy

3 plechy

cca 150 ks

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie47 681 kJ / 11 396 kcal
Bílkoviny124,46 g
Tuky590,27 g
Vláknina113,83 g
Cholesterol 332 mg
Sodík 818 mg
Sůl1,80 g
Sacharidy1 339,54 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Kleštičky určené na zdobení cukroví zřejmě v Čechách neseženete, náhradní variantou by mohlo byt pečení cukroví ve formičkách např. na košíčky, nebo nějaký náhradní způsob zdobení. Samozřejmě je možné cukroví tvarovat také jinak než do formy válečku, těsto i naplň jsou poddajné, dobře tvarovatelné.

Datlové cukroví je receptem arabské kuchyně, připravuje se většinou v období svátku, zejména po postním měsíci ramadanu.

Do těsta se dále přidává špetka koření Mahlab, které je vyrobeno z drcených semen určitého druhu třesně, přesněji Sv. Lucie. A dále trocha drcené pryskyřice Mastixu. Obe koření lze vynechat.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mahlab

http://botany.cz/cs/pistacia-lentiscus/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

JanaDorazinova JanaDorazinova

4. 8. 2013 10:50

:-O:yes:

aisha

4. 8. 2013 10:24

yanull: V tom nevidim problem, fiky jsou take moc dobre. Z tech by napln take sla. Vcera jsem o tom take premyslela, ze bych namlela takovou smes ze suseneho ovoce (fiky, rozinky, merunky, svestky), proste cokoli suseneho. Klidne i pridat nejake orechy, tim se nic nezkazi..;-):-K. Datlove rezy take delam, se salkem, orechy a maslem, kaloricka bomba..;-) Pridej recept na ty Tve, rada zkusim neco noveho..;-)

yanull yanull

4. 8. 2013 06:46

aisha:Já mám recept na dobré datlové řezy, pekla jsem je dříve ráda a často, hlavně na Vánoce, ale nyní se mi datle zdají tolik přeslazené, že jsem je přestala péci úplně. Martinko, myslíš, že by náplň do těchto koláčků šla udělat třeba z namletých fíků? Počkám na tvoji radu, popř. popros o názor nějakou svoji arabskou tetičku či babičku;-), děkuji moc:-K

aisha

4. 8. 2013 01:53

Jste vsechny moc mile, tolik chvalivych slov si ani nezaslouzim. Ja jen predavam dal, co me naucili jini..:-8:-8:-K:-K

jarka skrobakova: Temi klestemi se vzdy sevre kousek povrchu testa podel obou stran kazdeho kousku cukrovi, a to vytvori pravidelne vroubky a jakoby vystouple linky..;-).

zuzun, Jitkas: Ma'amul, Maamoul, Zarad, ka'ek Eid..cukrovi ma vice nazvu, a vsechno jsou to datlove kolacky..;-):-D

Jitkas: Fenomen? :-O:-O, ty krasne prehanis :-8:-8..vsechno jsem pouze odkoukala od arabskych babicek a teticek, svagrovych a sestrenic, a ze jich neni malo..:-D:-D..dalo mi to zabrat.

1974andrea: Ja je mam pro estetiku drobnejsi, kazdy kolacek tak 5 - 5,5 cm dlouhy. Ale samozrejme mohou se delat i vetsi. Samotne datle mi take prilis nechutnaji, ale namlete a ochucene korenim, konzistenci povidel, jsou vyborne.

1974andrea 1974andrea

3. 8. 2013 22:58

Marti, viděla jsem ty nádherné neupečené polotovary na plechu na Pokecu a žasla jsem:-O. Je to nádherné:yes::-* Ale datle mi zrovna moc nechutnají:-/ A jak se dělají velké ty koláčky?

hanahcotton hanahcotton

3. 8. 2013 22:31

:-O:-O:-Oto je nádhera :yes::yes::yes::yes::yes:

Jitkas

3. 8. 2013 21:24

zuzun: Myslim tez, ale ja to znam jako Màamoul.

zuzun

3. 8. 2013 20:58

Tohle si ukladam, neni to neco jako Ma'mul? Jinak bod samozrejme:yes:

ivulinka ivulinka

3. 8. 2013 20:36

Jedna jako druhá, všechny na chlup stejné a jistě chuťově výborné

Betyna

3. 8. 2013 19:18

:-K koláčky jsou moc krásné :yes:

Jitkas

3. 8. 2013 19:14

Tak na to cukrovicko koukam a doslo mi, ze ty jsi takovy vsestrnanny fenomen, ktery cokoli vezme do ruky, vytvori krasu Bozi. A aby toho nebylo dost, jeste tu krasu zvecni a je na svete perfektni dilo, to se jen tak nevidi.

jarka skrobakova

3. 8. 2013 18:23

Krása nesmírná:-K:-K Máš to překrásně nazdobené. Moc by mně zajímalo jak se to těmi kleštičkami zdobí. Marti WOW :yes::yes::-p:-p:-K

maris maris

3. 8. 2013 18:18

marti - že jsi šikovná, vím už dávno, ale tohle je fakt nádhera;-):yes::yes:+9

Jikotka Jikotka

3. 8. 2013 17:54

:-p:-p:-p:yes::yes::yes:,nemám slov,je to veledílo,ani bych si na to netroufla :yes::-D:-D:-D

suslajda suslajda

3. 8. 2013 17:48

neskutečná nádhera, jsi neuvěřitelně šikovná:yes::yes:

1 2 3 4

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: datlová pasta recepty recepty z datlove pasty kuličky z datlové pasty datlove vánoční cukroví vánoční cukroví z datlové pasty datlová pasta datlová náplň cukroví s datlemi datlova pasta recept cukrovi s datlovou pastou recept z datlové pasty datlove testo co z datlové pasty maamoul dort z datlove pasty pečeme z datlové pasty recepty s datlovou pastou pečení z datlové pasty arabské datlové cukroví recepty na cukroví

Suroviny: mouka hladká, tuk rostlinný, olej rostlinný, voda, datle, skořice mletá, mletý anýz, koření hřebíček, máslo

TopRecepty.cz

Datlové koláčky (cukroví)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5Myv